Een rondje langs de Europese velden

ter Maat maakte 29 punten voor Paris Volley

VoV, 24-10-2017. 10:15 uur. Ook deze week weer een rondje langs Europese velden. Met uitslagen, standen  en nieuwsfeitjes en indien bij ons bekend de persoonlijke scores van de Nederlandse speelsters en spelers in het buitenland. De Bundesliga, de Turkse en Belgische competities hebben we in een apart artikel genoemd, verder onderstaand nog de overige landen.

Italië:  Robin de Kruijf komt i.v.m. Champions League verplichtingen afgelopen weekend pas op  woensdagavond in actie. Ze spelen dan tegen Firenze. Celeste Plak won met Novara uit met 0-3 (19, 19, 19) van Pesaro, waar onder ander de Belgische Freya Aelbrecht en Lise van Hecke onder contract staan. Plak scoorde 15 keer, haar teamgenote Paola Egonu nam er tien meer voor haar rekening.

Bij de mannen in de serie A1 had Nimir Abdelaziz het vizier weer op scherp staan. In de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Monza scoorde hij 28 keer, waarvan 6 aces. Maarten van Garderen had een invalbeurt in de derde set bij Sora vs Modena, die zijn team met 0-3 won. Setstanden 22-25, 23-25 en 22-25.

Roemenië: Nicole Koolhaas verloor thuis in de Divizia A1 met CSM Bucuresti met 2-3 van Targoviste. Na de 25-7 setwinst in de derde set, bij de 2-1 voorsprong ging het mis. De volgende twee sets werden met 23-25 en 12-15 verloren.

In Roemenië speelt ook Gijs Jorna, dat was ons even ontgaan in voorgaande weken, hij komt uit voor Tricolorul Ploiesti. Daarmee won hij afgelopen weekend met 3-1 van Bucuresti. Zijn team staat vierde, met 3 zeges en 1 nederlaag.

Polen:  Zonder Maret Balkestein – Grothues won Chemik Police met 0-3 bij Proxima Krakow, dat voor eigen fans genoegen moest nemen met 16, 16 en 22 punten. Robbert Andringa, totaal 15 punten maakte hij,  verloor met Olsztyn met 3-2 bij Zawiercie, na met 0-2 te hebben voorgestaan. De 26-24 en 16-14 in de vierde en vijfde set betekenden de nederlaag. Na twee wedstrijden staat Chemik Police bovenaan, Olsztyn is na vijf duels tweede.

Frankrijk: Paris St. Cloud, de ploeg van Flore Gravesteijn,  won thuis met 3-2 van St. Raphael. Flore stond in de tweede en vijfde set in de basis, en in de andere sets had ze invalbeurten. Ze scoorde 9 keer.

Bij de mannen in Frankrijk, bij Poitiers vs Nantes Rezé een Oranje onderonsje met Thomas Koelewijn (Poitiers) en het viertal Overbeeke, Sparidans, Parkinson en van Rekom aan de andere kant van het net. Nantes won met 1-3. Van Rekom (17), Overbeeke (13) en Parkinson (10) hadden een groot aandeel in de punten, libero Sparidans kwam 14 keer op de serve van de tegenpartij ( 64% positief, 29% excellent) in actie. Thomas Koelewijn scoorde 5 keer voor Poitiers.

Tours won met 3-0 van Nice, Jasper Diefenbach scoorde 5 keer en Paris Volley behaalde een 2-3 zege bij Chaumont. Wouter ter Maat werd met 29 punten de meest scorende speler. Tim Smit behaalde met Tourcoing een 0-3 zege bij Arago de Sète. Hij scoorde 7 keer.

Zwitserland: Tess von Piekartz staat na drie wedstrijden in de Zwitserse NLA divisie met Sm ’Aesch Pfeffingen op de eerste plek. Afgelopen weekend waren er twee zeges. Dudingen werd met 3-2 verslagen via 15-13 in de tiebreak, daarvoor was er op vrijdag een uitzege met 1-3 bij NUC Volleybal.

Overigens was het seizoen in Zwitserland met een super de super stunt begonnen. Na vele jaren in de competitie en de Zwitserse beker ongeslagen te zijn gebleven verloor Voléro Zürich meteen de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Kanti Schaffhausen, hetgeen daar dolle feestvreugde tot gevolg had.

Fabian Plak won met Schönenwerd tegen Luzern. Het 3-0, waarbij de tegenstander in de eerste twee sets 11 en 15 punten meekreeg. De derde was met 29-27 een stuk spannender.

Zweden: Nynke Oud werd tot MVP gekozen bij de wedstrijd in de Eliteserien tegen Degerfors, die haar ploeg Gislaved met 0-3  (19, 23, 11) won. Bij de mannen won de ploeg van trainer coach Arno van Solkema tegen Lund VK. Ook daar werd het 3-0.

Rusland. Dick Kooy won met Dinamo Moskou van Surgut Region. Via 22-25 in vierde en 13-15 in de vijfde set.

Slowakije: Tijmen Laane won met Prievidza met 1-3 bij Kosice. Zijn ploeg staat na zes wedstrijden op de tweede plek. Ze hebben één wedstrijd verloren.

Finland: Gino Naarden was goed op dreef bij de wedstrijd tussen Raision Loimu vs Kokkolan Tiikerit, die door zijn ploeg met 3-1 werd gewonnen. Totaal 24 punten nam hij voor zijn rekening.

Griekenland: PAOK Thessaloniki, de ploeg van Ramon Martinez Gion won met 3-1 van Niki Aiginiou. Ramon stond drie sets in de basis en scoorde 11 keer. Olympiakos van Jeroen Rauwerdink boekte een 3-0 zege. De laatste set werd met 28-26 binnengehaald. Jeroen maakt in twee sets 8 punten.

Duitsland mannen: BR Volleys won vorige week woensdag met 3-1 van Hersching. Daan an haarlem speelde niet. Lüneburg won zaterdag met 3-0 van Düren, Gijs van Solkema speelde niet. Bergisch Volley verloor met 3-0 (18, 23, 19) van United Volleys Rhein – Main. Rutger Zoodsma stond in de derde set in de bais, Mart van Werkhoven speelde de heel wedstrijd en kreeg 7 punten achter zijn naam.