Doodzonde, geen WK U20 finale voor Jong Oranje

VoV, 17-07-2021, 20:25 uur. Morgen gaat de finale van het WK U20 in Rotterdam tussen Servië en Italië. Via zeges op Oranje en Rusland plaatsten zij zich voor de strijd om de gouden medaille.

Italië speelde om 14:30 uur tegen Rusland en won met 3-0. Via de setstanden 25-22, 29-27 en 25-23 pakten ze het finaleticket. Italië maakte blokkeren (9 om 4) het verschil. Aanvallend en serverend hielden de teams elkaar met 51 om 51 punten in evenwicht en de foutenlast zal minimaal verschil. Zie de voetnoot voor nadere info over dit duel.

Om 17:30 speelde Oranje tegen Servië. Bij Oranje was er in de basiszeven één wijziging ten opzichte van de eerdere zes wedstrijden op dit WK U20. Op spelverdeling begon Hyke Lyklema i.p.v. Kim Klein Lankhorst, diagonaal speelde Elles Dambrink, op mid stonden Britte Stuut en Marije ten Brinke en de passer loper posities waren voor Jolien Knollema en Jolijn de Haan. Romy Brokking stond libero.

In de eerste set had Oranje een moeilijke start. Bij 1-5 achter haalde Marko Klok de ploeg al naar de kant. Minja Osmajic serveerde twee aces en scoorde via de driemeter aanval tot die stand. In het middendeel van de set maakte Oranje heel veel terrein goed, Jolijn de Haan en Elles Dambrink pakten puntjes mee, maar de inhaalrace was voornamelijk succesvol door de hoge foutenlast bij Servië.

Na 3-8 tot aan 15-16 scoorden ze acht keer voor Oranje. Daarna deed de ploeg van Marko Klok het op eigen kracht, Marije ten Brinke en Elles Dambrink zorgden ervoor dat de achterstand van 16-20 tot 20-21 werd ingelopen, op 20-23 ging Oranje de time out in, Elles Dambrink scoorde nog de 21-23, waarna Jovana Cvetkovic en een mislukte set up op de achterover van Hyke Lyklema voor de 21-25 eindstand zorgden.

Oranje had in de tweede set een heel best begin met scores van Jolien, Elles en Jolijn liepen ze al vlot uit naar 6-3, waarop Servië de time out inging. Bij 8-3 werd er verplicht gerust en in het middendeel van de set hield Oranje overtuigend het verschil vast. Servië speelde vaak de lob in de vrije ruimte achter het blok maar het succes daarmee van de vorige set werd nu niet behaald.

En ace van Britte Stuut (13-7) en punten van Jolien en Jolijn hielden Oranje ver buiten bereik van Servië (16-10) Na de pauze liepen en ze nog verder uit naar 19-11. Servië maakte wat punten goed, maar Oranje speelde de set van 20-15 naar 24-15 geroutineerd uit. De 25-17 was een hele duidelijke zaak.

In de derde set moest Oranje alweer vlot in de achtervolging (0-3) en deed dat met succes (5-5), waarna zich een gelijk opgaande strijd ontspon. Na de 9-10 kon Servië in het middendeel opnieuw afstand nemen naar 11-17 en 12-19. In deze periode zag het spel van Oranje er niet goed uit, aanvallen werden geblokkeerd of uitgeslagen, mede omdat Aleksandra Uzelac bij Servië veel servedruk op Oranje uitoefende. De 13-20 achterstand wilde echter niet zeggen dat Oranje capituleerde, integendeel.

Onder aanmoediging van de fans werd de achtervolging ingezet en maakten de ingevallen Iris Vos, Elles Dambrink en Jolien Knollema het ene na het andere puntje goed, totdat er bij 21-22 nog maar één puntje verschil over was. Servië ging de time out in, Elles Dambrink serveerde fout, Jolien Knollema scoorde, een blokpunt bracht Oranje op 23-23. Daarna sloeg Servië kil en koel toe. Via het blok kwamen ze op setpoint, dat ze na de time out van Marko Klok ook meteen verzilverden voor de 1-2 setstand.

Dat Nederland eerder in het toernooi uit geslagen positie terugkwam weten we nog, en ook in de vierde set was dat bijna gelukt. De 15-13 voorsprong voor Oranje werd door Servië omgedraaid in een 15-19 achterstand. Het zat even niet mee, een afgevuurde kanonskogel raakte geen vingers onderweg en bukken omdat de serve uit zou gaan leverde een ace voor Servië op.

Het werd 15-19, 16-21, 19-23 en 20-24. Jolien Knollema haalde de serve terug en Elles Dambrink ging serveren. Het ene na het andere matchpoint verdween van het scorebord totdat Oranje bij 25-24 zelf op setpoint kwam. De foutserve maakte 25-25, Aleksandra Uzelac scoorde de 25-26 en Jolien Knollema bracht de stand weer in evenwicht. Met een blokpunt kwam Servië opnieuw op matchpoint en dat verzilverden ze met een blokpunt van Andrea Tisma op Iris Vos.

Jolien Knollema werd met 24 punten topscorer van de partij. Elles Dambrink kwam tot 13. Branka Tica werd bij Servië met 16 punten de meest scorende speelster. Oranje had aanvallend licht voordeel in de totaalscore (55 om 53), Servië maakte meer blokpunten en aces (9 om 18), maar had ook de hogere foutenlast (24 om 31).

Oranje speelt morgen om het brons tegen Rusland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB

Voetnoot: Italië had de nodige moeite met Rusland, in een duel dat tevens een tweestrijd was tussen de diagonalen en de topscorers Frosini (19 treffers) en Akimova (22 treffers). In de openingsset kwam Rusland van 23-20 terug naar 23-22, voordat Frosini en Gardini de winst binnenhaalden, het laatste punt via een ace.

In de tweede set was de ontknoping opnieuw spannend, maar wel weer in het voordeel van Italië. De 2-10 voorsprong werd 23-22, waarna Rusland er bij 24-24 naast kwam en op 24-25 setpoint kreeg. Ook hun volgende kans op setwinst bij 25-26 mislukte, daarna maakte Frosini de 27-27 en werd het via een blokpunt 29-27.

In de derde set was de finale niet anders dan de sets ervoor. Opnieuw spannend en opnieuw besliste Italië de set voor zich. Na een paar geweldige verdedigende acties van Rusland wisten ze na een lange rally voor zich te beslissen en lukte het 24-23 te maken. Vervolgens wist Italië met een smash vanaf linksvoor de set toch met 25-23 te pakken, waarna natuurlijk de speelsters van vreugde over elkaar heen duikelden.