Dieselstart Webton levert tiebreakzege op

VoV, 26-03-2019. 6:22 uur. Webton Hengelo en SV Dynamo Apeldoorn II waren voor hun inhaalwedstrijd uitgeweken naar de maandagavond en hadden voor deze gelegenheid maar de beschikking over een ‘half center court’ in de Veldwijk hal. Het leek alsof de thuisploeg eerst een tijdje moest wennen, iets dat duidelijk niet het geval was bij de gasten. Zij  speelden de eerste twee, bijna drie,  sets alsof ze niet anders gewend waren.

Webton had het in de eerste twee sets (21-25, 16-25) heel erg moeilijk met Dynamo, dat de thuisploeg in de eigen score de baas was. Met 12 om 18 in de eerste en 15 om 14 in de tweede, Webton stapelde in de tweede set in het middendeel fout op fout en verloor zo de grip op de set. Vooral blokkerend acteerden de bezoekers sterk. Het was alsof Webton er nog even niet met de gedachten bij was, terwijl Dynamo wel goed bij de les was.

De ploeg uit Hengelo kwam meteen al met 3-6 achter in de openingsset en liep in het vervolg ervan constant in de score achter de tegenstander aan. SV Dynamo had het blok goed staan en sloeg vanaf de buitenkant via Jelle Overvelde en Lars Aalders het gaatje naar een 10-16 tussenstand. Dat werd uitgebouwd naar 13-21. Jasper Smit en Luuc Veldhuis brachten nog iets spanning terug toen de stand naar 20-23 werd ingelopen, maar met een Webton foutserve en een rake klap van Jelle Overvelde ging de winst met 21-25 naar de bezoekers.

Bijzonder moment: Een bijzonder moment was er bij de 3-6 stand. Een lange rally leek door SV Dynamo in hun voordeel te worden beslist toen de bal aan Webton kant van hand naar hand naar de vloer caramboleerde, dacht men. Het punt werd al gevierd, toen Luuc Veldhuis de voet alsnog onder de bal kreeg en met een perfect lobje scoorde, verbijsterde Dynamo spelers wisten niet wat hen overkwam.

De teams gingen in de tweede set tot aan 7-5 gelijk op. Daarna volgde een wel hele slechte periode van Webton. Passend klopte er niet veel van en de ene na de andere bal verdween in het net of buiten de lijnen. Bij de 8-15 tussenstand hadden ze al negen keer voor Dynamo gescoord. Jasper Smit, Sybe Tabak en Mark Posthuma pakten nog een puntje mee, maar aan Dynamo kant joegen Jelle Overvelde en Rik Wagendorp de ballen net zo makkelij tegen de vloer. Het werd 16-25 en dus 0-2.

Zou de derde set de snelle beslissing brengen of kon Webton de wedstrijd nog in leven houden? De ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd in die derde set, zoals de tussenstanden 2-4, 6-8, 12-12, 15-15, 18-18 en 21-22 wel aangeven. Dan weer kon Dynamo na de side out op eigen serve scoren, een andere keer lukte dat Webton. In het begin kreeg Webton veel punten kado en was Dynamo aanvallend met veel eigen scores sterk. In de spannende eindfase deed Dynamo zich zelf de das om, op 22-22, na een blokpunt van Jasper Smit, sloegen ze twee keer achter elkaar uit (24-22), waarna Smit ook het beslissende laatste punt maakte. “We leven nog.” Dynamo gaf in de ze set 11 punten weg, Webton beperkte de gulle gaven tot 7 kadootjes.

Dat Webton voor de tiebreak ging bleek wel uit hun overrompelende start in het begin van de vierde set. Rik Aalders maakte 1-1 en daarna kwam Dynamo tot aan 15-5 droog te staan met de eigen scores. Blokkerend kreeg Webton in het middendeel van de set ineens het heilige vuur over zich. Na 10-5 scoorden ze tot aan 17-6 maar liefst 7 blokpunten, dus alleen maar in die periode. Hans Korpershoek en Hugo Noomen hadden het pot maar dan ook potdicht staan op rechtsvoor en Dynamo volhardde erin om daar de ballen hard in het blok te rammen. Het verschil bleef een punt of tien, Ruben de Boer verzilverde op 24-15 de eerste kans op de tiebreak.

Dynamo leek zich echter in de tiebreak herpakt te hebben, kwam met 0-3, 1-5 en 4-8 voor. Webton had een slordige periode. Opnieuw bracht het blok Webton hoop, Hugo Noomen en Ruben de Boer maakten blokkerend van 6-9 een 8-9 stand. Na de 9-11 volgde een volledig mislukte midcombinatie bij Dynamo en daarna nam Jasper Smit de twee punten voor de 12-11 stand voor zijn rekening.

Webton stond voor het eerst in de set voor, Dynamo kwam weer op gelijke hoogte, en pakte  meteen daarna via Sybe Tabak, die in de vijfde set zes keer scoorde, een 13-12 voorsprong. De serve van Hans Korpershoek werd nagekeken door Dynamo, maar viel ruim in voor de 14-12 en matchpoint. Dynamo kon verlies één keer uitstellen en voltrok met een foutserve het vonnis over zichzelf.  In de vijfde set scoorde Webton 13 eigen punten, Dynamo bleef op 5 steken.

Webton staat nu op de zesde plaats in de Topdivisie met 19-32, Dynamo staat met 20-28 een plaatsje lager.