Driemaal scheepsrecht voor van Garderen

VoV, 03-12-2018. 6:39 uur.  De derde poging om een wereldtitel te bemachtigen is Maarten van Garderen gelukt. Waar hij eerder in het beachvolleybal en met Oranje niet slaagde was het gisteren met Trentino bij het WK voor clubteams wel raak. In de Italiaanse finale tussen Civitanova en Trentino kwam zijn ploeg na een 3-1 zege op het hoogste treetje van het podium en kregen zij het goud omgehangen.

Met 25-20, 22-25, 25-20 en 25-18 bleven ze hun landgenoten in de finale ruim voor. Na vier keer de wereldtitel te hebben gewonnen in de periode 2009 tot en met 2012 en daarna twee keer brons was er dus nu voor de vijfde keer goud voor de Italianen.

Trentino nam al volt in de eerste set een ruime voorsprong en hield die redelijk eenvoudig tot aan het eind van de set vast.  In de tweede set ging het tot aan 22-22 gelijk op, daarna maakten Stankovic, Leal en Simon de winst voor Civitanova perfect.

In de derde set maakte Civitanova een 16-13 achterstand goed. Maar na 16-17 stokte het en kon Trentino naar 23-19 uitlopen , waarna Lisinac en Sokolov de 2-1 voorsprong in sets op het bord sloegen. In wat de laatste set zou worden was Trentino na de tweede technische time out niet meer af te stoppen . Toernooi MVP Aaron Russell scoorde het laatste punt voor de wereldtitel.

Russell werd met 20 punten topscorer, zijn collega’s Kovacevic (16), Lisinac en Vettori (beide12) en Candellaro (10) kwamen ook in de dubbele cijfers met de tussen haakjes staande punten.  Van Garderen had in de tweede set een invalbeurt, hij scoorde niet.  De eigen score van 71 om 58 geeft de overmacht van Trentino goed weer. Het verschil werd vooral door de effectievere aanval (55 om 41) gemaakt.

De strijd om het brons werd een prooi voor Fakel Novy Urngoy (Rusland), zij versloegen in vier sets Asseco Rzeszow (Polen). De eindstand na plek vier bij het WK is 5. Sada Cruzeiro Contagem (Brazilië) 6. Zenit Kazan (Rusland), 7. Khatam Ardakan (Iran) en 8. PGE Skra Belchatow (Polen).