Vizier op volleybal

 

EK finale gaat tussen Servië en Slovenië

VoV, 28-09-2019. 5:05 uur. De tweede halve finale van het EK werd gisteravond in Parijs gespeeld en ging tussen gastland Frankrijk en Servië. Servië  plaatste zich voor 12.500 toeschouwers met een spectaculaire 3-2 zege voor de eindstrijd tegen Slovenië, Servië won via de setstanden 23-25, 25-23, 25-21, 17-25 en 15-7.  Frankrijk speelt vandaag om het brons tegen Polen.

De stemming vooraf:  De Servische coach Slobodan Kovač: “Frankrijk speelt goed en heeft het thuisvoordeel, maar ik geloof in mijn team, in ons niveau en hoop dat we morgen beter zijn”  Laurent Tillie, de coach van Frankrijk: “We hebben tot nu wat geluk gehad in sommige wedstrijden, maar het doet er nu niet meer toe of je met 3-0 of 3-2 hebt gewonnen. In de halve finale is alles anders, we zijn klaar voor een zeer lang duel. “

Frankrijk nam in de eerste set vlot een 0-3 voorsprong. Vooral aanvallend hadden ze het betere van het spel en tot aan het einde bleef het voordelige verschil aan hun kant, al was het maar net genoeg. Met een super spike maakte Julien Lyneel de set uit. Servië draaide de rollen in de tweede set om, zijn namen een 4-0 voorsprong, hetgeen ze tot een comfortabel verschil uitbouwden bij 19-12.  Servië had daarna moeite het setpoint te verzilveren en kreeg bij 24-23 hulp van Frankrijk middels een foutserve.

De derde set ging ook naar Servië, Aleksandar Atanasijevic had met 8 punten een groot aandeel in de  25-21 zege. Die scorende hoofdrol was er in de vierde set voor Earvin Ngapeth van Frankrijk, met zijn bijdrage dwong de thuisploeg via 25-17 de tiebreak af. Daarin was het weer de niet af te stoppen Atanasijevic die met een honderd procent score (5 punten) de winst en de finale naar zijn ploeg haalde. Via een geweldige start (5-0) stond er aan het eind een dikke 15-7 en 3-2 op het scorebord.

Ngapeth werd met 29 punten topscorer van de partij, Atanasijevic kwam tot 27.  Servië had met 75 om 72 de betere eigen score en maakte één puntje minder voor Frankrijk dan omgekeerd. Het verschil in eigen score kwam vooral via de 16 om 6 blokpunten tot stand.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.