EK beach: Een 60% score voor NL-duo’s

MeppelinkvanGestel

VoV, 16-08-2017.  16:27 uur. Vandaag begon in Jurmala het EK beachvolleybal. Bij de dames en heren doen 32 teams een poging om op het podium te komen, voor 29 zal dat op een teleurstelling uitdraaien, alhoewel, teleurstelling? Een aantal duo’s zal wel niet op het podiumplaats rekenen, ook niet op de laatste acht en wellicht al blij zijn als ze de poulefase overleven. Van de andere kant, meedoen is niet altijd belangrijker dan winnen.

De mannen kwamen vandaag twee keer in actie, de dames één keer. Er was twee keer winst voor Brouwer – Meeuwsen. Er was ook winst voor Meppelink – van Gestel. Driessen – Meertens en Sinnema – Stubbe verloren hun partij. Dus drie van de vijf partijen werden gewonnen. Morgen spelen de dames twee keer, en de mannen één keer.

Alexander Brouwer – Robert Meeuwsen begonnen het EK om 8:00 uur NL – tijd op centrecourt tegen Solovejs/ Smedins. Dit duo had afgelopen weekend nog met 2-1 van Boehlé – van de Velde verloren in het Satellite toernooi van Yantarny. In de openingsset konden Brouwer – Meeuwsen het verschil na de technische time out (11-10 voor Nederland) maken. Daarvoor was het gelijkopgaand, daarna liep het BTN duo vlot naar 18-12.  De Letten konden nog wat terrein goedmaken (19-15) maar werden niet meer bedreigend (21-16).

In de tweede set was er een 10-11 achterstand voor het BTN duo bij de technische time out, nadat ze erg voortvarend met 3-0 voor waren gestart. Opnieuw maakten ze het verschil tussen de derde en vierde veldwissel. De voorsprong van twee punten werd vanaf 18-16 uitgebouwd naar vier punten bij 21-17.

Brouwer – Meeuwsen speelden hun tweede partij van de dag tegen het Oostenrijkse duo Seidl –Winter, dat in de eerste wedstrijd met 2-1 onderuit was gegaan tegen de Belgen Koekelkoren – van Walle.

Tot aan de 8-8 in de eerste set deden de teams niets voor elkaar onder, daarna scoorden Brouwer – Meeuwsen tot aan 14-20 alleen maar op zich zelf staande punten via de side out. Op eigen serve werd niet gescoord. Ze konden de 14-20 nog veranderen in 17-20, maar meer punten maken lukte niet. De set ging met 17-21 naar Oostenrijk.

Een omgekeerde wereld in set twee. Het BTN duo nam een 4-1 voorsprong en bleef de hele set aan de leiding. En gaandeweg de set groeide het verschil naar vijf punten bij 17-12. Met 21-14 werd de nederlaag uit de eerste set rechtgezet. In de tiebreak kwam het NL – duo op 3-0 voor, dit verschil van drie punten verdedigden ze via 9-6, 11-8 en 14-11 met succes.  Toen de Oostenrijkers op 14-13 kwamen werd het nog even spannend, niet lang. Eindstand 15-13 en dus 2-1 voor Brouwer – Meeuwsen.

Annemiek Driessen – Ilke Meertens begonnen het EK tegen  het topduo Laboureur – Sude uit Duitsland. De Duitse nummer één van de EK ranking versus de Nederlandse nummer laatst zou een ongelijke strijd moeten worden, en dat werd het ook. Vanaf het begin in de eerste set (3-0, 5-1) via het middendeel (8-3 en 13-6) tot aan het eind (17-11 en 21-13), met een Nederlandse opleving rond de technische time out toen de 13-6 in 13-9 kon worden veranderd.

Van de tweede set zouden we hetzelfde kunnen noteren, met uitzondering van de opleving rond de technische time out, maar dat doen we niet. We volstaan met het geven van de standen bij de veldwissels. 6-1, 10-4, 14-7 en de eindstand bedroeg 21-7.  Dus een 2-0 nederlaag, weinigen zullen anders hebben verwacht.

Madelein Meppelink – Sophie van Gestel moesten het in hun eerste wedstrijd opnemen tegen het Finse duo Tuominen / Lehtonen. Nadat het in de eerste set aanvankelijk een poosje gelijk op was gegaan (7-7) konden Meppelink – van Gestel in de verdere verloop het beslissende gaatje slaan.  in de slotfase van de set maakte het blok van Meppelink het verschil en kon het BTN duo met 21-17 afsluiten.

In de tweede set trokken ze al snel het initiatief naar zich toe (5-3 werd 10-4 en 13-8) om dat ook niet meer af te geven. Na de technische time out liep het verschil op naar acht punten bij 18-10. De 21-12 was een mooie afsluiting voor hun openingswedstrijd van dit EK.

Jolien Sinnema – Joy Stubbe waren in de eerste set heer en meester binnen de lijnen van het beach court. Hun Noorse tegenstanders Kjolberg – Hjortland kwamen er niet aan te pas, getuige de veldwissels bij 6-1 en 11-3. De overmacht bleef groot en in snel tempo werd het Noorse duo naar een dikke 21-10 nederlaag gespeeld.

De tweede set was anders, de Noorse dames namen een geringe voorsprong vroeg in de set (3-5, 5-7, 9-10) en konden door Sinnema – Stubbe pas bij 15-13 weer op een beslissende achterstand gezet worden. Alleen was het niet beslissend, het Noorse antwoord naar 15-17 mocht er wezen en die voorsprong gaven ze ook niet meer af. Na de hele dikke 21-10 zege in de eerste set was er gewoon een 17-21 nederlaag in de tweede voor het BTN duo.

Dan maar de winst in de tiebreak pakken! Dat leek ook dik in orde te komen toen het scorebord van 4-4 via 7-4 op 11-7 kwam te staan. Maar Noorwegen was nog niet verslagen. Ze vochten zich naar de aansluiting bij 14-13 en toen het vervolgens Sinnema – Stubbe op 15-14 en 16-15 niet lukte de winst te pakken ging de set met 16-18 naar Noorwegen. Dus 1-2 verlies voor Nederland.