Dynamo kan het Fenerbahce niet lastig maken

VoV, 13-12-2023. 5:36 uur. SV Dynamo kon het gisteravond in de heenwedstrijd in Apeldoorn in de achtste finale van de CEV Cup niet bolwerkend tegen het Turkse Fenerbahce van Dick Kooy. In de voor het eerst sinds lange tijd weer eens uitverkochte Draisma Dynamo Arena snoepte de landskampioen de koploper van de hoogste Turkse speelklasse wel een set af. En dat mag op zich ook best een verdienste worden genoemd.

Voor Arjan de Frens ging een droom in vervulling. Sinds Draisma Dynamo’s perschef zich met ziel en zaligheid inzet voor de club heeft hij altijd geroepen dat hij die hal een keer vol wilde krijgen. Gisteravond was het eindelijk zover. Met behulp van bevriende relaties uit de Turkse gemeenschap resulteerden de inspanningen van de bevlogen coach van het Dames 9-team van SV Dynamo in een afgeladen volle hal.

De ambiance was ernaar. Mede dankzij de vocale inbreng van in groten getale aanwezige ultras van de Nederlandse Fenerbahce fanclub ontspon zich een zinderende volleybalavond. De jarige Erik van der Schaaf – hij werd 30 – zal op zijn verjaardag niet vaak zo langdurig zijn toegezongen…

Dynamo leed wel een 1-3 nederlaag via de setstanden 16-25, 25-23, 19-25 en nogmaals 16-25. De koploper uit Turkije hield de Nederlandse nummer 4 er dus drie keer ruim onder en zag een set nipt verloren gaan.

Op alle scorende onderdelen waren de gasten beter, totaal met 48 om 65 eigen punten. Bestaande uit 40 om 53 aanvallende punten, 7 om 10 blokpunten en 1 om 2 aces. Bovendien was hun foutenlast middels een directe score voor Dynamo een stukje lager met 33 om 28 scores voor de tegenstander. Dick Kooy maakte 19 punten voor Fenerbahce en werd daarmee topscorer van de partij, bij Dynamo kwam Maikel van Zeist tot 11 punten, Yannick Bak scoorde 9 keer.

In de openingsset liepen de teams tot 10-10 gelijk op, de serie van vijf punten naar 10-15 en de serie na 16-20 tot aan 16-25 besliste de eerste set ruim in het voordeel van Fenerbahce. In set twee kon Dynamo een voorsprong van drie punten bij 13-10 niet vasthouden (13-14), maar draaide de achterstand bij 20-17 weer naar hun eigen voordeel om. De side out en een daaropvolgend breakpoint van 22-22 naar 24-22 beslisten de set. De twee punten voordeel hield Dynamo vast tot aan de 25-23 door Jack Wlliams.

In de derde set kwam Fenerbahce vanaf de eerste opslag op een 0-3 voorspong en bleef in het verdere verloop van de set de dominante ploeg, die via de tussenstanden 5-10, 11-15 en 15-20 met ruim verschil (19-25) de stand op 1-2 bracht. In set vier hetzelfde beeld. Fenerbahce kwam vlot op 0-4 en gaf daarna niets meer prijs. Via 4-9 en 8-14 werd het 14-20, waarna de set met 16-25 werd afgesloten.

De uitzichten voor plaatsing voor de kwartfinale zijn door de nederlaag van dinsdag niet bepaald toegenomen voor Dynamo, maar zelfs Fenerbahce kan weleens een slechte dag hebben. Draisma Dynamo heeft volgende week woensdag niets te verliezen tijdens de return in Istanbul. Het kan er aan de boorden van de Bosporus onbevangen inklappen. Een 0-3 of 1-3 en het winnen van de Golden Set is voldoende voor de volgende ronde.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron ook Draisma Dynamo. Foto’s Wout van Zoeren.