Een overzichtsrondje Europa en China

VoV, 24-01-2024. 12:05 uur. Natuurlijk ook deze week nog even op VoV een terugblik op de wedstrijden in Europa (en China) waarin Nederlandse speelsters en spelers actief waren. In de beker en de competitie.

In Tsjechië leed Budejovice van Stijn van Schie een bekernederlaag tegen Praag. Met 3-1 via o.a. 28-26 en 25-23 setverlies. Hij had in elke set invalbeurten en scoorde 1 keer. Ook in de competitie was er een nederlaag voor de ploeg van Stijn van Schie. Tegen Karlovarsko van Wessel Keemink werd met 2-3 verloren. Karlovarsko kon via 18-25 de tiebreak afdwingen, die ze vervolgens ruim met 9-15 wonnen.

Van Schie scoorde zes keer tijdens invalbeurten, Oranje spelverdeler Wessel Keemink maakte er ook zes in de vijf sets die hij in de basis stond. Budejovice is de nummer vier (34 punten) op de ranglijst, Karlovarsko is vijfde (32 punten).

In China verloor Iris Scholten gisteren de eerste wedstrijd in de strijd om de 7de plaats. Met 1-3 thuis van Liaoning. In de verloren sets bleef de verliezende partij ver verwijderd van de twintig puntengrens. Shenzhen kwam tot 12, 14 en 16 punten, Liaoning tot 15. Er was nog geen matchreport beschikbaar.

Eind januari is het seizoen in China afgelopen en zal de Oranje international wel naar een ander (Europees) land uitwijken. Net als veel andere in China uitkomende (Europese) speelsters.

In Hongarije won Lavinia Maiorano met KNRC in de kwartfinale van de beker met 3-1 van het bezoekende UTE. Via de setstanden 25-16 kwamen ze op 1-0, daarna werd het met 20-25 gelijk en de winst kreeg KNRC via 25-21 en 25-22 bijgeschreven. Lavinia had één invalbeurt, waarin ze niet scoorde.

Anna Mebus boekte met Liiga Ploky een zege in vijf sets bij Numon Jymy. Met 2-0 achter (23, 15) bracht haar ploeg niet van de wijs, De nipte 29-31 zorgde voor de ommekeer, die via 20-25 en 11-15 een geslaagde afsluiting kreeg. Anna Mebus scoorde 2 keer.

In Griekenland won PAOK van Maarten van Garderen met 3-0 (20, 17, 21) van AONS Milon. Van Garderen had 10 keer succes. Zijn ploeg staat derde met 11 punten achterstand op koploper Olympiacos.

Panathinaikos van Maret Grothues behaalde een 3-2 zege in de derby tegen AEK en blijft lijstaanvoerder. De vierde set werd met 23-25 verloren, de vijfde met 15-13 gewonnen. Maret scoorde 13 keer.

In Zwitserland ging de zege bij het Nederlandse onderonsje tussen Pfeffingen en Genève met 1-3 naar Genève, dat een stuk lager op de ranglijst staat. De ploeg van Hyke Lyklema en Florien Reesink bleef tegen Nicole Oude Luttikhuis met 25-20, 20-25, 22-25 en 19-25 fier overeind. Nicole scoorde 9 keer, spelverdeelster Hyke 7 keer en Florien was 13 keer succesvol met haar servepass. 1 keer niet.

Verder verloor Puck Hoogers met Lugano met 3-1 bij koploper NUC Viteos. Na de gewonnen eerste set (23-25) was Viteos met 25-21 en twee keer 25-20 hun de baas. Puck Hoogers scoorde 10 keer.

Pfeffingen is 2de, Lugano 4de en Genève 7de in de stand.

Alle drie teams met Nederlandse speelsters staan op 28 januari in de kwartfinale van de Zwitserse beker. Ze spelen niet tegen elkaar.

In Frankrijk werd er gespeeld voor verdere deelname aan het bekertoernooi. De clubs met Nederlandse inbreng slaagde daarin. Tours (Michaël Parkinson) won met 1-3 bij St, Quentin, hij scoorde 9 keer. Nantes van Marrit Jasper was met 3-0 te sterk voor Béziers, Maret maakte 6 punten en Venelles van Laura Jansen boekte een 1-3 zege tegen Romanais. Daarvan was geen matchreport, wel de bovenstaande FB foto van Michael Toffolo.

In België verloor Achel zaterdag met 0-3 (16, 14, 9) van Roeselare, dat met 10-24 koploper blijft. Achel kreeg 16, 14 en 9 punten per set mee. Dion Verweij scoorde 4 keer voor Achel, Jasper Wijkstra had twee keer succes voor Roeselare. Beiden hadden invalbeurten, Verweij stond 1 set in de basis.

Alba Blaj van Anneclaire ter Brugge verloor in Roemenië met 3-2 van Vulontari. De 2-1 achterstand in sets konden ze via 15-25 naar de tiebreak brengen. Die beslissende set werd met 17-15 verloren. Anneclaire stond niet op het matchreport. Haar ploeg staat derde met een wedstrijd en zes punten minder dan de koploper.

Brasov van Ewoud Gommans behaalde bij Unirea een 0-3 (16, 15, 23) zege. Ewoud Gommans scoorde 7 keer in 2 sets, zijn ploeg blijft koploper.

In Oostenrijk verloor Waldviertel van Daan Streutker met 3-1 van Hypo Tirol, de koploper. Met de setstanden 25-15, 22-25, 25-18 en 25-15. Daan Streutker speelde 4 sets en scoorde 14 keer, Waldviertel is de nummer drie op de ranglijst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en FB Venelles.