Duitse topteams verliezen in Italië

VoV, 09-12-2021. 6:00 uur.  Twee Duitse topteams moesten het Europees tegen Italiaanse tegenstanders opnemen. Stuttgart ging op bezoek bij Busto Arsizio en SC Potsdam had Scandicci als tegenstander. Scandicci is de huidige nummer vier in Italië, Busto A. staat één plaatsje lager.

MTV Stuttgart, de koploper uit de Bundesliga van Juliët Lohuis, Eline Timmerman en Hester Jasper had een bye in de vorige ronde en moest gisteravond fors aan de bak tegen de Italiaans opponent.

Stuttgart verloor met 3-0 maar het was wel een nipte nederlaag via de setstanden 29-27, 25-19 en 25-23. Alleen in de tweede set was Busto A. de betere en dat konden ze pas na de 16-16 ook op het scorebord (naar 21-16) tot uitdrukking brengen.

In de eerste set maakte Stuttgart een 19-11 achterstand bij 19-19 ongedaan. Kwam bij 23-24 op setpoint, maar wist dat niet te benutten. Busto A. deed dat wel bij 28-27. Ook in de derde set had Stuttgart zicht op winst bij 22-23, maar tastte opnieuw mis. De 25-23 maakt dat er thuis met 3-0 of 3-1 moet worden gewonnen om een golden set af te dwingen.

Kristal Rivers van Stuttgart werd met 24 punten topscorer van de partij. Bij Busto A. was het duo Mingardi (16 punten) en Gray (13 punten) trefzeker. Juliët Lohuis liet 12 punten noteren, Eline Timmerman 2. Hester Jasper ontbreekt wegens een blessure nog steeds. Stuttgart had de betere eigen score (51 om 55) maar ook de beduidend hogere foutenlast (14 om 28)

Bij de dames in de Challenge Cup was SC Potsdam van spelverdeelster Sarah van Aalen op bezoek bij Scandicci, dat met Louisa Lippmann en Hanna Orthmann ook twee Duitse dames in de selectie heeft. Scandicci won met 3-1. Nadat ze de eerste set met 20-25 verloren hadden, pakten ze drie keer een set met ruim verschil. Potsdam bleef daarin op 15, 18 en 16 punten steken.

In de eerste set pakte Potsdam na 10-13 een 12-18 en 15-22 voorsprong die ze in winst veranderden. In de tweede set was bij 14-8 en 19-10 de achterstand te ruim om het Scandicci nog moeilijk te maken, hetzelfde gold toen de Italiaanse ploeg in de derde set van 14-13 naar 18-13 uitliep en in de vierde dat van 15-14 naar 23-14 nog eens dunnetjes overdeed.

Sarah van Aalen scoorde 2 keer, Louisa Lippmann maakte er 18 voor Scandicci en Hanna Orthmann 2. Op de eigen score was het verschil met 68 om 63 nog niet eens zo groot, dat werd echter veroorzaakt door de 11 om 17 foutenlast.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV van SC Potsdam.