EK: Frankrijk en Servië naar halve finale

VoV, 25-09-2019. 5:56 uur. Gisteravond hebben Frankrijk en Servië zich geplaatst voor de tweede halve finale van het EK 2019. Eerder pakten Polen en Slovenië al het ticket voor de halve eindstrijd.

Oekraïne was dichtbij een geweldige stunt tegen Servië. Vier sets lang gaven ze zeer goed partij, om dan vervolgens pas in de tiebreak definitief af te haken. In Antwerpen werd het 3-2 via de setstanden 21-25, 25-23, 25-22, 19-25 en 15-9. Atanasijevic (24 punten) en Kovacevic (21 punten) van Servië  wonnen het qua scores van de topscorers aan de andere kant van het net, zijnde Ereschenko (18 punten) en Vietskyi (17 punten).

Servië verloor de eerste set verrassend, herstelde zich met een nipte winst in de tweede, na een 17-21 achterstand volgde nog een 25-23 zege. In de derde set konden ze na 18-17 uitlopen naar 25-20, in de vierde liet Oekraïne zien dat de winst in de eerste set geen toeval was, de hele set waren zij de bovenliggende partij (10-14, 15-18, 17-23). De tiebreak ging daarna ruim naar de Serven.

Een eigen score van 70 om 66 en een foutenlast van 38 om 35 bepaalden de totaal score, waarbij Servië op serve een min 20 scoorde (aces min foutserves) en Oekraïne een min 8. In Antwerpen zagen 1.650 fans de wedstrijd.

Bij Frankrijk vs Italië zaten er meer dan 7.000 en het Franse deel ervan had het prima naar zijn zin en genoot volop, helemaal nadat de eerste set met een overtuigende 25-16 voor hun ploeg was. Daarna werd het in de tweede spannend. Frankrijk ging bij 16-11 ruim aan de leiding, echter liet Italië zich door het gezang en de aanmoedigingen ‘Allez Les Blues’ niet intimideren en vocht zich terug naar 21-21.

Juantorena (totaal maar 9 punten) en Zaytsev (maar 2 punten, 7% aanvallende score), die met een kleurtje in de haren zo voor darter door kan gaan, hadden even een opleving. Italië kwam op 22-24, Zaytsev sloeg uit voor 26-25, waarna het publiek uit volle borst kon gaan zingen vanwege de 27-25 zege. De Franse fans zingen overigens een stuk beter dan de Poolse.

In de derde set maakte Frankrijk het meesterlijk af. Na drie aces op rij van Boyer gingen ze met 12-4 aan de leiding. Het werd 15-5, voor Italië werd het een oorwassing, ze werden gewassen, geknipt en geschoren waar ze stil van werden. De 15-5 ging via 20-12 naar 25-14.

Stephen Boyer (foto boven) werd met 25 punten topscorer, Earvin Ngapeth maakte er 13, waaronder enkele moordend harde driemeter aanvallen.  De 58 om 34 eigen score geeft de overmacht van Frankrijk wel aan. In de tweede set scoorden ze 12 (van de totaal 21) punten voor Italië, desondanks wonnen  ze de set nog.

Op 27 september, aanstaande vrijdag, is de halve finale in Parijs, dan staat dus Frankrijk tegenover Servië.