Draisma Dynamo verliest CL – driekampfinale

VoV, 24-09-2020. 19:23 uur. Na de 0-3 zege van Draisma Dynamo gisteren tegen Minsk was er vandaag een hogere hindernis te nemen in de vorm van thuisploeg Jastrzebski Wegiel, dat eenzelfde resultaat boekte tegen de Wit-Russische ploeg.

Jeroen Rauwerdink vond het duel tegen Minsk lastig. “We hadden ze tegen Wegiel gezien en wisten dat ze serverend erg sterk waren. We maakten het verschil met onze verdediging, we dulden geen bal op de vloer en vanaf de tweede set serveerden we bovendien erg goed, waardoor Minsk stevig onder druk kwam. Ik ben blij dat we een de ‘finale’ voor een plaats in de volgende ronde kunnen spelen.”

De inzet van de partij tegen de Poolse ploeg was dus helder en duidelijk. De winnaar ging door naar de tweede kwalificatieronde in de Champions League, de verliezer plaatste zich voor de CEV Cup, waarin ze in de zestiende finale instromen met een wedstrijd tegen Ankara. De thuisploeg kreeg uiteraard de favorietenrol toebedeeld, aan hen was het om dat waar te maken. Gedacht werd dat Dynamo zou moeten stunten om te winnen.

Al meteen probeerde Wegiel met veel servegeweld veel druk uit te oefenen, maar helaas voor hen ging het serverend nogal eens mis, tot aan 7-4 drie keer. In het middendeel van de set liep de thuisploeg uit naar 14-7, time out Dynamo, daarna brachten scores van Hoogendoorn, van Zeist en Rauwerdink het verschil naar vier punten bij 16-12.

Dynamo bleef in de achtervolging, bij 22-16 was het verschil zes punten, twee scores van Jeroen Rauwerdink maakten 22-18. Het antwoord was ook een tweepunter, 24-18. Sjoerd Hoogendoorn kon verlies uitstellen, de ingevallen Joris Berkhout serveerde nog een ace voor 24-19, voordat Wegiel de deur dichtgooide. Met 25-20 was de eerste set voor hen. Hoogendoorn scoorde vijf keer in deze set, Rauwerdink ééntje minder.

Dynamo deed in de tweede set in het begin, tot pakweg de helft goed mee. Gaf stevig verweer en ging bij 4-7 en 6-8 aan de leiding. De time out van Redbad Strikwerda op 10-8 stopte de serie van de Poolse ploeg, Sjoerd Hoogendoorn maakte de aansluitende 10-9 en even daarna de 11-10. Na twee foutserves kwam de stand op 13-12, daarna kantelde de set helemaal. Naar Pools voordeel. Met reuzenschreden nam de thuisploeg afstand. Eerst naar 15-12, time out Dynamo, en vervolgens naar 19-14. Pas bij 24-14 kreeg Dynamo het volgende punt via een Poolse foutserve bijgeschreven.  Met 25-16 werd afgesloten. Stand 2-0 in sets.

Ongeveer eenzelfde beeld als in het prille begin van de tweede set gaf de derde te zien. Gelijk opgaand, met bij 4-5 een voordelig verschilletje voor Dynamo en bij 7-5 de eerste time out van de Apeldoorners, waarop bij 9-5 de tweede volgde. Een ace na een time out van de tegenstander is een lekkere opsteker (10-5). Frits van gestel scoorde een paar keer tot aan 11-7, Hoogendoorn maakte 13-9.

Dynamo kreeg het gaatje niet gedicht, integendeel de aanvallende power van de thuisploeg, een slimme tweede bal en een ace maakten 19-12, waarmee het pleit wel beslecht was. Dynamo kreeg nog een aantal punten mee, maar ging uiteindelijk toch na 21-14 en 22-16 ruim met 25-17 ten onder.

Bij Wegiel was Al Hachdadi met 17 punten de topscorer, bij Dynamo werd dat Rauwerdink met 13 punten. Wegiel was op alle onderdelen scorend beter, aanval 50/32, blok 5/2 en aces 6/3. Alleen maakten ze een paar puntjes meer voor Dynamo dan omgekeerd het geval was. De Apeldoorners gaan daarmee dus naar de CEV Cup, waarin Ankara de tegenstander wordt.