Drukke dagen voor Draisma Dynamo

De kop is eraf, de play – offs zijn begonnen. Zondagmiddag speelde de nummer twee van de reguliere competitie tegen de nummer zeven, dat betekende dat BMC/SSS opnieuw te gast was in Apeldoorn. Vorige week werd de competitie afgesloten tegen de Barnevelders, en toen wisten de mannen van coach Redbad Strikwerda met 3-1 te winnen van de ploeg van coach Edward van Erp. Gisteren werd een start gemaakt met de play – offs, en opnieuw was BMC/SSS de tegenstander. De Gelderse opponent werd deze keer met 3-0 verslagen.

Vorige week startte Strikwerda nog met een aantal spelers die net terug zijn van een blessure in de basis, om ze zo speeltijd te gunnen om wedstrijdritme op te doen. De Apeldoornse coach durfde of wilde dat nu niet. Hij startte vertrouwd met Kars van Tarel als spelverdeler, diagonaal Sjoerd Hoogendoorn en libero Richard Rademaker. Als middenmannen mochten Jarik Niebeek en Steven Eertman beginnen, Joram Maan en captain Niels Plinck startten als passer / lopers.

De thuisploeg begon echter slordig en kwam gelijk op achterstand. Dit tot grote ontevredenheid van de coach die op 3-6 z’n ploeg al voor dertig seconden naar de kant haalde. Het verschil liep echter op tot zelfs vier punten waarna het team ogenschijnlijk pas wakker werd. De ruggen werden gerecht en het verschil snel goedgemaakt. Op 11-11 was de set weer in balans. Het duurde echter tot 18-17 alvorens Draisma Dynamo voor het eerst aan de leiding kwam. Vervolgens werd wel gelijk ‘doorgedrukt’ en werd het, ondanks twee Barneveldse time-outs vlak na elkaar, gewoon 25-21.

Ook aan het begin van de tweede set was het spel van de Apeldoorners allerminst overtuigend te noemen, al bleven de ploegen deze keer tot halverwege de set wel gelijk opgaan. Deze set viel de eerste voorsprong voor Dynamo op 13-12 te noteren, waarna het verschil snel opliep. Op 17-13 vluchtte Van Erp in een time out, en op 22-14 nogmaals. De thuisploeg verslapte wat en liet de tegenstanders nog op 19 punten komen, waarna het setpoint werd verzilverd.

Set drie kende eveneens een soortgelijk scoreverloop. Met de stand 12-13 op de scoreborden schakelde Draisma Dynamo een versnelling hoger en liep eenvoudig weg naar 17-13, ook in  deze set gevolgd door een Barneveldse spelonderbreking. Op 20-17 volgde aan Apeldoornse zijde een spelverdelerswissel: Kars van Tarel mocht aan de kant gaan zitten, terwijl z’n taak in het veld werd overgenomen door Joost Joosten. De nieuwe spelverdeler startte met een drietal, voor de tegenstanders, kennelijk lastige serves. Mede daardoor kwam de setwinst niet meer in gevaar (25-21) en werd het duel met 3-0 gewonnen.

Door de 3-0 overwinning kan Draisma Dynamo het in theorie aanstaande zaterdag in Barneveld al afmaken, maar dan moet de ploeg wel winnen. Lukt dat niet, dan ontmoeten beide teams elkaar volgende week zondag opnieuw in het Apeldoornse Omnisport voor een beslissingsduel. De wedstrijd in sporthal ‘De Meerwaarde’ in Barneveld begint zaterdag om 20.00 uur, het eventuele beslissingduel zondag opnieuw om 14.00 uur.

Scores Draisma Dynamo: Sjoerd Hoogendoorn 14; Niels Plinck 13; Janik Niebeek 12; Steven Eertman 7; Kars van Tarel 5; Joram Maan 2 en Joost Joosten 1.

Scores BMC / SSS: Tom Buijs 15; Tom van den Boogaard 11; Paul van Roomen 10; Dwin Brouwer 9; Bart van Gaanderen en Tim Ham 2.

De wedstrijd zaterdag in Barneveld is voor Draisma Dynamo echter niet het eerste duel op de weekplanning. Aanstaande woensdag staat het belangrijke bekerduel tegen Langhenkel Volley op het programma. De return van de wedstrijd die afgelopen dinsdag in Doetinchem werd gespeeld moet door de mannen van trainers/coaches Redbad Strikwerda en Mark Roper gewonnen worden om kans te houden op kwalificatie voor de bekerfinale.

Bij elke winst wordt er aansluitend op de wedstrijd een ‘golden set’ gespeeld. De winnaar van die set mag op zondag 22 april naar het Topsportcentrum in Almere afreizen. Wint Draisma Dynamo de wedstrijd woensdag niet, dan is het bekertoernooi voorbij en gaat de kans om vijf jaar achter elkaar de beker te winnen verloren. De wedstrijd begint om 20.00 uur.