Vizier op volleybal

 

Drieluik NL-beachers @ OS, deel 2.

VoV, 21-07-2021. 5:16 uur. Nederland is met drie beachduo’s present bij de Olympische Spelen in Tokyo. Gisteren besteden we aandacht aan het duo Stam/ Schoon, dat in de ‘poule des doods’ zal gaan proberen te overleven. Vandaag staat de schijnwerper op het ervaren tweetal Sanne Keizer/ Madelein Meppelink en morgen zijn Brouwer/ Meeuwsen als laatste het onderwerp van ons ‘Drieluik NL-beachers @ OS.’

Sanne Keizer/ Madelein Meppelink (14) komen uit in “Pool B, The Veterans”, zoals het op de FIVB-site wordt omschreven. Met in hun poule verder Alix Klineman/ April Ross (USA, 5), Liliana Fernandez/ Elsa Baquerizo (Spanje, 19) en Chen Xue/ Xinxin Wang (China, 31). In geen enkele andere poule, ook niet bij de mannen, zit meer olympische ervaring dan in deze. Tussen haakjes de positie van de duo’s op de World Ranking.

Voor Madelein Meppelink is het na Londen en Rio de derde keer dat ze aan de Spelen meedoet. In 2012 in Londen werd ze 9de met Sophie van Gestel, in 2016 behaalde ze dezelfde resultaat in Rio met Marleen van Iersel. Sanne Keizer had een stop in haar volleybalcarrière van juli 2014 tot en met juni 2017. In Londen werd ze met Marleen van Iersel negende. Dit duo heeft dus de nodige Olympische ervaring, maar ze zijn beslist geen veteranen.

In de FIVB 4** World Tour toernooien dit jaar hadden Keizer/ Meppelink een voorzichtige start met 17de plaatsen in Doha en Cancun1. Daarna eindigden ze steeds in de Top 10, ze werden 4de in Cancun2, 5de in Sochi en Ostrava en 9de in Cancun3 en Gstaad. Tussendoor wonnen ze de hoofdprijs in Zutphen bij de start van het nationale Eredivisieseizoen.

Van het duo April Ross/ Alix Klineman is Ross een levende beachvolleybal legende. Met Jennifer Kessy, die later haar coach werd, was ze in 2012 in Londen verliezend finalist, in 2016 won ze in Rio de bronzen medaille met Walsh Jennings. Sedert januari 2018 vormt ze het duo Alix/ April met Alix Klineman. Hun eerste optreden op de FIVB 4** World Tour sloten ze toen in Den Haag met de 1ste plaats af.

Hun prestaties dit jaar liegen er niet om met een 1ste plaats in Doha, twee 3de plaatsen in Cancun2 en 3, 5de plaatsen in Sochi en Ostrava en een 9de plaats in Cancun1. Gezien deze resultaten behoren ze ook in Tokyo tot de kanshebbers voor een topnotering.

Lili Fernandez/ Elsa Baquerizo vormen al een eeuwigheid (sinds september 2007!) een beachduo, ze gaan in Tokyo als duo aan hun derde Olympische spelen beginnen. Het is wel zeer uitzonderlijk dat duo’s drie keer met elkaar aan de Spelen deelnemen en in de tussenliggende jaren ook steeds met elkaar speelden. In Londen en Rio was er twee keer een 9de plaats.

Erg succesvol waren ze dit jaar nog niet op de FIVB 4** toernooien. In Doha werden ze 9de, daarna leverden drie deelnames in Cancun, Mexico twee keer een 17de plaats op en een 25ste. Nationaal deden ze het wel beter, In Madrid werden ze winnaar.

De Chinese Chen Xue gaat ook aan haar derde Olympische Spelen beginnen. Zij was er al bij in 2008 in Peking. Toen behaalde ze brons. Als duo met XinXin Wang hebben we ze dit jaar niet gezien op de FIVB 4** toernooien. Op de Aziatische Continental Cup werden ze eerste. Dat is zo ongeveer her enigste wapenfeit wat we van hen konden vinden.

Eigenlijk is het een beetje onvoorstelbaar dat in één poule van vier duo’s al deze olympische ervaring samenkomt. Totaal tellen we 17 deelnames bij deze koppels.

Het wordt dus een zeer interessante poule, met het volgende wedstrijdschema:

  • 25/07, 02:00 uur. April/ Alix vs. Xue/ Wang X.X.
  • 25/07, 14:00 uur. Keizer/ Meppelink vs. Liliana/ Elsa.
  • 27/07, 02:00 uur. April/ Alix vs. Liliana/ Elsa.
  • 27/07, 09:00 uur. Keizer/ Meppelink vs. Xue/ Wang X.X.
  • 30/07, 02:00 uur. April/ Alix vs. Keizer/ Meppelink.
  • 30/07, 10:00 uur. Liliana/ Elsa vs. Xue/ Wang X.X.

De top 2 van elke poule gaat rechtstreeks naar de laatste zestien, net als de beste twee nummers drie van alle poules.  De overige vier nummers drie uit elke poule spelen een ‘Lucky losers’ ronde, die uit twee wedstrijden zal bestaan. De twee winnende duo’s gaan ook door naar de finaleronde.

Alleen de zes nummers vier in de poules zijn direct uitgeschakeld, alsmede de twee verliezers van de ‘Lucky losers’ ronde. De 24 deelnemende duo’s worden zo teruggebracht naar 16. Daarna zijn de verliezers in de eliminatieronden uitgeschakeld, de laatste twee ongeslagen teams spelen de finale om Olympisch goud, de verliezers van de halve finale gaan voor brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.