EK Beach: Stam/Schoon en van Driel/ Piersma poulewinnaars.

VoV, 02-08-2023. 18:41 uur. De eerste dag van de poulewedstrijden was bij het EK Beach in Wenen gereserveerd voor de dames. Vanaf 11:00 uur tot 19:00 uur was het Ladies Day, de speelvelden gereserveerd voor de dames. Aan het eind van de dag waren er acht teams die twee keer verloren hadden en waarvoor het toernooi ten einde was.

Katja Stam en Raïsa Schoon (2), mede favoriet voor de EK-titel, begonnen het toernooi tegen Freiberger/ Holzer (31) uit Oostenrijk, de andere partij in hun poule was Ahtiainen / Lahti-Liukkonen (15) uit Finland vs. het Duitse duo Ludwig/ Lippmann (18) , de voormalige diagonaal van de Duitse  zaalselectie.

Stam/ Schoon won met 2-0, maar bij beide sets waren de verschillen aan het eind minimaal. De 21-19 in de eerste kwam na 7-7, 11-10, 14-14 en 19-19 op het bord, waarbij een 14-10 voorsprong in het middendeel verloren ging.

En set twee werd met 22-20 gewonnen. Bij 17-13 leek het een gelopen race, maar de inhaalactie naar 17-17 en de 18-20 stand maakten dat de winst in twee sets aan een zijden draadje hing. Stam/ Schoon hadden echter nog genoeg over om met 22-20 de set te beslissen.

Dus door naar de winnaarsronde van de poule met Ludwig/ Lippmann als tegenstanders. Het Duitse duo kon in beide sets tot aan de technische time-outs (1ste set bij 11-10, 2de set bij 12-9) aardig meekomen. Maar daarna maakte in beide sets een serveserie van Raïsa Schoon het verschil.

In de eerste set gingen Ludwig/ Lippmann nog bij 11-13 even aan de leiding, maar met een serie van zeven punten maakten Stam/ Schoon daar vervolgens korte metten mee en wonnen de set met 21-15.

Ook in de tweede set werd het verschil na de technische time out gemaakt. Eerst naar 16-12 en daarna liep het NL-duo uit naar 19-12 en sloot met 21-14 af. Het verschil werd gemaakt met 5 om 1 blokpunten en 7 om 1 aces. Dikke winst dus en soevereine plaatsing voor de ‘Round of 16’.

Mexime van Driel en Emma Piersma (28) namen het in poule E op tegen Vergé-Dépré/ Mäder (5). Tot 7-7 in de eerste set kon het Nederlandse duo gelijke tred houden, daarna pakte het Zwitserse duo het initiatief.

In de eerste set bleef het verschil tot een punt of drie beperkt (12-9, 19-16), waarna de set met 21-17 verloren ging. In de tweede set keek Oranje bij 6-2 al tegen een achterstand aan, die via 10-5 en 15-7 opliep naar 10 punten bij 20-10. De set ging met 21-11 en de wedstrijd met 2-0 verloren.

In de verliezersronde waren Bianchin/ Scampoli de tegenstanders met als inzet een ticket voor de ‘Round of 24’

Nederland kwam vroeg in de eerste set op een ruime voorsprong (9-4, 12-7) die echter in het tweede deel van de set snel slonk naar een gelijke stand.  Daarna liepen de teams via 14-13, 16-15, 18-18 en 19-19 gelijk op naar de big points. Aan het eind had Italië de betere finish en won met 20-22.

In set twee liep het NL-duo eigenlijk vanaf het begin achter de feiten aan (1-3, 3-7, 5-10) en kwam niet meer in de buurt van de Italiaanse tegenstander. Emma Piersma/ Mexime van Driel speelden een verloren set toen ze met 10-15 en 12-18 achter kwamen. De set ging met 13-21 verloren en de wedstrijd met 0-2. Hetgeen uitschakeling betekende. Geen eliminatie ronde dus voor dit van Driel /Piersma duo.

In dezelfde poule kwamen Emi van Driel/ Brecht Piersma (21) met de NK-titel op zak uit tegen Margherita Bianchin en Claudia Scampoli (12) uit Italië. Bij dubbele Nederlandse winst of dubbel Nederlands verlies stond er dus een Oranje onderonsje als vervolg op het programma.

Van Driel/ Piersma sleepten er een 1-2 zege uit. Nadat de eerste set nipt met 22-20 verloren was kon het NL-duo in de tweede set de stand in sets gelijktrekken via 16-21 winst.

In de beslissende tiebreak sloegen ze hun slag nadat ze een 5-4 achterstand hadden omgebogen naar 5-6 en vervolgens met 8-12 een voorschot op de winst namen. Die winst kwam er via 9-15.  Zij speelden in de winnaarsronde dus tegen Vergé-Dépré/ Mäder voor poulewinst en rechtstreekse plaatsing voor de ‘Round of 16’.

Emi van Driel/ Brecht Piersma haalden een prachtig huzarenstukje uit door de winnaars van olympisch brons Vergé-Dépré/ Mäder met 2-0 te verslaan. In de hele wedstrijd waren ze een gelijkwaardige tegenstander, echter beschikten ze twee keer over het betere eindschot. In de eerste set kwamen ze na 17-16 achter via twee kadootjes van Zwitserland met 17-18 voor, na de veldwissel op die stand scoorde Brecht Piersma de 17-19, waarop Zwitserland de time out inging. Via de side out werd het daarna 19-21.

In set twee ook een spannende ontknoping. Van Driel/ Piersma konden een 12-9 achterstand ongedaan maken bij 12-12 en daarna ging het gelijk op met voordeel voor Zwitserland bij 17-15 en bij 18-19 voor Nederland. Setpoint was er voor Zwitserland bij 21-20, matchpoint was er voor Nederland bij 21-22. Met een zweefduik legde Emi van Driel de bal buiten bereik van Zwitserland in het verste hoekje voor de prachtige 21-23 winst. Deze 0-2 levert het ticket voor de ‘Round of 16’ op.