Edmonton: Luini/ Varenhorst naar achtste finale

VoV, 22-07-2023. 5:12 uur. Bij het FIVB Challenge toernooi in Edmonton, Canada was het nieuwe BTN-duo Leon Luini en Christiaan Varenhorst in poule B van het hoofdtoernooi geplaatst.

In hun eerste duel tegen de Amerikanen Evans/ Budinger bleven de Nederlanders met 21-17 en 21-19 aan de winnende kant van de score.

In de eerste set werd bij 3-4, 7-7 en 11-10 van kant gewisseld. De Amerikanen namen na de verplichte pauze een 11-12 voorsprong via een ace en een blok van Budinger. Leon Luini scoorde vervolgens twee keer en USA sloeg uit voor 15-12, waarop ze hun time out opnamen. Dit leverde geen resultaat op, Nederland nam via Leon Luini vier punten afstand bij 18-14 en won met 21-17.

In de tweede set werd met 4-3 en 8-6 van kant gewisseld, de verplichte pauze was bij 12-9 na een scorend kill-block van Varenhorst, die daarna ook de 14-11 en 15-12 voor zijn rekening nam. Team USA kon tot 17-16 terugkomen, had bij 19-18 nog steeds een puntje verschil op het scorebord staan en kreeg bij 20-18 set- en matchpoint tegen.  Het tweede werd door Nederland voor 21-19 verzilverd.

Voor poulewinst en een plaatsje in de kwartfinale waren de neven Grimalt uit Chili de tegenstanders. In de openingsset namen Luini/ Varenhorst na een 8-8 gelijke stand afstand naar 8-13 bij de verplichte pauze. Met een puntje meer of minder hielden Luini/ Varenhorst dit verschil vast tot 12-17. Op de 13-17 volgden een score van Leon Luini, een aanvallende fout van Chili en een ace van Varenhorst, waarmee ze op setpoint kwamen bij 13-20. Een Chileense foutserve besliste de set.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Nederland ging bij 6-3 achter de time out in, bleef op drie punten afstand volgen tot 11-8 en kreeg rond de technische time out een 5 om 1 score tegen, waarmee ze met 16-9 achter kwamen. Via ‘blok uit’ scoorde Grimalt de 20-12, het setpoint werd via een foutieve Nederlandse opslag veranderd in setwinst bij 21-13.

In de beslissende derde set kwamen Luini/ Varenhorst op een 6-4 en 10-6 achterstand, Chili zag een 13-10 voorsprong na scores van Varenhorst en Luini slinken naar 13-12, waarop van kant gewisseld werd. Op matchpoint bij 14-13 maakte Chili bij eerste gelegenheid de set uit en won de wedstrijd dus met 2-1. Zij gaan door naar de kwartfinale, Luini/ Varenhorst gaan naar de ‘Round of 16’, de tussenronde voor de kwartfinale.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s FIVB.