Vizier op volleybal

 

EK mannen: Oranje snel klaar met Noord-Macedonië

VoV, 05-09-2023. 18:41 uur. Met het ticket voor de achtste finale op zak na vier wedstrijden ging het er voor Oranje in de laatste poulewedstrijd om de tweede plaats veilig te stellen. Daar de uitslag van Duitsland vs. Servië, de nummer drie en twee uit poule A pas later op de avond bekend zou worden, was er dus geen tactische uitslag mogelijk. Tactisch om een van beide te ontlopen of juist als tegenstander in de achtste finale te treffen.

Noord-Macedonië is qua CEV- ranking niet te vergelijken met Denemarken, de tegenstander van gisteren. Noord-Macedonië staat 18de, Denemarken 27ste. Zij hebben bij dit EK al twee zeges geboekt namelijk 3-0 vs. Montenegro en 3-1 vs. Denemarken. In 2021 won Oranje met 3-0 van hen en we mogen verwachten dat ook dit duel een zege voor Oranje gaat opleveren.

Nederland begon met de volgende starting Six aan de laatste klus. Te hopen was dat Oranje dat smetje van de rommelige wedstrijd van gisteren tegen Denemarken uit het geheugen zou willen spelen.

  • Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Passer lopers: Wouter ter Maat en Gijs Jorna
  • Midspelers: Michaël Parkinson en Fabian Plak

In de openingsset wisselden de teams elkaar aan de leiding af tot aan de 11-11 stand (5-4, 6-7, 9-8). Nederland pakte drie punten op rij voor de 11-14, de thuisploeg kwam terug naar 14-15, maar moest daarna Oranje opnieuw laten gaan. Nimir Abdel-Aziz en Fabian Plak brachten de stand op 15-18, een blokpunt maakte 15-19, waarop Noord-Macedonië voor de tweede keer de time out inging. Na 17-21 serveerde Nimir Abdel-Aziz twee aces en een foutserve (18-230, Oranje gaf middels een foutserve voor 19-24 nog een puntje weg, waarna Gijs Jorna de set besliste.

In de tweede set nam Oranje na de 6-8 tussenstand met series van drie, vier en nogmaals vier punten afstand naar 9-19. Oranje had het blokkerend goed op orde. Parkinson, ter Maat, Plak en Abdel-Aziz zorgden voor aanvallende punten. Bij 11-20 kwam Aleksander Ljaftov aan de opslag en onder andere twee Nederlandse time-outs en drie aces van hem later stond het 17-20. Inmiddels waren Siebe Korenblek en Twan Wiltenburg erin gewisseld. De foutenlast aan beide zijden van het net zorgde voor 19-23, Wessel Keemink blokkeerde setpoint op de borden en Twan Wiltenburg verzilverde het met een ace.

In de derde set maakte Nederland de winst perfect. Michaël Parkinson sloeg Oranje al vroeg in de set naar een 3-7 voorsprong en vervolgens slaagde Oranje erin steeds op eigen serve te scoren, terwijl Noord-Macedonië genoegen moest nemen met op zichzelf staande punten, die ze ook nog een aantal keren van Nederland kregen. Bij 8-15 de tweede time out van de gastheren, Tuinstra sloeg Oranje met een aantal punten naar een 14-20 voorsprong, Wessel Keemink serveerde het setpoint bij 15-24 op het scorebord. Na de 16-24 maakte Siebe Korenblek met een snelle midaanval de op winst via 16-25 perfect. Hij, Bennie Tuinstra en Sil Meijs waren er in de derde set als wissels ingekomen.

Door deze zege is Oranje in ieder geval zeker van de tweede plaats in de poule. Nimir Abdel-Aziz werd met 15 punten de topscorer bij Nederland. Oranje maakte het verschil via o.a. scoorde 9 blokpunten en 8 aanvallende punten meer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.