EK: Achtste finale Varenhorst – Bouter

VoV, 21-07-2018. 6:03 uur. Varenhorst / Bouter misten eergisteren in hun laatste poulewedstrijd het ticket voor rechtstreekse plaatsing in de achtste finale. Ze verloren van het Spaanse topduo Herrera / Gavira en als ‘ straf ’ moesten ze gisteravond aan de bak in de ‘Round of 24’, wat we ook wel de KO ronde noemen, omdat verliezen uitschakeling en een ticket huiswaarts oplevert.  De tegenstanders van het BTN duo waren de Duitsers Phillipp Arne Bergmann / Yannick Harms, die als derde in hun poule waren geëindigd .

Het BTN – duo begon fel en gedreven en nam meteen een mooie 5-1 voorsprong. De Duitsers wisten een aantal punten in te lopen (10-8), maar eigen fouten en een sterk blokkerende Christiaan Varenhorst stonden de aansluitende score in de weg (13-8). Bouter en Varenhorst bleven alert, Varenhorst bleeft sterk aan het net, Bouter vloog in het achterveld van links naar rechts om de ballen uit het zand te houden. Hij scoorde met een ace ook setpoint bij 20-14, waarop een netfout van Varenhorst volgde. En dat zette hij met een harde aanval recht. 21-15 en 1-0.

In de tweede set ging het tot in het middendeel bij 13-13 gelijk op. Bij 16-13 gingen de Duitsers de time out in en spraken waarschijnlijk af om ‘alles oder nichts zu spielen.’ Dat had resultaat. Bij 17-17 moest Oranje de time out en ongetwijfeld zullen ze met elkaar hebben afgesproken om de set nu binnen te  hengelen, maar dat mislukte. Na 19-19 hadden de Duitsers succes, op 19-20 sloeg Jasper Bouter de bal buiten de lijnen.

Duitsland maakte van een 5-4 achterstand een 5-8 voorsprong in de derde set en ging met drie punten voorsprong ook de dubbele cijfers in. (10-13). Oranje veroorloofde zich in die periode fouten, waardoor Duitsland makkelijk aan punten kwam, zoals bij 6-9 (netfout), 8-10 (foutserve), 9-12 (netfout). Op 12-13 na een kill – block van Christiaan Varenhorst gingen de Duitsers naar de kant en zullen ongetwijfeld weer een ‘alles oder nichts‘ afspraak hebben gemaakt. Deze keer werd het nichts, ze sloegen uit, Varenhorst blokkeerde raak en scoorde via het blok, waarna Bouter het laatste punt erin ramde voor 15-13

Vandaag spelen ze in de achtste finale tegen het Poolse duo Kantor Losiak.

gh @ Vizier op volleybal. Foto Rudy Biekart.