Drieluik verslagen p/d duels in Rijssen

VoV, 29-04-2018. 12:09 uur. Het was al vroeg dag voor de selectie van VC Bolsward op deze promotie / degradatie zaterdag. Zij stonden voor hun wedstrijd tegen gastheer Rivo al om 11:30 uur in de planning. Daarna speelden ze tegen Rosstars om vervolgens vanaf de tribune nog de Twentse derby tussen Rosstars en Rivo te kunnen  volgen. De wedstrijdverslagen.

Rivo vs Bolsward werd 1-2

Of het nu het vroege tijdstip was (mini / junioren – tijd) of omdat de zenuwen bij de teams de baas waren was niet geheel duidelijk, maar het begin van Rivo vs Bolsward was bij wijze van spreken om te huilen. Tot aan de 8-8 gelijke stand hadden de teams al 11 keer voor elkaar gescoord, waarbij de foutserve hoog in de foutentop 11 stond. Het werd daarna wat beter, maar echt pochen kon het nog niet lijden.

Rivo en Bolsward deden niet zoveel voor elkaar onder, wel bleef Bolsward mede vanwege heel veel fouten de partij op achterstand. Tot aan pakweg 18-16. Toen veranderde het. De midspeelsters Anne IJdema en Lotte Niezen eisten alle aandacht van het Rivo blok, ook de passlinie van de thuisploeg kreeg de Bolsward opslagen toen even niet onder controle. Het werd 18-20 en daarna liet de ploeg van Arjan Verseput (foto boven) zich niet meer verrassen. Met 22-25 pakten zij de 0-1 voorsprong. Dit ondanks een foutenlast van 12 directe punten voor Rivo, waarvoor ze er 6 voor terug kregen. De 19 eigen scores waren ruim voldoende voor de setwinst.

In de tweede set sloeg Rivo via drie aces van Liza Mollink en een periode vol met Bolsward fouten van een 6-10 achterstand naar een 15-11 voorsprong. Het verschil bleef, daar zorgden Susan Schepers en Fleur Timmer voor, maar bij Bolsward was onder andere Martzen Deinum een paar keer succesvol en zorgde voor de aansluiting. Opnieuw twee aces van Liza Mollink maakten het verschil (23-18), fouten maakten het weer spannend (23-21) maar Rivo hield net genoeg over voor de 25-22 winst. Een 17 om 13 eigen score, met totaal 6 aces van Rivo, besliste de set.

Wat was er toch in de derde set met Rivo aan de hand. De ploeg was onherkenbaar en opzichte van de vorige en juist Bolsward speelde nu geweldig op. Rivo kwam nog op 1-0, weer een ace van Liza Mollink, daarna ging het in razend tempo richting nederlaag. De 3-5 werd 4-8, veldwissel,  en 4-11. Susan Schepers scoorde nog, waarop een serie van vier punten de set met 5-15 uitmaakte.  Bolsward scoorde in deze set niet voor Rivo en 9 keer voor zichzelf.

VC Bolsward vs Rosstars werd 1-2

De krachtmeting tussen de twee Tweede Divisie ploegen kreeg na de 6-7 stand in de eerste set een plotse wending naar het negatieve voor de ploeg uit Rossum. De fouten vielen als rijpe appelen van de boom tot aan 12-8, het herstel via scores van Dana Nijhuis en Marloes Hartman bracht Rosstars weer op 14-13. En daarna ging het in de volgende rotaties weer mis, Bolsward sloeg zich vanaf de buitenkanten naar een 22-14 voorsprong. Milou Holsink kon wat terugdoen, maar het verschil was gewoon te groot. Met een ace voor 25-18 zorgde Bolsward voor een winnende afsluiting. De 17 om 13 eigen scores en 5 om 8 foutenlast waren beide ruim in hun voordeel.

In set twee een volledig ander beeld. In deze set liet het team van Helmuth ter Braack (foto boven) de gasten uit Friesland alle hoeken van de Reggehal zien. Met serveseries van Dana Nijhuis (van 5-6 naar 6-11), Britt Bijen (van 7-13 naar 8-18) en Annekin Meenderink (van 9-20 naar 10-24) kreeg Bolsward stevige tikken uitgedeeld, waarop ze het antwoord schuldig bleven. Ze kwamen niet verder dan op zich zelf staande scores, die ze ook nog een aantal keren van Rosstars kado kregen. Slechts 6 eigen punten lieten ze noteren, daartegenover stonden en 17 van Rosstars.

De tiebreak moest de beslissing brengen. Daarin was Bolsward sterk via de middenaanval. Prikballetjes en snelle midcombinaties zorgden voor een 8-7 voorsprong bij de veldwissel. Marije Hartman en Milou Holsink scoorden onder andere voor Rosstars in die periode. Na de veldwissel drukte Rosstars hun tegenstander weg, Dana Nijhuis en met name Marije Hartman scoorden de beslissende punten waardoor er eerst naar 8-10 en daarna naar 9-13 en 10-15 kon worden uitgelopen. Met een 7 om 12 eigen score pakte Rosstars de set en de wedstrijd.

Rosstars vs Rivo werd 2-0

Zowel Bolsward en Rosstars hadden nu een wedstrijd met 2-1 gewonnen, aan de ploeg van Johan Strokap (foto boven) de opgave om zich via winst op Rosstars in dezelfde positie of beter te spelen. Dit om in de Eerste Divisie te blijven.

Rosstars had een geweldige start, in een ommezien liepen ze uit naar 8-2, 13-3 en 18-7. Het klinkt een beetje vervelend, maar Rivo was echt in die periode in geen velden of wegen te bekennen. Rosstars stond sterk te blokkeren, sloeg aces en gaf weinig punten weg. Rivo was aanvallend vrij machteloos en had de passing niet goed op orde. Na 18-7 werd het beter, de thuisploeg herpakte zich en kwam via eigen scores van Liza Mollink en Susan Schepers nog terug naar 20-15. Het antwoord kwam bij Rosstars van Milou Holsink en Marloes Hartman voor 23-15. Met 25-17 ging de zege naar de ploeg van trainer coach Helmuth ter Braack. Met 18 eigen punten en 5 kadootjes voor Rivo waren ze ook gewoon de betere

De druk op de jonge ploeg van Rivo om zich te handhaven kwam op de volgende set te liggen. Winnen zou de tiebreak betekenen, verliezen de derde plaats bij de driekamp en degradatie.

Bij 9-3 leek de race wel gelopen in het nadeel van de thuisploeg, Rosstars sloeg vanaf de buitenkanten de ene na de andere bal erin. Rivo gaf echter niet op, vocht zich terug en had serverend succes met een paar aces. Rosstars ging bij 9-7 de time out in, Rivo kwam op 9-8, maar kon verder niet meer aanklampen. Marije Hartman was opnieuw de beul die haar team met haar linker naar de 16-10 voorsprong sloeg. Rivo probeerde het nog wel (19-16, 22-20), maar het zat er niet meer in. Rosstars liet zich de winst niet meer afpakkenen met een aantal scores van Milou Holsink sloegen ze zich met 25-20 naar de Eerste Divisie. Ze lieten 19 eigen punten noteren en gaven er 8 weg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.