Vizier op volleybal

 

Drieluik NL-beachers @ OS, deel 1

VoV, 20-07-2021. 6:02 uur. Nederland mag drie beachduo’s afvaardigen naar de Olympische Spelen in Tokyo. Twee ervaren duo’s (Keizer/ Meppelink en Brouwer/ Meeuwsen), die als duo of individueel met een andere partner al jaren meelopen in de top van het internationale beachvolleybal en een duo dat afgelopen seizoen bij de FIVB World Tour keer op keer van zich deed spreken, ondanks hun jeugdige leeftijd.

We beginnen ons drieluik, elke dag één ter voorbereiding op de eerste poule duels, met het duo Katja Stam/ Raïsa Schoon, die zoals de FIVB aangeeft ingedeeld zijn in ‘The Pool of Death” en wat dat betekent weten we inmiddels allemaal.

In deze poule des doods komen de duo’s Sarah Pavan/ Melissa Humana-Paredes (Canada, wereldkampioen, 2), Joana Heidrich/ Anouk Verg-Depré (Zwitserland, Europees kampioen, 4) en Julia Sude/ Karla Borger (Duitsland, 15) uit. Uit de wedstrijdhistorie van de duo’s Stam/ Schoon (38) en Sude/ Borger blijkt dat ze eigenlijk elk ander team kunnen verslaan, dus ook de wereld- en de Europees kampioen. Tussen haakjes de positie op de World Ranking.

Reden dat geen van deze vier duo’s vooraf al verzekerd lijkt van een kaartje voor de volgende ronde. Wat dat betreft hebben Stam/ Schoon wellicht deze zomer bewezen dat ze de ‘gevaarlijkste outsider’ van de beachtop ter wereld zijn.

Katja Stam en Raïsa Schoon, die na de Nederlandse winst in de Continental Cup de play-offs voor deelname van Ypma/ van Iersel wonnen, haalden drie keer het hoofdtoernooi van een 4** toernooi niet. In Doha, Cancun1 en Cancun3 gingen ze er in de kwalificatieronde uit, echter in Ostrava lieten ze met een 5de plaats zien zich tussen de wereldtop best op hun gemak te voelen. Van de wereldkampioen werd deze zomer drie keer in drie sets verloren, de Europese kampioenen bezorgden ze al vroeg in 2021, alweer zo’n vijf maanden geleden, een nederlaag bij de Nations Clash.

Als het duo Stam/ Schoon tegen een gerespecteerde tegenstander speelt is een stunt nooit ver weg. En ze hebben het voordeel dat ze geen kwalificatieronde hoeven te spelen, maar meteen vol aan de bak kunnen.

Pavan/ Melissa heeft deze zomer van het viertal wel de meest indrukwekkende resultaten behaald. Vier keer stonden ze op het podium (Doha, Cancun 1 en 3, Gstaad) en ze lijken het dipje in eerst Cancun 2 (9de) en later Sochi (17de) op tijd achter zich te hebben gelaten, gezien hun resultaten nadien. Dat zij een van de favorieten voor de volgende ronde zijn (en ook voor eremetaal)  spreekt voor zich.

Ook Heidrich/ Vergé-Dépré lieten in hun laatste toernooien zien dat de Olympische vorm eraan zit te komen. Met 9de plaatsen in Sochi en Gstaad en een 2de plek in Ostrava. Cancun 1 en 2 lieten ze aan zich voorbijgaan, in de derde editie werden ze 17de. Vroeg in het seizoen waren ze in Doha 9de geworden.

Julia Sude/ Karla Borger lieten een paar 4** FIVB toernooien van Cancun langs zich heen gaan, hun beste prestatie dit seizoen is wel de tweede plek in Ostrava, waar ze de overige drie teams uit hun Olympische poule voorbleven. Dit Duitse duo zal bij de meeste volgers niet op een podiumplaats komen als men de top drie invult, maar net als Stam/ Schoon kunnen we ze zeker niet zomaar wegcijferen.

Ook zij wisten van menig topteam te winnen en zijn wellicht de op ‘één na gevaarlijkste outsider’ van het beachtoernooi. Hun onverschrokken vechtlust en hun drive om nooit op te geven kennen we van de Duitse teams, die zich eigenlijk pas gewonnen geven als ze onder de douche het zand tussen de tenen wegspoelen..

Het wordt een zeer interessante poule, met het volgende wedstrijdschema:

  • 24/07, 05:00 uur. Pavan/ Melissa vs. Stam/ Schoon.
  • 24/07, 10:00 uur. Heidrich/ Vergé-Dépré vs. Sude/ Borger.
  • 26/07, 05:00 uur. Pavan/ Melissa vs. Sude/ Borger.
  • 26/07, 14:00 uur. Heidrich/ Vergé-Dépré vs. Stam/ Schoon.
  • 29-07, 03:00 uur. Pavan/ Melissa vs. Heidrich/ Vergé-Dépré.
  • 29-07, 08:00 uur. Sude/ Borger vs. Stam/ Schoon.

De bovenste twee teams uit de poule plaatsen zich rechtstreeks voor de finaleronde. Ook de beste twee nummers drie van alle poules gaan rechtstreeks door.  De overige vier nummers drie uit elke poule spelen een ‘Lucky Losers’ ronde, die uit twee wedstrijden zal bestaan.  De twee winnende duo’s gaan ook door naar de finaleronde, die daarmee uitkomt op  16 teams.

Alleen de zes nummers vier in de poule zijn dus direct uitgeschakeld, alsmede de twee verliezers van de ‘Lucky Losers’ ronde. De 24 deelnemende duo’s worden zo dus teruggebracht naar 16. Daarna zijn in de volgende ronden steeds de verliezers uitgeschakeld, de laatste twee ongeslagen teams uit deze eliminatierondes spelen de finale om Olympisch goud, de duo’s die de voorlaatste wedstrijd verloren gaan om brons spelen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.