Dynamo D1 blijft thuis winnen

VoV, 04-12-2022. 17:03 uur. Twee dagen geleden keerde Draisma Dynamo Dames 1 nog met lege handen en een slecht gevoel terug uit Meijel. Zaterdag 3 december kreeg de ploeg de kans zich te revancheren na het debacle. Aan zichzelf te bewijzen dat het slechte spel een uitzondering en het een wijze les was. Op Super Saturday was Voltena uit Werkendam de tegenstander, een team dat bekend staat om een heel onorthodoxe speelstijl. Pas na twee uur spelen stond de eindstand op het scorebord in Omnisport: Een 3 – 2 overwinning voor de thuisploeg met de setstanden 25-19, 17-25, 25-19, 22-25 en 15-9.

Prima start: In set 1 lukte het Draisma Dynamo om met veel energie de wedstrijd aan te vangen. Met een prima servicedruk en een goede organisatie speelde de thuisploeg vol zelfvertrouwen. De bezoekers uit Werkendam haakten lang aan, maar keken al vanaf de start tegen een kleine achterstand aan. Halverwege de eerste set zette Dynamo er een extra versnelling in en liep weg bij Voltena. Met goed spel werd de eerste set overtuigend binnengeslagen: 25-19.

De druk er af: In de tweede set viel de servicedruk volledig weg bij de thuisploeg. Voltena trad aan met dezelfde speelsters, maar had de line-up anders neergezet (stond in een andere rotatie). Het lukte de dames van Dynamo niet om dezelfde druk vanachter de achterlijn genereren. De eigen pass (van 50% in set 1 naar 36% in set 2) en aanvalsscore (van gemiddeld 59% naar 29%) gingen ook wat omlaag.

De omloop, die altijd een zekere score oplevert, haperde en ook de verdediging zat te vaak naast de bal. Een snelle time-out op de stand van 0-3 mocht niet baten. Bij 3-8 voor Voltena werd al duidelijk dat de tweede set niet makkelijk zou worden. Het lukte de thuisploeg niet om het gat te verkleinen en de rust in het spel terug te vinden. De Apeldoornse ploeg kreeg geen vat op het zeer gevarieerde spel van Voltena en met 17-25 werd de stand in sets gelijkgetrokken.

Het voordeel weer gekeerd: Hoewel de derde set ook met een kleine achterstand begon (5-8) leken de dames van Dynamo weer beter op hun qui-vive. Iets op- en doorschuiven in de eigen passlijn maakte dat de thuisploeg meer controle kreeg over het spel. Het lukte de aanvalsters van Dynamo het wat kleinere blok van Voltena keer op keer te verschalken. Door beter in de blokdiscipline te spelen slaagde het anderzijds ook om het scoringspercentage van de bezoekers tot een minimum te beperken. In het laatste deel van de set was Dynamo heel veel sterker en liep weg naar 25-19.

Discipline even ver te zoeken: Draisma Dynamo ging in set 4 gewoon verder waar het was gebleven. Direct druk vanaf de achterlijn en prima organisatie. Aan het eind van het eerste partieel was de score 8-5 in het voordeel van Dynamo. Voltena bleef er echter in geloven en in het tweede deel bracht Voltena de stand weer in evenwicht (16-16). Helaas vanaf dat moment speelden de ‘beachers’ een spelletje waar de thuisploeg moeite mee had.

De spelverdeelster van Voltena draaide een pirouette en speelde achterover over van links naar rechts. Dynamo ging achter de feiten aanlopen en liet alle eigen afspraken varen. De blokkering stond op de verkeerde plek, de passafspraken werden vergeten en de servicedruk viel compleet weg. Met 22-25 werd de vierde set weggegeven. Duidelijk was dat beide teams tenminste één punt aan de eerste onderlinge ontmoeting overhielden.

Het verschil weer gemaakt: In de vijfde en laatste set liep Draisma Dynamo vanaf de eerste bal weg bij de tegenstander. Met een hele goede pass konden de eigen aanvalsters goed in stelling gebracht worden. Voor het eerst werd de tactische bal van Voltena goed uit het hoekje gelopen. Kortom, de thuisploeg stond zeer gedisciplineerd en goed te spelen.

Via de tussenstanden 5-3, 10-5 en 12-7 kwam Dynamo nooit meer echt onder druk te staan. De laatste bal werd door de topscorer (+19 punten) binnengeslagen en de 15-9 setstand betekende een 3 – 2 thuiszege. Draisma Dynamo presteert uitstekend op het centre court in haar eigen thuishal (Omnisport)en stijgt door de twee wedstrijdpunten -en de verrassend ommekeer in Assen- (voorlopig) naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Niet zaterdag, maar zondag thuis: Komende week een normale trainingsweek, met op dinsdagavond het Draisma Dynamo Sportcafé. Na het succes van de vorige editie staat deze bijeenkomst in het teken van Parkinson en zitten er interessante gasten aan tafel bij NOS-Sportverslaggever Maarten Tip (kijk voor meer informatie op de socials van DraismaDynamo D1).

Zondagmiddag speelt Dames 1 in Omnisport tegen Sneek. De wedstrijd tegen de winnaar van de Noord-OostNederland Cup 2022 begint al om 13.00 uur, want om 16.00 uur speelt H1 ook nog. Kom kijken en besteed de zondag goed!

gh @ VoV. Fotografie: Wout van Zoeren. Verslag van/ via Arjan de Frens PR-Communicatie Draisma Dynamo.