DeVoKo zonder setverlies langs Set-Up ‘65

VoV, 24-09-2022. 16:42 uur. De met veel spanning tegemoetgeziene Dinkelland derby tussen DeVoKo Denekamp en Set-Up ’65 Ootmarsum is in een 3-0 zege voor de thuisploeg geëindigd. Waarschijnlijk een historische zege voor de thuisploeg, die de voormalige Eredivisionist na een nipte eerste set twee keer met ruim verschil de baas bleef. Via de setstanden 28-26, 25-19 en 25-20 liet de ploeg van trainer/ coach Johan Booyink de buurvrouwen met lege handen huiswaarts keren. Hetgeen voor menigeen toch wel een verrassende uitslag was.

Het zat vol in de Dorper Esch, beide ploegen konden rekenen op een forse schare fans die hun aanmoedigingen en waardering voor geslaagde acties niet onder de banken staken. Mooie lange rally’s en spectaculaire verdedigende acties konden steevast op veel applaus rekenen.

DeVoKo had een sterke harde buitenaanval en een dwingende serve, Set-Up was vooral in het begin blokkerend sterk via de mids maar scoorde weinig via de buitenkant. Daarbij was de pass niet goed genoeg om spelverdeelster Anne Hesselink in de gelegenheid te stellen de dames op mid goed aan te spelen.

DeVoKo maakte het verschil vooral via de aanvallende punten (37 om 23), ook serverend hadden ze met 12 om 5 aces de beste score. Blokkerend was Set-Up de betere ploeg met 8 om 10 blokpunten, waarvan er alleen al in de eerste set 7 tegen de vloer aan DeVoKo kant stuiterden. Een eigen score dus van 57 om 38, de foutenlast lag bij Set-Up wat lager.

Tot halverwege de eerste set (12-11) waren de teams aan elkaar gewaagd, waarbij vooral de blokkerende sterkte (4 blokpunten) van de midspeelsters Daphne Giesselink en Martine Stevelink bij de gasten voor de nodige punten zorgde. DeVoKo sprokkelde via o.a. aces van Laura Berendsen en rake klappen van Daniek Scholten de punten bij elkaar.

Scoreverloop: 0-1, 1-1, 3-3, 4-4, 7-5, 9-6, 9-8, 10-8, 11-9, 12-11.

In de tweede helft van de eerste set ging het voordeel eerst naar DeVoKo. Maar wist Set-Up met de big points in het vizier een achterstand van drie punten om te buigen naar een voorsprong van twee punten. Vervolgens was de set finale super spannend, waarbij Set-Up als eerste de kans kreeg om de set voor zich te beslissen, maar faalde. Laura Berendsen en Lotte Kuipers scoorden in de slotfase via drie aces de beslissende punten voor de 28-26 zege.

Scoreverloop: 16-11, 18-13, 19-16, 19-21, 21-21, 22-24, 25-25, 26-26, 28-26.

Set-Up leek niet aangedaan door het verlies van de eerste set en kwam geweldig uit de startblokken in de tweede. Bij 1-6 haalde Johan Booyink de thuisploeg naar de zijlijn en dat wierp zijn vruchten af. Met onder andere twee blokpunten en twee aces boog DeVoKo de achterstand om naar een 8-7 voorsprong, waarna het tot 12-12 gelijk opging.

Scoreverloop: 0-3, 1-6, 3-6, 8-9, 11-9, 12-12.

DeVoKo sloeg zich met twee aanvallende punten naar een 14-12 voorsprong, waarop trainer/ coach Marcel Veneklaas het team rond zich verzamelde. Echter speelden Laura Berendsen en vooral Lotte Kuipers op de buitenkant bij DeVoKo in deze fase supersterk en scoorden het ene na het andere punt, terwijl Set-Up niet verder kwam dan side-out scores en pas op 22-17 weer een breakpoint via een blokpunt kon laten noteren. Lotte Kuipers zorgde voor de 2-0 voorsprong voor DeVoKo.

Scoreverloop: 15-12, 17-14, 19-15, 21-16, 24-18 en 25-19.

De vraag was of Set-Up ’65, dat volgens trainer/ coach Marcel Veneklaas vooral tegen zichzelf speelde, de wedstrijd nog zou kunnen omdraaien of dat het in de winning mood zijnde DeVoKo de wedstrijd in drie sets zou afmaken.

Het eerste punt in de derde set was voor de gasten. Diede Hagendoorn scoorde via DeVoKo handjes. Even wist DeVoKo de leiding over te nemen, maar met een paar punten op rij van Daniek Lenfert werd Set-Up weer de ploeg aan kop. Daphne Giesselink rondde een snelle midcombinatie af, een lange rally met prachtige reddingen aan weerskanten van het net werd door Diede Hagendoorn in een Set-Up punt veranderd. Voor de 6-7 tussenstand. DeVoKo herpakte zich, kwam met drie punten voor, die set-Up ook weer vlot ongedaan maakte. Geeke Bekhuis sloeg Set-Up met een driemeter aanval naar een punt verschil.

Scoreverloop: 0-1, 3-1, 5-5, 6-7, 10-7, 10-10, 12-10, en 12-11.

Set-Up ’65 moest nu aan de bak als ze niet na drie sets naar de kleedkamer wilden gaan. Maar een paar kadootjes (4 maal spelen en een aanvallende misser) zetten DeVoKo op 15-11 en het verschil van vier punten koesterde DeVoKo als een ware schat. Ondanks dat de gasten er een paar keer twee afknabbelden. De ingevallen Danae ten Oever serveerde Set-Up naar 21-20 en een spannende ontknoping leek aanstaande. Set-Up gaf echter DeVoKo het side out punt, waarop spelverdeelster Ruth Eppink aan serve kwam en met een ace een beslissend verschil van drie punten op het scorebord zette. Haar opslagen bleven ook daarna een probleem voor De Ootmarsumse dames en met 25-20 pakte DeVoKo de setwinst, de wedstrijdwinst met 3-0, de volle buit aan drie punten en de koppositie van de Topdivisie A.

Scoreverloop: 15-11, 15-13, 18-14, 19-15, 20-17, 21-20 en 25-20.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FB DeVoKo Dames 1.