EK: Brons voor Turkije

VoV, 01-10-2017. 16:12 uur. EK: De strijd om de bronzen medaille ging bij het EK tussen Azerbeidzjan en Turkije, die gisteren hun meerdere hadden moeten erkennen in respectievelijk Nederland en Servië. In dit duel was er in de eerste twee sets nog sprake van een wedstrijd, daarna gingen de sets met overmacht naar de Turkse ploeg van Giovanni Guidetti.

Rahimova was in de eerste set geweldig op dreef en scoorde elf punten, waarmee ze een geweldige bijdrage had aan de 25-22 setwinst van haar ploeg.  In die eerste set kon Azerbeidzjan na de 15-15, nadat ze en 11-14 achterstand hadden goedgemaakt, doordrukken. Via 18-15 pakten ze de winst. In de tweede set waren de rollen omgedraaid.  Eigenlijk vanaf het middendeel van de set kantelde het initiatief naar de Turkse ploeg. Bij 14-5 was het verschil nog maar één puntje, bij 16-20 en 18-22 had Azerbeidzjan een wondertje als tegen Oranje in de vierde set nodig om nog terug te komen. Dat wondertje kwam niet, en Turkije bleef domineren tot aan 21-25, waarmee de stand dus op 1-1 kwam.

En daarna ging het kaarsje bij Azerbeidzjan uit. Definitief toen Turkije in de derde set op een 6-13 voorsprong kwam en full speed doorstoomde naar de hele dikke setwinst. Via 9-19 en 13-20 werd het 14-25. Die klap kwam klaarblijkelijk heel hard aan want in de vierde set had Turkije geen kind meer aan de thuisploeg. Niets lukte meer bij de thuisploeg en de gasten kregen vleugels. De tussenstanden 2-8, 4-16 en 7-21 zeggen wat dat betreft meer dan genoeg. Turkije won met 8-25.

Neriman Ozsoy (23 punten) en Gözde Kirdar (22 punten) konden de vloer goed vinden voor de ploeg van Guidetti. Rahimova bleef deze keer op 19 punten steken, na de 11 uit de eerste set was dus de puntenoogst van haar daarna tegenvallend. Totaal 36 om 62 aanvallende punten zeggen alles over de krachtsverhoudingen aan het net.