Driepunter Orion, simpele zege Lycurgus

OrionvsSSS0502

VoV, 06-02-2016. 5:49 uur. In Doetinchem had Seesing Personeel Orion Advisie / SSS uit Barneveld op bezoek. De gasten  maakten het de nummer drie van de ranglijst in de tweede set nog knap lastig. Pas na de 26-26 kon Orion de laatste twee beslissende punten binnenslaan. Daarvoor hadden ze met 25-18 de eerste set voor zich beslist en via 25-17 in de derde set werd de driepunter in iets meer dan een uur en vijf minuten werkelijkheid.

Bij Orion werd Dik Heusinkveld met 15 punten topscorer. Hij liet onder andere 5 aces en 4 blokpunten noteren. Dwin Brouwer kreeg bij SSS de meeste punten op naam, totaal 9.

Foto’s van de wedstrijd Orion vs SSS door Hans van Dijk staan onder de link

In Groningen kwam er gisteren binnen vijftig minuten een eind aan de wedstrijd. Koploper Abiant Lycurgus had toen hekkensluiter ARBO Rotterdam Volleybal via 25-9, 25-14 en 25-10 al op de knieën. Het niveauverschil tussen beide ploegen was schrijnend groot. Abiant Lycurgus blijft koploper in de Eredivisie met 44 punten uit 15 wedstrijden.

Het meest heugelijke feit was de rentree van Niels de Vries bij Lycurgus. De middenman maakte na twee maanden blessureleed, hij brak begin december vorig jaar zijn linker pink, zijn opwachting aan het einde van de tweede set: “Eindelijk twee maanden van blessureleed afgesloten en nu weer stappen maken naar volledig herstel. Er zit nog een kleine breuk in de pink vandaar dat ik nu nog met een brace speel. Dat duurt nog ongeveer zes weken. Ik moet nu mijn oude ritme terugkrijgen en de angst er uit krijgen. Ik ben nu nog een beetje voorzichtig, een beetje angstig en dat moet er vanzelf uitgaan. Dat zit er onbewust nog een beetje in, maar het komt goed.”

De Vries zag dat de eerste set begon met een 8-0 voorsprong dankzij sterk serveerwerk van Matt West. De spelverdeler begon met Wytze Kooistra, Bryan Fraser, Nick Olson, Sander Scheper, Mikelis Berzins en Just Dronkers aan zijn zijde. Zeker de eerste set was een parodie op wat je in de Eredivisie qua onderlinge strijd mag verwachten. De gasten hadden vaak grote moeite om de bal fatsoenlijk over het net te krijgen. De eerste set was daarom binnen een kwartier gespeeld. Kooistra sloeg het eerste de beste setpoint binnen. De kersverse Sportman van het Jaar in de gemeente Coevorden bediende daarmee zijn fans opperbest.

Vanuit Sleen waren zestig jeugdleden en ouders naar het Alfa-college Sportcentrum gekomen om hun held aan het werk te zien. Kooistra was dan ook voor de wedstrijd al druk met het uitdelen van handtekeningen. Halverwege de tweede set zat de arbeid voor de aanvoerder erop. Stijn van Schie verving hem. Ook West ging naar de kant, waarna Sam Gortzak het spel mocht verdelen. Tegen het einde van de set kwam Tjerk Dercksen op de vloer voor Fraser. De Vries blokte 25-14 tegen de grond.

In de derde en laatste set ging het ook weer heel snel. Berzins scoorde 10-2 en een fraai blok van De Vries betekende 14-4. Een prachtige ace van Dercksen zorgde ervoor dat het eerste setpoint op het scorebord kwam; 24-10. Het blok van de prima acterende Scheper en Berzins maakte een einde aan deze zeer eenzijdige wedstrijd.

Het maakte De Vries niet heel veel uit. Hij was blij dat hij weer kon spelen: “Het is nu na mijn blessure alleen maar leuk dat ik kan spelen en dan maakt het niet zoveel uit wie de tegenstander is. Dan is het vooral met jezelf bezig zijn. Elk minuutje helpt. Ben blij dat ik gespeeld heb en ook een paar mooie puntjes heb gepakt. Daar ben ik voor nu tevreden mee.”

gh @ VoV, verslag Lycurgus door Theo Sikkema, foto Hans van Dijk.