Doha: Twee BTN duo’s overleven poulefase

VoV, 10-03-2020. 16:03 uur. Vandaag begon voor de drie Nederlandse BTN-duo’s het hoofdtoernooi van Qatar in Doha. Brouwer/ Meeuwsen en Varenhorst/ van de Velde waren in dezelfde poule ingedeeld, Bouter/ Penninga hadden zich via de kwalificatieronde voor het hoofdtoernooi geplaatst, zij slaagden er echter niet in om de poulefase te overleven.

Brouwer/ Meeuwsen: Tegen Qatar behaalde Brouwer/ Meeuwsen, die als tweede geplaatst zijn in Doha, een 2-0 zege via de setstanden 21-16 en 21-18. Een ruime voorsprong van 16-10 (na 9-8 en 12-9 tussenstanden) ging bijna verloren door een viertal fouten aan Nederlandse kant en een monsterblok van Qatar. Een superspike en een ‘double touch’ gaven het Oranje duo weer drie punten voor bij 18-15, waarna ze de set met 21-16 pakten.

In de tweede set werd 2-4 achter veranderd in 8-6 voor en uitgebouwd naar 17-12. Door een aantal Nederlandse foutserve en een paar punten op eigen serve kon Qatar nog tot 19-16 terugkomen. Na het blokpunt voor 20-18 maakte Oranje de set uit.

In de winnaarsronde namen Brouwer/ Meeuwsen het op tegen Kantor/ Losiak, die van Varenhorst/ van de Velde hadden gewonnen. Dit duel duurde tot 19-14 in de eerste set, toen moesten de Polen vanwege een blessure de strijd staken, hetgeen betekende dat het Nederlandse koppel de zege via 21-14 en 21-0 kreeg bijgeschreven en dus door ging.

Varenhorst/ van de Velde, die dus in dezelfde poule als Brouwer/ Meeuwsen uitkomen, verloren de eerste set met 21-17 van hun Poolse tegenstander, in de tweede was het tot 17-17 gelijk opgaand. Na de Poolse side out maakten een ace en een uitgeslagen Nederlandse aanval toen het verschil naar 20-17, waarna de set met 21-18 verloren ging en de wedstrijd dus met 2-0.

De verliezers ronde ging tussen Nederland en Sammoud/ Essam uit Qatar, die eerder van Brouwer/ Meeuwsen hadden verloren. Voor de nu verliezende ploeg was de poulefase het eindstation. Naar de KO-ronde of naar huis, dat was de inzet.

Varenhorst/ van de Velde speelden een sterke partij, goede servedruk en een sterke side out. Dat leverde al vlot een 3-8 voorsprong op in de eerste set. Van de Velde sloeg de 6-13 op het scorebord en daarna gaf het BTN duo geen krimp meer. Zonder in de problemen te komen wonnen ze de set met 14-21, waarbij ze middels drie foutserves op rij de laatste drie punten voor Qatar scoorden.

In set twee ging het tot aan de technische time out bij 10-11 gelijk op. Onder andere een ace van Steven van de Velde (voor 10-14) maakte daarna het verschil. Qatar vocht zich nog naar 15-17 en 17-18, maar een foutserve en een score van Steven van de Velde gaf het BTN-duo lucht naar 17-20. Met 17-21 stelden ze de KO- ronde veilig.

Bouter/ Penninga speelden hun eerste poulewedstrijd tegen Lucena/ Dalhauser uit de USA. Ze kwamen een paar keer uit achterstand terug (8-6 naar 10-11, 16-14 naar 16-16) maar het lukte niet om de gelijkmaker na de 18-17 te scoren. De Amerikanen maakten met een ace 19-17 en wonnen na een Nederlandse foutserve met 21-18. In de tweede set stond het BTN – duo ver achter (13-8) bij de technische time out en het lukte hen niet om dat verschil in te lopen. De set ging met 21-16 en de wedstrijd dus met 2-0 verloren.

In de verliezersronde speelden Bouter/ Penninga tegen Semenov/ Leshukov uit Rusland. Dat werd een spannende driesetter, die de Russen wonnen. Hetgeen dus einde toernooi voor het Nederlandse duo inhield.

In de eerste set ging het via 7-7, 14-14 en 20-20 naar een spannende ontknoping. Nederland kreeg tot 24-23 een stuk of vijf kansen om de set af te maken, na de 25-25 deden de Russen dat met 25-27.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Nederland raakte een 11-7 voorsprong bijna kwijt (11-10), liep weer uit ((14-11), maar zag de Russen bij 16-16 weer naast zich. De 20-18 voor Oranje werd 20-20, met een kill-block pakten Bouter/ Penninga daarna de setwinst voor de 1-1 stand.

In de derde set wisselden de duo’s bij 8-7 van speelveld, vervolgens pakten Semenov/ Leshukov drie punten op rij, bleven daarna ook bij 10-13 afstand houden en wonnen met 11-15.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s FIVB.