Dinkelland Derby met 3-0 voor DeVoKo.

VoV, 17-12-2023. 8:26 uur. Het zat vol in Sporthal Dorper Esch voor de derby tussen de buurvrouwen van DeVoKo en Set-Up ’65. Een lekker volleybalsfeertje heerste er, en er hing een zekere spanning in de lucht voor dit duel. Niet vreemd met alle kruisverbanden die er over en weer waren. Eigenlijk wil geen van beide teams deze wedstrijd verliezen, als er twee wedstrijden in het seizoen gewonnen moeten worden dan zijn dat die uit en thuis in de Dinkelland derby.

En overigens was er nog een appeltje te schillen voor de thuisploeg met hun gasten, die in de Dorper Esch DeVoKo in het bekertoernooi uitgeschakeld hadden. Dus ingrediënten genoeg voor een mooie pot volleybal. De beide mini’s van de week brachten de stand op 1-1.

Daarna kon met 0-0 worden begonnen aan de eerste set. En daarin gaf Merle Baasdam meteen haar volleybal visitekaartje af. Met onder de naam “Serveerkanon”, vetgedrukt. Een foutserve van DeVoKo bracht haar bij 4-4 aan de opslag en vijf aces en een omloopscore van Martine Stevelink later stond het 4-10 voor de gasten. Een foutserve maakte een eind aan de serie en bij 5-10 kon DeVoKo aan inhalen gaan denken.

Dat deden ze tot aan 12-13 met steeds een of twee breakpoints na de side out, terwijl Set-Up met scores van o.a. Myrthe Kamphuis alleen de side out kon maken. Na 12-13 volgde er een fase met veel aanvallende fouten van de thuisploeg, waardoor de gasten de marge naar drie punten konden tillen en dit tot 16-19 vasthielden. Op 17-19 kwam spelverdeelster Ruth Eppink bij de thuisploeg voor de serve in het veld en zij liet meteen een ace noteren, met een prima midaanval maakte DeVoKo gelijk (19-19) en Lynn Timmerman hamerde even later de 21-20 voor de thuisploeg tegen de vloer. Vastberaden met overtuiging!

De strijd lag weer volledig open, DeVoKo bleef bij 22-21 aan de leiding maar kreeg toen drie punten op rij tegen, waarop Johan Booyink zijn ploeg naar de kant haalde en hen ervan overtuigde dat ook bij 22-24 de wedstrijd nog niet verloren was. DeVoKo toonde zich onverzettelijk en wilde niet capituleren, kwam via opnieuw Lynn Timmerman en een aanvallende fout van Set-Up op 24-24 en wist ook het setpoint tegen op 24-25 via opnieuw een aanvallende fout van de gasten ongedaan te maken.

Daniek Scholten serveerde DeVoKo met een ace via een superscherpe opslag naar 26-25, Damir Colo haalde zijn ploeg naar de zijlijn, maar had daarmee geen succes. Na de time out sloeg Daniek Scholten vanaf de drie meter via de handen het winnende punt voor 27-25 tegen de vloer.

Met 19 om 15 eigen punten en 10 om 8 scores voor de tegenstander bleef DeVoKo net die twee punten aan de goede kant van de score.

In de tweede set pakte Set-Up en 1-3 voorsprong, die via aanvallende fouten en scores van Daniek Scholten en Guusje Leus werd veranderd in een 8-5 voorsprong voor DeVoKo. Set-Up kwam door harde rake klappen van Merle Baasdam en Myrthe Kamphuis terug in de set en had bij 10-10 de gelijke stand op het scorebord staan. Tot aan 15-14 maakten beide teams hun side out punten, Daniek Scholten zorgde voor een breakpoint op 16-14, twee kadootjes aan de gasten maakten er 16-16 van.

Met Daniek Scholten en Liv Bosch aan serve en een geweldig verdedigende DeVoKo libero Iris Blokhuis slaagde de thuisploeg erin om in twee servebeurten uit te lopen naar 22-17. In die fase was Guusje Leus scorend succesvol en kreeg DeVoKo blokkerend en serverend ook twee puntjes goedgeschreven. Op setpoint bij 24-19 kon Set-Up nog twee keer het verlies uitstellen, afstel zat er niet in en met 25-21 door Daniek Scholten werd het 2-0 in sets. DeVoKo straalde met lachende gezichten veel vertrouwen in een goede afloop uit.

DeVoKo maakte 14 eigen punten in deze set, Set-Up kwam niet verder dan 11.

Niet willen verliezen c.q. vol voor de winst gaan leek in de derde set een beetje een ver van mijn bed show bij de gasten uit Ootmarsum. Alsof ze de wil niet nog eens konden opladen om een doorbraak te forceren. Immers 2-0 kan toch ook 2-3 worden, maar dan moet je er wel in geloven. En dat leek een beetje te ontbreken.

Set-Up kreeg tot aan 5-4 in de derde set alle punten van DeVoKo en scoorde bij 8-5 pas het eerste eigen punt. Toen had Daniek Scholten er alleen al drie voor DeVoKo gemaakt. DeVoKo denderde door, rook de winst en nam op geen enkel moment gas terug. Bij 12-7 haalde Damir Colo zijn ploeg naar de zijlijn op 17-9, na een hele serie eigen fouten, stonden de Set-Up speelsters alweer rondom de coach.

Er veranderde niets, Set-Up was niet meer bij machte om de set een ander gezicht te geven. Na 18-11 sloeg Daniek Scholten vanaf positie vier en zes snoeiharde ‘dankjewel’ ballen bij de gasten tegen de paarse vloer, bij 22-17 leek Set-Up ook te wachten op de komende genadeklappen. Tot 24-14 deelden Liv Bosch en Guusje Leus die uit. Daarna hield Set-Up met een foutserve de eer aan zichzelf.

Totaal 16 eigen scores liet DeVoKo noteren, Set-Up kwam tot 6 in deze set.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FB DeVoKo en Jan van den Noort.