Draisma Dynamo prolongeert landstitel

VoV, 08-05-2022. 17:04 uur. Nadat gisteren bij de dames middels het kampioenschap van Sliedrecht Sport een eind aan de strijd om de titel was gekomen, kon dat vanmiddag ook gebeuren bij de heren. Dynamo Apeldoorn ging met een 2-0 voorsprong in wedstrijden op bezoek bij Orion, dat na een voortreffelijk verlopen regulier seizoen (nul nederlagen) en de kampioenspoule (alleen laatste wedstrijd verloren) voor de lastige opgave stond om de best of five reeks naar de vierde wedstrijd te tillen. Lukte dat niet dan had Dynamo de titel binnen.

Voor Orion leek het seizoen net te lang te duren, ze verloren de laatste wedstrijd in de kampioenspoule van Dynamo, werden daarna verliezend finalist in de bekerfinale en kregen ook twee nederlagen te verwerken tegen Dynamo in de eerste wedstrijden van de best of five serie. Aan hen was het om de knop om te zetten en de negatieve spiraal om te buigen, zodat een vierde wedstrijd noodzakelijk zou worden.

Orion begon voortvarend aan de derde wedstrijd, na de 3-3 in de eerste set scoorden ze vier keer achter elkaar (7-3), waarvan Jan Helenius er twee voor zijn rekening nam. In het verdere verloop van de set lukte het de thuisploeg niet meer om op eigen serve te scoren, tot aan het 22ste punt werden er alleen side out punten gemaakt. Dynamo daarentegen scoorde na de 7-4 (7-5), na de 12-10 (12-11) na de 17-16 (17-17) en na de 19-19 (19-20) steeds op eigen serve en werkte zo de achterstand weg.

Martijn Brilhuis en Jeroen Rauwerdink waren in die fase belangrijk voor de Dynamo punten. Na 19-20 kon Orion op de side out tot 22-22 gelijkmaken, bij 22-23 ging Dirk Sparidans met de thuisploeg aan de zijlijn staan, hetgeen echter geen succes opleverde. Jeroen Rauwerdink en een blokpunt van Sjors Tijhuis bezorgden Dynamo de 23-25 zege.

In de tweede set kwam Orion met 3-5 achter, kwam echter via een score van Jasper Diefenbach en twee blokpunten van Jan Helenius met 6-5 voor. Nico Manenschijn en Jeroen Rauwerdink bezorgden Dynamo na 8-7 weer een puntje voorsprong (8-9), bij 10-11 volgde de omgekeerde gang van zaken en wist Orion via de side out en een blokpunt weer aan de leiding te komen (12-11). Bij 15-13 nam Redbad Strikwerda zij eerste time out op, waarop de bordjes weer werden verhangen naar 15-16 (time out Orion) en 15-18.

Het gaatje was geslagen, Manenschijn en Brilhuis bouwden uit naar 16-20, aanvallende fouten van Orion brachten het verschil bij 17-23 op zes punten, time out Orion. Via twee foutserves werd het 18-24, na de 20-24 scoorde Sjors Tijhuis het laatste punt. Dynamo was één setwinst verwijderd van de titel.

De ploeg uit Apeldoorn had een prima begin van de derde set en kwam via scores van Frits van Gestel op een 5-8 voorsprong, time out Sparidans, en op een 9-8 achterstand, time out Strikwerda. Na die pauze scoorde Orion de 10-8 en hield het verschil van twee punten tot 12-10 vast. Dynamo maakte gelijk (12-12) en kon ook de 14-12 achterstand met een serie van vier punten bij 14-16 van de borden halen.

Nog twee keer wijzigde de situatie voor wat betreft de leidende positie. Orion veranderde 16-17 in 18-17 en 20-18, waarop Strikwerda voor de tweede keer zijn team naar de kantlijn haalde. Het werd 20-20, Held maakte met een tweede bal wat later de 23-22, die Brilhuis met een loeiend harde smash ongedaan maakte.

Frits van Gestel blokkeerde Dynamo naar matchpoint (23-24), Helenius sloeg Orion naar setpoint (25-24), waarop Martijn Brilhuis Dynamo bij 25-26 voor de tweede keer op matchpoint zette. De fans gingen opnieuw staan en scandeerden DY-NA-MO, DY-NA-MO, afgewisseld met klap, klap, klap. Met een kanjer van een kill-block verzilverde Frits van Gestel het matchpoint voor de 25-27 setwinst, de 0-3 wedstrijdwinst en de 3-0 zege in de best of five serie.

Orion bleef dit seizoen wat beker en landstitel betreft dus met lege handen achter.