EK: 3-0 winst voor België en Duitsland in openingsduel

VoV, 18-08-2023. 3:44 uur. Het EK kende gisteren in alle gastlanden wedstrijden, Ook in België en Duitsland werd voor het eerst opgeslagen en in beide landen konden de fans de eerste zege van hun favorieten vieren.

Poule A: België vs. Hongarije was het openingsduel in de Belgische poule. De thuisploeg boekte een 3-0 zege via de setstanden 25-16, 25-15 en 25-19. Hongarije bleef twee keer (ruim) onder de twintig puntengrens steken, en kon één keer die grens tot op een puntje benaderen. België deed wat het doen moest, een zege in de openingswedstrijd behalen.

“We hadden niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan”, reageerde spelverdeelster Jutta van de Vyver na de wedstrijd. “Maar als het zo kan is het voor mij helemaal okay” vulde sterspeelster Britt Herbots aan. “Al kan er nog heel wat veel beter, het blok als eerste verdediging was oké, aanvallend moet het niveau nog omhoog.”

Poule B: Bosnië & Herzegovina vs. Bulgarije was de tweede partij van beide teams in de Italiaanse poule. Beide teams hadden hun openingswedstrijd gewonnen en dus kon slechts één team ongeslagen blijven. Bij dit duel was de Nederlandse Helena Geldof de eerste scheids.

Bulgarije won de eerste set met 20-25, ze konden na 13-14 het verschil maken met de serie naar 13-19. De tweede set werd met 19-25 gewonnen, de derde met 25-19 verloren. In de vierde kon Bulgarije de zege definitief maken, via 18-25 werd het 1-3.

Bij Roemenië vs. Kroatië ging de winst met 3-1 naar Roemenië. De derde set was met 23-25 voor de Kroatische dames, de andere drie sets bleef hun eindscore steken op 22, 21 en 19 punten.

De stand is nu: 1> Bulgarije 2-6, 2> Italië 1-3, 3> Roemenië 1-3, 4> Bosnië & Herzegovina 1-2, 5> Zwitserland 1-1, 6> Kroatië 0-0.  (Vermeldt gewonnen  duels en behaalde punten)

Poule C: Duitsland vs. Griekenland eindigde in een 0-3 zege voor de thuisploeg. Via de setstanden 19-25, 21-25 en 27-29. In de derde set maakte Duitsland een 24-21 achterstand ongedaan en pakte in de verlenging nog de winst. In de eerste set moest hun sterspeelster Hanna Orthmann met een blessure het veld verlaten.

“Vaak haal je in de eerste wedstrijd ook niet meteen een topniveau” was de mening na de moeizame zege als reactie op de vanwege o.a. nerveus spel mindere prestatie. De ernst van de blessure van Orthmann zal vandaag blijken, zelf zei ze dat ze ook uit voorzorg voor erger gestopt te zijn in de eerste set.

Vital Heynen gaf het vertrouwen in de eerste set aan Pia Kästner, Hanna Orthmann, Lena Stigrot, Lina Alsmeier, Marie Schölzel, Camilla Weitzel en Anna Pogany als libero.

Via 6-12 en 11-14 kreeg Duitsland bij 19-24 nog een punt tegen, dat echter door Heynen via de Video Challenge werd aangevochten wegens een netfout en hij kreeg van VAR Koos Nederhoed gelijk. Dus 25-19 winst.

Na 0-4 en 7-7 in de tweede set nam Duitsland met 11-15 opnieuw een ruime voorsprong. Lina Alsmeijer en een blokpunt van Marie Schölzel zorgden voor de 21-25 winst. Met 0-2 op het scorebord waarschuwde Heynen voor het vervolg “Nu begint het pas” en hij deed een beroep op de fans om zich te laten horen.

Griekenland nam een 19-15 voorsprong in set 3, bij 23-19 leek de set voor Duitsland verloren. Maar Duitsland zou Duitsland niet zijn als ze niet tot de laatste rally bleven knokken en zo kon het gebeuren dat ze vijf setpoints onschadelijk maakten, waarna ze zelf via Marie Schölzel het matchpoint wel verzilverden.

Poule D: Zie voor Nederland vs. Spanje en Finland vs. Slowakije ons verslag van gisteren. Frankrijk, Nederland en Slowakije staan op 1-3, Spanje, Finland en Estland op 0-0 voor wat gewonnen wedstrijden en behaalde punten betreft.