Dynamo ook in de beker langs Sliedrecht

VoV, 25-01-2019. 5:17 uur. In Apeldoorn werd gisteravond de ene partij in de halve finale van de Nevobo beker gespeeld. Draisma Dynamo en Sliedrecht Sport, de nummers  vijf en twee uit de Nederlandse Eredivisie stonden in Omnisport tegenover elkaar. Teams speelden al twee keer eerder dit seizoen tegen elkaar, dat waren spannende partijen, waarin Dynamo beide keren nipt aan het langste eind trok. De verdere historie gaat terug naar de beker van vorig jaar, toen Sliedrecht als Topdivisionist Dynamo uit het toernooi sloeg. Wordt drie keer scheepsrecht voor Sliedrecht, komt er eindelijk die vurig gewenste finaleplaats of knoopt Dynamo gewoon aan bij de eerdere resultaten, dat was de vraag vooraf.

In de eerste set gaven beide teams elkaar geen haarbreed toe, waarbij vooral de blokkeersterkte van Sliedrecht positief opviel en de foutenlast bij Dynamo tot aan halfweg de set negatief de aandacht opeiste. Sliedrecht blokkeerde zich met drie kill – blocks op rij van 3-2 achter naar 3-5 voor, bleef door missers van Dynamo ook bij 5-8 ruim voor, waarop trainer coach Redbad Strikwerda de thuisploeg naar de kant dirigeerde.  Dat werkte, een paar aces later stond het 9-9 en vanaf die stand tot aan 14-14 was het stuivertje wisselen.

Bart Yark blokkeerde de gasten naar 14-16, na de 17-19 kon Dynamo het gaatje dichten met een score op eigen serve, bij 19-21 haalde Strikwerda de ploeg weer naar de zijlijn. Er volgde een uitgeslagen aanval, geen foutserve, voor de 19-22. Michael van Leeuwe scoorde de 21-23, Sliedrecht was twee side outs van de wisnt af. Maar in plaats daarvan moest trainer coach Paul van de Ven bij 23-23 en 24-23 zijn ploeg naar de kant halen. Een razend spannende eindfase brack aan met setpoint over en weer bij 24-25, 25-26, 28-27 en 29-28. De uiteslagen Sliedrecht aanval leverde Dynamo de 30-28 en 1-0 op.

De tweede set was er van Sliedrecht kant een om heel snel, maar dan ook heel snel te vergeten, terwijl men aan Dynamo kant daar met veel plezier lang aan terug zal denken. Want de thuisploeg was heer en meester. Scoorde uit alle hoeken en standen en had in Nico Manenschijn een diagonaal met gouden handjes.  Bart yark maakte nog 3-3, maar daarna was het een lange achtervolging van de gasten die steeds verder op achterstand kwamen. Dit ondanks time outs bij 7-3 en 15-8.

Dynamo had het blok met Maikel van Zeist en Renzo Verschuren potdicht zitten, Manenschijn hamerde de ballen er steeds harder in en de lage verdediging bij de thuisploeg liet zich door de Sliedrecht aanvallen niet verrassen. Trainer Paul van de Ven zag al vlot in dat het vechten tegen de bierkaai was, gaf zijn basiszes een pauze en hoopte dat ze er in de de derde set weer een wedstrijd van konden maken. Dynamo denderde door, van 17-8 naar 20-10 en 25-11. Een beetje een laf ace via de netband, dat hadden ze niet nodig, besliste de set. Het stond 2-0 voor de thuisploeg.

De derde set bracht weer de spanning, waar de fans voor gekomen waren, al zullend e Dynamo supporters ook best tevreden zijn geweest met de tweede. Sliedrecht begon als herboren, Van leeuwe maakte 3-3, Niels Vermeulen met een tweede bal score 5-5 en een pipe aanval van Yorick de Groot, een wapen dat met regelmaat en succes werd ingezet, 8-8 en 8-9. Strikwerda vroeg bij 8-10 om een time out.  Op de side out hield Sliedrecht de voorsprong vast tot 11-14, een ace van Gerard Baan (11-15) en een uitgeslagen Dynamo aanval na de time out op 11-15 maakten 11-16.

De time out werkte met vertraging, de 12-18 was een prachtige stand voor Sliedrecht om aan de big points te beginnen. Maar dat duurde nog even, want Dynamo maakte puntje voor puntje goed en kwam op kousenvoetjes steeds dichterbij. Met een ace werd het 15-18, een technische fout van de gasten zorgde voor 16-18, een foutserve van Sliedrecht voor 17-19 en na de zoveelste harde rake klap van Nivo Manenschijn maakte een volgende foutserve 19-20. Het blok zorgde voor evenwicht bij 20-20.

Sliedrecht kwam net als in de erste set op 21-23, Dynamo maaakte gelijk 23-23, waarna Yorick de Groot zijn ploeg op setpoint zette. Op set- en matchpoint voor Dynamo bij 25-24 ging Sliedrechtd e time out in, enkelen vierden daarna de 26-24, maarde tweede scheids had een netfout bij Dynamo gezien waardoor er weer evenwicht kwam bij 25-25. Dynamo kwam weer op set- en matchpoint, Gerard Baan maakte het ongedaan (26-26), waarna twee uitgeslagen ballen de eindstand op 26-28 en 2-1 in sets bepaalden. We leven nog, ontsnapt zullen ze bij Sliedrecht gedacht hebben.

Maar aan de gedachte “we leven nog” maakte Wessel Blom met zijn serveserie naar 10-5 al vlot een einde in de vierde set. Dynamo had geen tijd om te herstellen nodig en klapte er vanaf de eerste punten meteen hard in. Dat leverde de 10-5 en later de 14-9 voorsprong op. Na een blokpunt van Yorick de Groot (14-11) ging Strikwerda bij 14-12 de time out in. Tot 17-15 bleef het verschil twee punten, de 19-15 werd weer 19-17, Nico Manenschijn had zijn kruit nog steeds niet verschoten en joeg er nog een paar in. Het blok op Gerard Baan en de in het net geslagen Sliedrecht aanval maakten 22-18. Manenschijn blokkeerde de 24-19 raak, waarna Maikel van Zeist het finaleticket voor Dynamo binnenhaalde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.