Vizier op volleybal

 

EK Mannen: Denemarken lastig voor Oranje

VoV, 04-09-2023. 19:35 uur. Oranje was vanmiddag in de vierde poulewedstrijd minder snel klaar met de Deense ploeg dan mocht worden verwacht. Denemarken was na de eerste drie wedstrijden nog zonder zege en zonder punten en stond  op de laatste plaats in de poule.

Nederland en Denemarken hebben een zeer minimale volleybalhistorie met elkaar, in een ver verleden won Oranje ooit eens drie oefenwedstrijden van de Denen, maar dat ligt zo ver in het verleden dat het helemaal niet relevant voor nu is.

Oranje werd dan ook verwacht snel tot een zege te komen en niet te veel onnodige energie te verspillen. De ploeg die dat moest doen bestond uit Wessel Keemink op spelverdeling, Robbert Andringa op libero, Nimir Abdel-Aziz op diagonaal, en verder Maarten van Garderen en Bennie Tuinstra op passer loper en Fabian Plak en Twan Wiltenburg op mid.

Nederland en Denemarken hielden elkaar in de eerste set tot 8-7 redelijk in evenwicht met de side out scores, de driepunter van Oranje zorgde voor 11-7, time out Denemarken, een verschil van vier punten stond bij 18-14 op het scorebord. Twee keer Nimir Abdel-Aziz en een blokpunt van Bennie Tuinstra maakten 21-14, Fabian Plak scoorde de 22-16 en Denemarken kon daarna de marge nog weer terugbrengen naar vier punten bij 22-18. Twee kadootjes en een ace van Bennie Tuinstra beslisten de set met 25-1.

Thijs ter Horst begon in de tweede set in de basis voor Nimir Abdel-Aziz. Nederland nam meteen het voortouw (1-4), maar kwam ook snel weer met 4-5 achter. De teams bleven gelijk opgaan totdat Nederland met een ace van Wessel Keemink op 12-10 kwam en even later op 16-13. Het verschil leek gemaakt, maar dat bleek niet zo te zijn. Denemarken kwam terug naar 16-16, time out Nederland, en scoorde ook het eerste punt na de pauze. (16-17).

Nimir Abdel Aziz kwam bij 18-20 weer in het veld, Sil Meijs werd er voor de serve bij 22-23 ingewisseld. Nu moest Nederland in de achtervolging en dat duurde tot aan 23-24, het setpoint voor Denemarken waarop Piazza de ploeg naar de zijlijn haalde. De foutserve maakte gelijk, de ace van Maarten van Garderen zette Oranje op setpoint dat Wessel Keemink blokkerend verzilverde. Ontsnapt!

In de derde set waren de teams opnieuw aan elkaar gewaagd, iets dat je niet zou verwachten als Nederland (CEV-ranking nr. 7) tegen Denemarken (CEV-ranking nr. 27) speelt. Denemarken nam een 2-5 voorsprong, bij 7-7 stond het weer gelijk  en bij 7-9 was het verschil weer twee punten. Met een ace van Bennie Tuinstra werd het bij 9-9 ook weer gelijk. Denemarken kwam weer met twee punten voor na een kill-block voor de 15-17 stand.

Bij 17-20 haalde Piazza de ploeg naar de kant, twee scores van Maarten van Garderen later ging Denemarken ook naar de zijlijn (19-20). Inmiddels was Nimir Abdel-Aziz ook weer binnen de lijnen gekomen voor Thijs ter Horst, Sil Meijs kwam er weer voor de serve in en Oranje bleef op één puntje volgen bij 20-21 tot en met 23-24. Toen maakte een netfout met 23-25 een eind aan de set. Dus deze keer niet ontsnapt.

In set vier begon Nimir Abdel Aziz weer in de basis en ook Gijs Jorna was er vanaf het begin bij. Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra ontbraken nu. Oranje kon een achterstand van drie punten bij 6-9 veranderen in een voorsprong van drie punten bij 16-13. Vooral Nimir Abdel-Aziz wist de vloer goed te vinden. Denemarken ging bij 20-16 de time out in, Gijs Jorna blokkeerde Oranje naar 22-17 en de laatste drie Nederlandse punten voor de 25-20 winst liet Abdel-Aziz noteren.

Nederland had gedaan wat het doen moest, drie punten pakken. En daarvoor was de 3-1 voldoende .

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.