Dynamo strijdend ten onder vs. Sastamala

VoV, 07-10-2021. 5:48 uur. Landskampioen en Supercupwinnaar Draisma Dynamo heeft gisteravond in de eerste voorronde van de Champions League een 2-3 nederlaag geleden tegen het Finse Sastamala. Volgende week zal er in Finland gewonnen moeten worden om plaatsing voor de volgende ronde in het vizier te houden. Bij 0-3 of 1-3 hebben ze het ticket daarvoor binnen, bij 2-3 volgt er een golden set. Bij elke winst is Sastamala door.

In de openingsset kon Dynamo het verschil maken na de 11-11 gelijke stand. Tot aan die tussenstand hielden de ploegen, op een enkele uitzondering na, elkaar via de side out keurig in evenwicht. Na drie scores op rij moesten de gasten bij 14-11 de time out in. Ze scoorden direct na die pauze, maar Dynamo kreeg via een foutserve en een blokpunt van Nico Manenschijn een 16-12 voorsprong en bouwde die uit naar 19-13 toen Brilhuis en Manenschijn opnieuw scoorden. Een ace van Frits van Gestel makte 20-14, waarna Nico Manenschijn blokkerend voor nog meer verschil zorgde bij 24-15. Robin Boekhoudt besliste de set met 25-16 in Dynamo voordeel.

Met 7 om 1 blokpunt en een 11 om 8 score in de aanval was Dynamo veruit de productiefste ploeg in de eerste set.

In de tweede doorgang maakte Sastamala vroeg in de set het verschil met een punt of vier. Na de 5-5 liepen ze uit naar 5-9, dit ondanks de time out van Redbad Strikwerda op 5-8. Bij 7-11 haalde hij de ploeg alweer naar de kant. Dat resulteerde in een inhaalrace naar 13-14, de aansluitende treffer werd blokkerend via Boekhoudt gemaakt. Echter nam Sastamala via Alberto Cavasin en Antti Mäkinen meteen weer afstand naar 13-17 en even later met twee kill-blocks brachten ze het verschil op zes punten bij 14-20. Dynamo knokte zich naar 17-20 en met een score van Jeroen Rauwerdink werd het daarna 21-22, waarop Sastamala een pauze nam. Met een serie van drie punten maakten ze vervolgens de set uit. Via 21-25 werd het 1-1.

Met een aanvallende score van 12 om 17 punten maakte Sastamala in de tweede set het verschil, blokkerend en serverend werd het 4 om 4.

De derde set was weer voor Dynamo. Ze kwamen vlot op een voorsprong van drie punten (7-4) en bleven dat tot 11-8 vasthouden. De driepunter naar 14-8 verdubbelde het verschil, waarop de gasten uit Finland in de time out vluchten om de schade nog verder te beperken. Dynamo kreeg via eigen fouten en blokpunten op hun aanvallen vier punten achter elkaar tegen, waardoor de stand 17-14 werd. Twee flitsend snelle mid combinaties werden door Nico Manenschijn doeltreffend afgerond (19-15), een drietal foutserves op rij (20-170 en een score van Martijn Brilhuis en Jeroen Rauwerdink maakten er 22-17 van. Sastamala gaf met een foutserve en een voetfout daarna nog twee punten weg (24-18), een pingpong volleybalrally zorgde voor 24-19, waarna een foutserve de 25-19 eindstand bepaalde.

Met een eigen score van 14 om 11 punten en een foutenlast van 8 om 11 had Dynamo in deze set ruim voordeel op deze beide scorende onderdelen.

In de vierde set kwam Dynamo na 4-6 achter via een serveserie van Boekhoudt terug naar 9-6, die achterstand had Sastamala bij 11-11 weggewerkt, waarna ze bij 13-14 aan de leiding gingen. Teams wisselden elkaar tot aan 19-18 aan kop af, Brilhuis en Boekhoudt scoorden na 19-19 voor een mogelijk beslissend verschil (21-19), time out Sastamala.

Bij 21-21 volgde de time out voor Dynamo, via een technische fout kwam Sastamala op 21-23, scores van Brilhuis, Rauwerdink en een netfout gaven Dynamo matchpoint bij 24-23. Setpoint was er voor de Finse gasten bij 24-25, na een kill-block op een aanval van Rauwerdink, Dynamo matchpoints volgden op 26-25 en 28-27. Maar ze bleven onbenut, Sastamala sloeg toe op 28-29. Via een ‘blok uit’ aanval pakten ze de winst en de tiebreak.

In deze set lag het zelf scorende voordeel bij Sastamala. Ze maakten 24 punten zelf en kregen er 6 van Dynamo, terwijl Dynamo er 18 zelf maakte en 10 cadeau kreeg

In de tiebreak werd bij 7-8 van speelhelft gewisseld. En kon Dynamo daarna een 9-10 achterstand veranderen in een 12-10 voorsprong. Drie side outs en de winst was binnen! Maar zo ging het niet. Sastamala kwam met een driepunten op 12-13, time out Dynamo, en op 12-14, tweede time out Dynamo. Sastamala ging bij 14-14 zelf de time out in en kreeg vervolgens met een puntje voor nog vier keer een matchpoint, tegen Dynamo één keer bij 18-17. Na de 19-20 sloeg Martijn Brilhuis uit voor de 19-21 eindstand en het 2-3 verlies.

Martijn Brilhuis werd bij Dynamo met 21 punten topscorer, Jeroen Rauwerdink maakte er 18 en Nico Manenschijn 17, waarvan 6 kill – blocks. Robin Boekhoudt kwam met 10 treffers ook nog in de dubbele cijfers. Bij Sastamala kwamen de scores vooral op naam van Jiri Hänninen, 26 keer, Antti Mäkinen. 20 keer, Alberto Cavasin, 11 keer, en Mikko Karjarinta, 10 keer waarvan 7 kill – blocks.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.