EK München: NL-duo’s (m) uitgeschakeld

VoV, 19-08-2022. 17:45 uur. Bij het EK voor de mannen in München waren twee Nederlandse duo’s doorgedrongen tot de Round of 16, de achtste finales van het toernooi. Brouwer/ Meeuwsen hadden zich daarvoor via poulewinst geplaatst, van Werkhoven/ van de Velde via 2-0 winst op de Italianen Lupo/ Ranghieri in de KO-ronde.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden tegen Robin Seidl en Philipp Waller uit Oostenrijk, die eerder in het toernooi Luini/ Penninga een 2-1 nederlaag hadden bezorgd.

Brouwer/ Meeuwsen hadden een rampzalig begin van de eerste set, met 0-7 achter (via o.a. drie kill blocks en een ace) werd er voor het eerst van speelhelft gewisseld, de tweede keer stond er 2-12 op het scorebord. Na de 4-13 werd er langzaam maar zeker terrein goedgemaakt en via 11-18 en 15-19 leek het toch nog spannend te kunnen worden. Dat gebeurde echter niet, Oostenrijk sloot de set met 16-21 winst af.

In de tweede set lieten Brouwer/ Meeuwsen zich niet nog eens verrassen. Bij 5-1 ging Oostenrijk de time out in en bij de technische time out stond er deze keer 15-6 op het scorebord. Brouwer/ Meeuwsen domineerden het gebeuren zoals Seidl/ Waller het in de eerste set hadden gedaan. Sterker, de Oostenrijkers kregen maar 10 punten mee in de tweede set, met 21-10 was er een hele grote ommekeer t.o.v. de vorige set.

In de tiebreak waren de duo’s tot 6-6 aan elkaar gewaagd, op de side out voor 6-7 voor Oostenrijk volgden een ace van Waller en een kill-block van Seidl, waarna ze nog twee keer scoorden en de stand op 6-11 brachten. Bij 8-14 had Oostenrijk genoeg matchpoints voor de winst, de eerste twee werden nog onschadelijk gemaakt, maar de rake klap op 10-14 betekende uitschakeling in de achtste finale voor Brouwer/ Meeuwsen. Na het zilver in Hamburg vorige week een teleurstellend resultaat.

Mart van Werkhoven en Steven van de Velde namen het op tegen de Poolse Michal Bryl en Bartosz Losiak, die vorige wek in het FIVB Elite 16 toernooi in Hamburg in de finale Brouwer/ Meeuwsen naar de zilveren plak verwezen.

De Polen maakten in de eerste set van een 3-4 achterstand via o.a. drie blokpunten een 9-4 voorsprong. Op 11-6 scoorden ze nog een breakpoint en gingen met 13-8 de verplichte time out in. Na die verplichte pauze kregen de Nederlanders tot 20-8 geen punt meer mee, op de 20-9 volgde de 21-9 setwinst voor Polen. Het was helder en duidelijk hoe de verhoudingen in deze set lagen.

Dat leek aanvankelijk in de tweede set zo door te gaan toen Polen een 5-1 en 8-4 voorsprong nam. Van Werkhoven stak daar met drie blokpunten op rij en door een daaropvolgend ace door Steven van de Velde werd het 8-8. Met 11-10 werd er gepauzeerd.

Na de pauze bleven de teams aan elkaar gewaagd, Polen liep wel uit naar 13-10 maar die achterstand werkte Nederland langzaam maar zeker weg. Bij 15-14 en 17-16 was er nog maar een puntje verschil, de 19-19 bood kans op de tiebreak. Polen kreeg op 20-19 en 21-20 matchpoints die ze niet verzilverden, bij de volgende op 22-21 was het wel raak.  Ook voor van Werkhoven/ van de Velde eindigde het toernooi dus in de achtste finale.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV/ FIVB.