EK Beach: Zilver voor Luini/ de Groot.

VoV, 06-08-2023. 19:20 uur. Het NL-mannen gelegenheidsduo Leon Luini/ Yorick de Groot heeft bij het EK in Wenen voor de nodige sensatie gezorgd. Het duo dat voor het begin van het toernooi nog niet samen had getraind, laat staan samen had gespeeld, en bestond uit twee verdedigers verbaasde de kenners en verraste menig gerenoveerd team. Onder andere in de kwartfinale de wereldkampioenen Mol/ Sorum.

In de halve finale was het duo Popov/ Reznik uit Oekraïne de te nemen hindernis.

In de eerste set ging de strijd, met afwisselend een puntje voorsprong voor beide teams, gelijk op tot aan 13-13. Me een spectaculaire rally wisten Luini/ de Groot de gelijkmaker te scoren, daarna pakte Oekraïne twee punten op rij en ging Oranje de time out in. Leon Luini scoorde de 17-18, de uitgeslagen aanval van Oekraïne maakte 18-18. Oekraïne kwam bij 19-20 op setpoint, de foutserve maakte gelijk en het ace van de Groot zet Oranje op setpoint. Met een rake klap pakte Oranje daarna de set met 22-20.

Luini/ de Groot kwamen het beste uit de startblokken in set twee (6-2), moesten echter na de inhaalrace van de tegenstanders bij 8-7 de time out in. Bij 11-10 was er verplicht pauze, Yorick de Groot sloeg vervolgens de 13-11 en 15-11 tegen het zand. Reznik maakte met een ace bij 16-16 gelijk, het kill-block van Leon Luini zette het Nederlandse duo op 19-17, twee rake klappen waren ze van de finale af. Luini scoorde de 20-18 en met een tweeslag vanuit het achterveld naar niemandsland aan de andere kant van het net maakte de Groot de 22-20 en 2-0.

De finale tegen regerend Europees kampioen Åhman/ Hellvig moest eigenlijk het sprookje van de stuntende Nederlanders helemaal vervolmaken. Maar dat ging niet door, De Zweden wonnen via 16-21 en 18-21 met 0-2 en verdedigden hun Europese titel dus met succes.

In de openingsset pakten Åhman/ Hellvig na 6-8 twee breakpoints en kwamen zo vier punten voor. Dat verschil bleef er tot 12-16 bij de vierde veldwissel staan, daarna was het eerste punt ook voor Zweden. Yorick de Groot kon de marge van 13-18 terugbrengen naar 15-18, maar aan het eind bleef Zweden met 16-21 het verschil ruim vasthouden.

In de tweede set ging het tot 12-12 gelijk op. Zweden kreeg gering voordeel, maar het Oranje duo klampte aan en bleef tot aan 18-19 loeren op de gelijkmaker. Leon Luini blokkeerde bijvoorbeeld de 16-17 tegen het zand, Yorick de Groot scoorde de 17-18. Na de 18-19 maakte Zweden de set met 18-21 uit en mochten zij zich voor het tweede jaar op rij Europees kampioen noemen.