Drie NL-duo’s door naar Round of 12 in Joao Pessoa

VoV, 25-11-2023. 5:12 uur. Het was een drukke dag en avond/nacht voor de Nederlandse duo’s bij het Elite 16 toernooi in Brazilië. Alle drie duo’s kwamen twee keer in actie en beëindigden daarmee de poulefase.

Om 14.00 uur kwamen Stam/Schoon in actie tegen Müller/ Tillmann uit Duitsland. Het NL-duo had nu geen dieselstart (8-4, 14-7) maar door een ietwat haperende scoringsmachine verliep de eindfase minder gemakkelijk. Na de 18-14 kwam Duitsland terug naar 20-18 voordat Nederland de set met 21-18 uit kon maken

In de tweede set nam Duitsland na 9-9 een voorsprong van drie punten, ging met 9-12 de technische time out in en bleef ruim aan de leiding (15-20). Na twee blokpunten van Katja Stam werd het nog 18-20, maar het was niet voldoende om winnend af te sluiten. Met 18-21 werd het 1-1.

De beslissende derde set was een thriller van jewelste. Nederland kwam met 14-12 voor en daarna met 14-15 achter en tot aan 20-20 hadden beide duo’s kansen om de wedstrijd te beslissen. Uiteindelijk deed Raïsa Schoon dat na 21-20. Dus een 2-1 zege voor Stam/ Schoon.

In hun laatste partij in de poule waren Bansley/ Bukovec uit Canada de tegenstanders. De duo’s waren aan elkaar gewaagd en bleven tot in de big points in de score dicht bij elkaar. Stam/ Schoon konden in de openingsset een 20-17 nog inlopen naar 20-19, maar de gelijkmaker zat er niet meer in.

In de tweede set pakten de Canadese dames via 21-17 de winst. Door dit 2-0 verlies eindigen Stam/ Schoon op de 2de plaats in de poule en gaan ze naar de ‘Round of 12’, waarin Andressa/ Vitoria uit Brazilië vandaag de tegenstander is.

Om 15.00 uur speelde Perusic/ Schweiner uit Tsjechië tegen Boermans/ de Groot. De eerste set wonnen de Tsjechen met overmacht. Na de 9-12 bij de technische time out liepen ze uit naar 11-18 en pakten de set met 13-21.

In de tweede doorgang was het een stuk spannender en boden Boermans/ de Groot voortreffelijk weerstand. Ze werkten een 13-16 achterstand weg, kwamen bij 17-17 en 19-19 na hernieuwde achterstanden op gelijke hoogte, maar moesten vervolgens toch de winst met 20-22 aan Tsjechië laten.

Boermans/ de Groot vs. Pedro Solberg/ Guto uit Brazilië eindigde in een 2-0 zege voor de Nederlanders. In de eerste set konden ze van 10-7 uitlopen naar 18-8 en met 21-13 afsluiten, in set twee was het met 22-20 een stuk spannender. Boermans/ de Groot kwamen in de setfinale met 18-19 achter, konden dat omdraaien naar 20-19 en scoorden na 20-20 de side out en het breakpoint voor de 22-20 zege.

Ook Boermans/ de Groot werden 2de in de poule en gaan naar de Round of 12, waarin Bryl/ Losiak uit Polen de tegenstander is.

Het duel om 16.00 uur tussen Åhman/ Hellvig uit Zweden en Brouwer/Meeuwsen eindigde in een 2-1 zege voor de Zweedse ploeg. De eerste set beslisten ze na 17-16 in hun voordeel. De drie punten verschil bij 19-16 hielden ze vast en via 21-17 kwamen ze met 1-0 voor.

Brouwer/ Meeusen pakten de tweede set met 23-25. Van 18-16 achter maakten ze 18-19 voor en na de 23-23 konden ze doordrukken voor de winst. In de derde set namen de Zweden al snel een 5-1 en 10- 4 voorsprong. Ze sloten met 15-10 en dus met 2-1 winst af.

Tegen Hörl/ Horst uit Oostenrijk behaalden Brouwer/ Meeuwsen een mooie 2-0 zege. Een hele ruime 21-13 (na 10-11 en 17-12) zorgde voor een 1-0 voorsprong, die met een nipte 24-22 in wedstrijdwinst kon worden omgezet. In set twee kregen de Nederlanders op 20-19 matchpoint, op 20-21 en 21-22 kregen ze setpoint tegen, maar na de 22-22 pakten ze met twee scores op rij de setwinst.

Brouwer/ Meeuwsen werden ook tweede in hun poule en gaan ook door naar de ‘Round of 12’, waarin ze tegen Arthur/ Adrielson uit Brazilië spelen.