Één Oranje duo overleefde de EK-vrijdag

VoV, 18-09-2020. 18:07 uur. Na de onverwachte rustdag vanwege het noodweer in Jurmala ging vanmorgen het toernooi al om half acht Nederlandse tijd verder.

En voor het duo Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde (foto boven) met succes, misschien wel onverwacht succes.  Hun tweede poulewedstrijd tegen de vice-wereldkampioenen Julius Thole en Clemens Wickler uit Duitsland wonnen ze in drie sets, hetgeen poulewinst en rechtstreekse plaatsing voor de achtste finales van morgen betekende.

Steven van de Velde en Christiaan Varenhorst waren tegen Thole/Wickler vanaf de eerste opslag goed bij de les. Ze bouwden direct aan een voorsprong van een punt of vier (1-5), die echter in het middendeel naar de helft ervan slonk (10-12). Met dwingend aanvalsspel hielden ze de Duitsers er daarna onder en na 13-18 werd met 18-21 gewonnen.

In de tweede set hadden de Oosterburen na een lang gelijk opgaande strijd (11-11, 15-15, 18-18) meer initiatief en konden ze na 21-21 de tiebreak via 24-22 afdwingen. In de derde set grepen de Nederlanders op het juiste moment het initiatief, van 11-11 werd het 14-11. Twee punten later was de zege binnen, net als hun plek in de achtste finales.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verloren hun laatste poulewedstrijd nipt en speelden in de tussenronde voor een plek in de achtste finales.

De handige Russen Nikita Liamin en Taras Myskiv waren in de strijd om de winst in poule F net iets doortastender dan Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Na de winst in de eerste set (19-21 na 6-10, 10-13, 14-13 en 16-17) leken de Russen af te stevenen op een 2-0 overwinning. Maar met vier punten op rij na de 17-18 achterstand dwongen Brouwer/Meeuwsen toch een beslissende derde set af (21-18).

In de tiebreak ging het gelijk op, tot de stand van 5-5 naar 7-5 voor de Russen ging. Hun sterke side-out spel maakte dat Nederlands hoogstgeplaatste duo hen niet kon ontregelen. Met 13-15 (na 5-5, 13-14) ging de winst naar de Russen.

In de tussenronde voor een plaats bij de laatste zestien waren Huber/ Dressler de tegenstanders. De eerste set ging zeer ruim en voorspoedig naar Brouwer/ Meeuwsen. Zonder problemen pakten zij via 4-1, 11-5, 14-7 en 18-11 een dikke 21-16 setzege. Het vervolg was voor de Zwitsers. De tweede set wonnen ze met 17-21, waarna ook de tiebreak met 12-15 een prooi voor hen was. Brouwer/ Meeuwsen sluiten het EK als zeventiende af.

Vrouwen: Om 11.00 uur speelden Marleen van Iersel en Pleun Ypma in de tussenronde tegen de Russinnen Birlova en Ukolova. Het werd 2-1 voor Oranje. Na de nipt verloren eerste set met de tussenstanden 7-8, 13-10, 16-17 en 19-19 had Rusland de betere finish. Set twee was dik voor Oranje. De 9-3 voorsprong werd uitgebouwd naar 19-13 waarop de winst met 21-14 volgde. In de tiebreak kwam Oranje met 11-4 voor en sloot winnend met 15-10 af. En plaatste zich zo voor de achtste finales, waarin ze het moesten opnemen tegen Hermannova/Slukova uit Tsjechië.

Ypma en Van Iersel kenden daarin een valse start, Ze kwamen vlot met 5-0 achter, knokten zich tot op één punt bij 5-4, maar kregen daarna forse series tegen. Via 19-9 werd het 21-13.  In de tweede set kreeg het Oranje duo maar 10 punten totaal mee. Zij sluiten het EK als negende af.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink speelden in de achtste finale tegen Heidrich/Vergé-Dépré uit Zwitserland, de nummer drie van de plaatsingslijst. De eerste set was bij de big points, vanaf pakweg 18-18, een zeer spannende strijd. Zwitserland bleef setpoints verzamelen, maar het lukte hen pas om bij 25-24 de genadeklap uit te delen.

In de tweede set keek Keizer/Meppelink al snel tegen een flinke achterstand aan (10-4). Daarna was het vechten tegen de bierkaai, Zwitserland speelde de wedstrijd professioneel uit en gaf Oranje geen kans meer op een derde set. Het werd 21-16 en dus 2-0. Ook Keizer/ Meppelink eindigen dus ook als negende op dit EK.