Eerste zege België in Golden European League

VoV, 20-05-2018. 7:05 uur. De Belgische Red Dragons hebben een goede start in de Golden European League gehad. Voor 271 toeschouwers, veel preciezer kan bijna niet, pakte België in Zweden de drie punten in vier sets. Naast België en Zweden komen in poule A ook Estland en Slowakije uit. Tot en met 6 juni spelen deze teams uit en thuis voor plaats in de Final Four, net als Oranje.

België begon goed tegen Zweden. In de eerste set kwamen er snel vier punten voorsprong, maar halfweg die set kwam Zweden terug in de wedstrijd. België versnelde een tweede keer en hield de voorsprong nu wel vast tot het seteinde. (5-8, 14-16, 17-21, 20-25) In de tweede set toonde de thuisploeg zich. Bijna de hele set waren de Belgen aangewezen tot achtervolgen, hoewel het op het eind nog bijna heel spannend werd. (8-7, 16-15, 21-20, 25-23).

Zweden leek die lijn door te trekken in set drie, maar na de eerste technische time out gingen de Red Dragons op en over de Zweden en bleven tot het eind voor (8-5, 13-16, 18-21, 21-25). In set vier was er dan lange tijd evenwicht, maar iets na halfweg kwam er dan Belgische controle die in een driepunter uitmondde. (6-8, 12-16, 16-21, 17-25)

België kan opgelucht ademhalen en toeleven naar de tweede wedstrijd van het programma. Woensdag wacht immers Estland al in een nieuwe wedstrijd in het Estse Rakvere. Volgende zaterdag is Aalst (20.30 uur) dan het strijdtoneel voor de eerste thuismatch tegen Slowakije.

Bij de Belgen werd Tomas Rousseaux met 16 punten topscorer. Arno van de Velde scoorde 14 keer en Jolan Cox kwam tot 12 treffers. Bij de Zweden werd Fredrik Gustavsson met 19 punten de meest scorende speler. Onze Zuiderburen haalden hun voordeel aanvallend (41 / 56) en op de lagere foutenlast (31/22). Blokkerend (14/6) was Zweden beter en serverend hadden ze ook één puntje meer op het matchreport staan (6/5).

gh @ VoV. Bron o.a. Topvolley België. Foto CEV.