EK-München: 1x winst, 2x verlies dames

VoV, 16-08-2022. 13:40 uur. Nadat gisterennamiddag Svenja Müller/ Cinja Tillman (als nr. 1 geplaatst) op de Köningplatz in München op centercourt het EK Beachvolleybal met de partij tegen de Françaises Clémence Vieira/ Aline Chamereau (nr. 32 geplaatst) met een 2-0 zege in poule A hadden geopend was het vandaag de beurt aan o.a. de Nederlandse duo’s om zich in hun poules te bewijzen.

Katja Stam/ Raïsa Schoon (als nr. 5 geplaatst) speelden in poule E tegen het duo Dumbauskaite/ Grudzinskaite uit Litouwen (als nr. 28 geplaatst).

Dat Stam/ Schoon een derde set nodig zouden hebben om de winst in dit duel binnen te halen was na de eerste set nogal onverwacht. In die set scoorden ze na de 6-6 stand op iedere servebeurt één of twee eigen punten, terwijl de tegenstander niet verder kwam dan het side out punt. Via 9-6, 14-8 en 19-10 werd met een dikke 21-11 zege afgesloten.

In set twee herstelde het duo uit Litouwen zich knap. Na 7-5 achter namen ze bij 9-11 de leiding, hadden Stam/ Schoon bij 13-13 weer naast zich, maar maakten daarna het verschil naar 15-18. Die marge hielden ze tot 18-21 vast.

In de tiebreak maakten Stam/ Schoon het verschil na de 8-7 tussenstand. Een serie van vier punten bezorgde hen een 12-7 voorsprong, waarvan de marge bij het eind van de set bij 15-10 nog steeds op het scorebord stond.

Katja Stam scoorde 20 keer, Raïsa Schoon 22 keer. In de winnaarsronde van hun poule spelen ze tegen Böbner/ Vergé-Dépré uit Zwitserland.

Emma Piersma/ Mexime van Driel (als nr. 18 geplaatst) kwamen in poule B in actie tegen Katharina Schützenhöfer/ Lena Plesiutschnig (als nr. 15 geplaatst) uit Oostenrijk.

De Oostenrijkse dames bouwden vanaf de 5-1 voorsprong in de eerste set het verschil via 7-2, 9-3, 12-5, 15-7, 16-7 en 19-9 steeds met een puntje meer uit naar tien punten. De 21-10 voegde daar nog een puntje aan toe. Dik verlies dus voor het BTN-duo.

Zij herstelden zich echter heel knap door in de tweede set uit te lopen naar 2-6 en 8-13 bij de verplichte pauze. Vanaf 13-13 tot aan 19-19 waren de teams aan elkaar gewaagd, de beslissende tik voor de setwinst deelde Nederland daarna uit. Met 19-21 dwongen ze de tiebreak af.

Daarin bij 3-3 en 7-7 gelijke standen nadat de Oostenrijkse dame met 3-1 en 6-4 hadden geleid. Nederland kwam bij 8-9 voor het eerst in de set op voorsprong, dat voordeel lag bij 13-12 weer aan de niet Nederlandse kant van het net. In een spannende eindfase leden van Driel/ Piersma nipt een 16-14 nederlaag. Zij gaan naar de verliezersronde in hun poule

Emi van Driel/ Pleun Ypma (als nr. 25 geplaatst) speelden hun eerste wedstrijd tegen het Duitse duo Sandra Ittlinger/ Isabel Schneider (als nr. 8 geplaatst), die afgelopen week nog vijfde werden bij het FIVB Elite16 toernooi in Hamburg.

In de openingsset nam het NL-duo bij 4-5 via een blok van Pleun Ypma een puntje voorsprong, waarna ze tot aan 13-13 het voordeel aan hun kant hadden. Bij 14-13 achter namen ze een time out, zonder succes. Duitsland maakte 15-13 en hield het verschil van twee punten tot 17-15 vast, waarna ze de set in een keer uitmaakten. (21-15)

In de tweede set scoorde Emi van Driel de gelijkmaker bij 3-3 en het puntje voor bij 3-4, bij 5-8 nam Duitsland even pauze, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op, want met 8-13 werd er opnieuw verplicht gerust. De inhaalrace daarna bracht hen na een serie van vier punten op 15-16, Pleun Ypma blokkeerde de tussenstand naar 15-18.

Setpoint voor Nederland werd via de video challenge wegens een netfout ongedaan gemaakt, het werd 18-19 in plaats van 17-20. Pleun Ypma zette Oranje toch op setpoint bij 18-20, Duitsland maakte gelijk (20-20), waarna twee blokpunten van Sandra Ittlinger de set met 22-20 beslisten.

De eigen score bedroeg 32 om 32 punten. De foutenlast van 9 om 3 in het nadeel van Nederland maakte het verschil. Ypma scoorde 19 keer, waarvan 6 keer blokkerend. Van Driel maakte 13 punten. Van Driel/ Ypma gaan naar de verliezersronde in hun poule waarin ze het gaan opnemen tegen het Spaanse duo Carro/ Lobato.

Na deze eerste poulewedstrijden strijden de winnaars voor rechtstreekse plaatsing voor de Round of 16. De verliezers spelen ook tegen elkaar, daar is de target om zich te plaatsen voor de Round of 24, de tussenronde voor de Round of 16.

We houden u op de hoogte hoe het de Nederlanders verder vergaat.