EK Beach U18: NL-duo’s naar Round of 24

VoV, 02-09-2022. 16:54 uur. Op de tweede dag van de poulefase bij het EK U18 in Griekenland kwamen Konink/ Sonneville één keer in actie, de jongens Verberne/ Oskam hadden nog twee wedstrijden te spelen.

Mila Konink en Noa Sonneville hadden gisteren een wedstrijd gewonnen en er een verloren. Net als hun tegenstanders van vandaag, het Italiaanse duo Aliotta/ Moretti. Hun onderlinge partij ging om de tweede plaats, die goed was voor deelname aan de Round of 24.

In de openingsset had het NL-duo bij 6-6 een 3-1 achterstand goedgemaakt en daarna hielden de teams elkaar via de side out scores tot 17-17 in evenwicht. Oranje kon toen het gaatje naar 17-19 slaan en met twee scores van Noa Sonneville werd daarna de set met 18-21 gewonnen.

In de tweede set bouwde Nederland een mooie voorsprong op (1-4, 2-6, 5-10) die echter bij 13-13 weer van het scorebord was. De oranjeserie naar 13-18 maakte vervolgens definitief het verschil voor de 15-21 setwinst en 0-2 wedstrijdwinst. Mila scoorde 18 punten, Noa 14. Zij plaatsen zich als de nummer twee in de poule voor de Round of 24.

Bij de jongens speelden Yannick Verberne en Elwin Oskam hun tweede poulepartij tegen een duo uit Israël. In de openingsset had Nederland bij de technische time out een voorsprong van drie punten (9-12), na die pauze bouwden ze dat uit naar vijf (11-16) en zeven (14-21). In set twee nam Oranje vlot afstand. Bij 4-10, 6-15 en 9-17 was wel duidelijk dat de winst naar Oranje zou gaan. Met 12-21 werd dat ook een feit.  Verberne scoorde 19 keer, Oskam kwam tot 12 treffers.

Om de poulewinst namen ze het op tegen Madsen/ Brinck uit Denemarken, die ook de eerste twee poulewedstrijden hadden gewonnen. Het werd een 2-1 nederlaag voor de Nederlanders, die in de eerste set ruim tekortkwamen (21-14 na 12-9 en 17-12) maar er in de tweede set via 22-24 in slaagden de tiebreak af te  dwingen.

In die set kwam Denemarken bij 20-19 op matchpoint, nadat ze de hele set tegen een achterstand hadden aangekeken bij de tussenstanden 5-9, 8-13 en 12-16. Het NL-duo kon matchpoint ongedaan maken en de set met 22-24 voor zich beslissen.  De noodzakelijke tiebreak ging met 15-10 naar Denemarken. Na de 9-9 sloeg Denemarken het gaatje naar 12-9 en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

Ook Verberne/ Oskam gaan dus als tweede van hun poule naar de Round of 24.