Eerste zege Oranje in tweede VNL-week

VoV, 31-05-2024. 12:17 uur. Na twee wedstrijden in Macao tegen de  volleybal grootmachten China en Brazilië, die beide in een 3-1 nederlaag eindigden, nam Oranje het vanmorgen op tegen de Dominicaanse Republiek, dat net als Nederland twee zeges heeft behaald. De Dominicaanse Republiek heeft zich al geplaatst voor Parijs,

De onderlinge balans tussen beide teams slaat de laatste jaren door in het voordeel van de Dominicaanse Republiek. In de laatste drie VNL-edities wonnen ze twee keer met 3-2 en één keer met 3-1. Bij het OKT vorig jaar was er ook een zege in vijf sets. De Dominicaanse Republiek speelt vooral met veel power en heeft een aantal geroutineerde speelsters in de selectie. Zij staan tiende op de wereldranglijst, een plaatsje hoger dan Oranje.

Nederland begon met de volgende starting seven:

• Spelverdeling: Britt Bongaerts
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Elles Dambrink
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Eline Timmerman
  • Passer lopers: Jolien Knollema, Nova Marring

De ‘Duitse’ selectie kreeg dus opnieuw het vertrouwen, net als gisteren tegen Brazilië.

Nederland had na de 3-3 stand in de openingsfase van de eerste set een prima vervolg met o.a. een score van Britt Bongaerts en een ace van Elles Dambrink, waarmee de stand naar 7-4 getild werd. Na de time out van de Dominicaanse Republiek op die stand scoorde Jolien Knollema de 8-4. Bij 9-9 was het voordeel weg, en na een ace via de netband nam de tegenstander de leiding bij 11-12 over.

Jolien Knollema, Elles Dambrink en Indy Baijens tilden Oranje naar een 16-12 voorsprong, een marge die verder werd uitgebouwd naar 21-14 en met het achtste punt in deze set door Elles Dambrink naar 23-15. Nova Marring zette Oranje bij 24-17 op setpoint, daarna sloeg de Dominicaanse Republiek uit voor de 25-17 eindstand.

In set twee liep de Dominicaanse Republiek uit naar een 1-6 voorsprong, nadat Nederland bij 1-5 de eerste time out had opgenomen. De ploeg stond bij  6-12 voor de tweede keer aan de zijlijn, slaagde erin de achterstand tot 9-12 en 12-14 terug te brengen voordat de Dominicaanse Republiek via Gonzalez-Lopez en een kill-block het verschil bij 12-16 weer op vier punten bracht.

Marrit Jasper kwam bij 14-19 binnen de lijnen, drie eigen punten op rij verkleinden het verschil tot twee punten bij 17-19 en na een ace van Britt Bongaerts en twee rake klappen van Nova Marring stond Nederland bij 21-20 op voorsprong. De Dominicaanse Republiek kon het omdraaien naar hun voordeel bij 22-23, Jolien Knollema maakte gelijk, waarna de laatste twee punten voor de tegenstander waren en de set dus met 23-25 verloren ging.

In de derde set kwam de Dominicaanse Republiek na 7-4 achter bij 7-7 op gelijke hoogte. De serie van Oranje naar 12-8 maakte het verschil in deze set. Nederland bleef de voorsprong vasthouden bij 15-11 en 18-13. Een blokpunt van Eline Timmerman zette de 22-15 op het scorebord en ondanks dat de Dominicaanse Republiek in de slotfase nog met een 1 om 5 score naar 23-20 terugkwam, bleef Oranje het hoofd koel houden. De ingevallen Celeste Plak maakte de 25-21 en dus de 2-1 stand.

De vierde set was vergelijkbaar met de derde, Nederland nam een 12-7 voorsprong, was gedurende de hele set de bepalende partij en kon mede door de foutenlast van de Dominicaanse Republiek in het middendeel van de set uitlopen naar 19-11. In de setfinale was er opnieuw een invalbeurt voor Celeste Plak, met een gezamenlijk blok met Eline Timmerman scoorden ze 23-14 en even later maakte Plak de 25-17 voor de 3-1 Nederlandse winst.

Nederland had met 77 om 63 punten de betere eigen score en met 17 om 21 punten de lagere foutenlast. Nova Marring werd met 21 punten topscorer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.