DeVoKo wint derby vs. Set-Up ’65 opnieuw!

VoV, 05-02-2023. 9:30 uur. De clash tussen de beste volleybalteams van Ootmarsum en Denekamp, in casu de strijd tussen Set-Up ’65 en DeVoKo, was gisteren voor volle tribunes in de Schalm om van te smullen. We kunnen ons ook best voorstellen dat de thuisploeg en haar fans iets minder genoten omdat ze niet de fijne overheerlijke smaak van een gewonnen duel proefden zoals de bezoekers en hun fans dat wel deden, maar daarom was de wedstrijd wel om van te watertanden.

Voor de bezoekers uit Denekamp gold dat dus zeer zeker wel. Zij genoten met volle teugen van de prestaties van de jonge equipe van Johan Booyink en Pim op de Weegh, die zich met een klinkende prestatie revancheerde voor de mindere wedstrijd tegen Apollo 8 Dames2 vorige week.

Aan alle voorwaarden om de derby tot een prachtig gevecht te maken was voldaan. De onderlinge rivaliteit, de kruisverbanden voor wat betreft staf en speelsters en natuurlijk de 3-1 zege vroeg in het seizoen in Denekamp waren krachtige argumenten om voor meer dan 100% voor de winst te gaan. De rally’s, waar opnieuw beide libero’s verdedigend heel veel goed werk deden, waren veelal pareltjes. Waar de blokkerende acties van de dames aan het net maar weinig voor onderdeden.

In de eerste set was het bijna een godswonder dat DeVoKo aan het eind met een 24-26 zege kon afsluiten. Omdat ze in die set 9 keer fout serveerden en daarnaast ook nog 6 aanvallend fouten maakten. Maar dat compenseerden met heel veel aanvalskracht, dat vooral heel vaak tot uiting kwam uit de loeiharde klappen van Daniek Scholten, die alleen in deze set al een tiental punten voor haar rekening nam. Trouwens aan Set-Up ’65 kant kon Daniek Lentfert ook heel best uithalen.

Vroeg in de set nam Set-Up ’65 een 9-6 voorsprong, bij 11-11 was DeVoKo weer bij maar de foutenlast zette de thuisploeg wat later op een 18-16 voorsprong. Guusje Leus, Daniek Scholten en Dana Nijhuis zorgden voor 18-20, Daniek Lentfert sloeg de 20-21 tegen de grond, een aanvallende fout maakte gelijk. Daphne Giesselink scoorde met een omloopbal de 22-22, een mislukte omloper van DeVoKo, die in het net belandde, bracht de stand op 23-22. Twee keer Daniek Scholten zette DeVoKo op setpoint bij 23-24, na de foutserve (24-24) vierde DeVoKo de eerste setwinst toen na 24-25 een kill-block keihard tegen de vloer in de Schalm stuiterde.

Set-Up ’65 noteerde 9 eigen punten in deze set, DeVoKo liet er totaal 20 noteren. De foutenlast was dus 6 om 15 scores voor de tegenpartij.

De tweede set was in de eindfase veel minder spectaculair, daar zorgden lange serveseries van Set-Up ’65 gedurende de set voor. DeVoKo kwam op een 5-6 voorsprong, moest bij 10-6 achter naar de kantlijn en zette de adviezen van de trainersstaf om in daden door bij 11-11 de stand gelijk te trekken. Guusje Leus sloeg de bal precies in de kruising van zij- en achterlijn, Daniek Scholten toonde naast keihard ook heel slim te kunnen scoren met een balletje parallel aan het net vanuit een onmogelijke hoek en vervolgens blokkeerde Guusje Leus nog een kanjer van een kill-block. En toen stond het dus 11-11.

Anne Hesselink kwam op 12-11 aan serve en serveerde twee aces, Daniek Lentfert joeg de 15-11 tegen de vloer, waarop Laura Behrends de serve terughaalde (15-12) en DeVoKo vervolgens twee breakpoints scoorde. Alles was weer mogelijk bij de 15-14 stand. Daar dacht echter Set-Up heel anders over, op 16-14 volgde een serie van zes punten (22-14) en daarmee was de set wel gelopen. Maud Groener en Guusje Leus konden blokkerend en serverend nog tegenscoren voordat Set-Up met 25-16 winst afsloot.

Een eigen score van 17 om 12 punten en een foutenlast van 4 om 8 punten bepaalden de eindstand.

Set drie werd gekenmerkt door een prachtige serveserie van Ruth Eppink. Daniek Lentfert had Set-Up met drie scores aan een 8-7 voorsprong geholpen, bij 8-9 ging spelverdeelster Ruth Eppink naar de achterlijn om daar de passlinie van de thuisploeg onder vuur te nemen. Marcel Veneklaas haalde bij 8-11 en 8-15 zijn ploeg naar de kant, wisselde speelsters maar kreeg de passlijn niet aan de praat. Ruth liet o.a. drie aces noteren en zorgde ervoor dat de thuisploeg door de servedruk niet aan goede aanvallen toekwam.

Daarvan profiteerden Daniek Scholten en Guusje Leus volop. Bij 9-17 gaf Ruth Eppink de serve af, Set-Up kreeg vervolgens een aantal makkelijk punten bijgeschreven via DeVoKo fouten (13-18), kon ook na de 15-24 de achterstand een nog wat beter aanzien geven (19-24) maar kwam in de eindfase tekort om het de gasten echt lastig te maken.

Een eigen score van 10 om 18 punten en dus een foutenlast van 7 om 9 punten bepaalden de eindstand.

De vierde set moest of de tiebreak of de 1-3 zege voor DeVoKo opleveren. Iets anders was niet mogelijk. Dat leek er in het begin erg veel op dat het geen tiebreak zou worden, want DeVoKo knalde keihard door naar een 2-6 stand via o.a. twee aces van Daniek Scholten. Bij 8-8 had Set-Up de opgelopen schade hersteld, ook de achterstand van 11-14 konden ze weer ongedaan maken. Bij 14-14. En bij 17-16, een omloopscore van Daphne Giesselink, gingen ze voor het eerst in de set aan de leiding. Het breakpoint voor een mogelijk beslissend verschil van twee punten kregen ze op 19-17, waarop Johan Booyink zijn team meteen naar de kant haalde.

Dat werkte, Daniek Scholten, die een prachtige partij speelde, had de boodschap begrepen en mikte twee keer keihard binnen de lijnen, Dana Nijhuis liet zich met een “my block, my block” ook gelden aan het net. DeVoKo kwam op 19-21 en even later op 20-23 toen Set-Up een opslagfout en een technische fout maakte. Laura Behrends zette DeVoKo op matchpoint, en met een daverend kill-block van haar en Ruth Monnikhof werd de set en de wedstrijd afgesloten. De 21-25 betekende 1-3.

Een eigen score van 9 om 17 punten en een foutenlast van 8 om 12 punten bepaalden de eindstand in set 4.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto DeVoKo. De vingertjes vertellen het verhaal.