EK Dames: Oranje probleemloos naar Final Four in Brussel.

VoV, 29-08-2023. 19:50 uur. Na zes opeenvolgende zeges voor Oranje in de poulefase en de achtste finale was de ploeg van Felix Koslowski gevorderd tot de kwartfinale. Daarin was Bulgarije om 18:00 uur vanavond de tegenstander. Bulgarije is de nummer 8 op de CEV-ranking, waarop Nederland 4de staat.

Onlangs in juni tijdens het VNL-toernooi boekte Oranje in Hong Kong een 3-0 zege tegen Bulgarije, die toen vooral tot stand kwam door de 16 om 6 blokpunten en de 11 om 25 foutenlast. Zou het gezegde “resultaten uit het verleden geven geen garantie voor het heden” opgaan of kon Oranje de zevende zege laten noteren en daarmee het ticket voor de halve finale binnenhalen?

Voor Nederland begonnen als starting six:

• Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer lopers: Nika Daalderop en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Indy Baijens.

De wedstrijd werd door Nederland met 3-0 gewonnen via de zeer overtuigende setstanden 25-11, 25-13 en 25-19. Oranje had op de eigen score een voordeel van 61 om 32 punten en was op alle onderdelen een maatje te groot voor de Bulgaarse ploeg. Topscorer bij Oranje werd Juliët Lohuis met 17 punten, waarvan 5 aces. Nika Daalderop scoorde 16 keer, Celeste Plak 13 keer, Marrit Jasper maakte er 7, Indy Baijens 6 en Sarah van Aalen, die enkele klasse 1-handige set ups afleverde, 2.

In de eerste set kwam Bulgarije een paar niveautjes tekort om het Oranje lastig te maken. De eigen score van 21 om 9 in deze set sprak boekdelen. Bij 10-3 had Bulgarije de beide time-outs al opgebruikt, had daarmee geen succes en in het vervolg van de set nam Oranje eerst via Marrit Jasper en later door o.a. Juliët Lohuis, Nika Daalderop en Celeste Plak steeds meer afstand. Bij 17-6 waren dat meer dan twee handen vol punten, dat werden er even acht bij 17-9, maar daarna weer een dozijn bij 21-9. Met 25-11 sloot Oranje met een overweldigende voorsprong af.

Veel veranderde er niet in de tweede set. Oranje was opnieuw oppermachtig, getuige ook de eigen score in deze set van 22 om 9 punten. Nu had Bulgarije bij 11-3 beide time-outs al opgenomen. En opnieuw leverde dat helemaal niets op. Oranje stoomde door, bleef geconcentreerd gas geven en speelde Bulgarije helemaal van het veld. Via 16-6 en 19-7 gingen ze met een riante voorsprong de big points in. Na 23-13 scoorde Nika Daalderop het setpoint, en net als in de eerste set maakte Indy Baijens het laatste punt voor de 25-13 en 2-0.

In de derde set kon Bulgarije een puntje voorblijven tot 7-8, met een ‘verkeerde hand tipje’ maakte Juliët Lohuis gelijk en Nika Daalderop sloeg Oranje even later naar 10-8, waarop Bulgarije voor het eerst de time out inging. Na de 12-11 zorgden Celeste Plak en Nika Daalderop voor meer verschil (15-11) en bij 20-13, na scores van Juliët Lohuis was het verschil geruststellend groot om aan een 3-0 zege te denken. Oranje kwam bij 24-16 op matchpoint, Bulgarije kon het definitieve verlies drie keer uitstellen, voordat Celeste Plak met een harde smash een eind aan de wedstrijd maakte en Oranje naar de Final Four in Brussel sloeg.