EK-München: Poulewinst voor Stam/ Schoon

VoV, 17-08-2022. 17:00 uur. Op de tweede dag van het EK beachvolleybal in München stonden de winnaars- en verliezersronden in de poulefase op het programma. De wedstrijden die beslisten over rechtstreeks doorgaan naar de Round of 16 of naar de tussenronde, de Round of 24. Voor de verliezers van de verliezersronde zat het EK erop.

Bij de dames waren Stam/ Schoon na hun zege gisteren al zeker van de Round of 24, maar tegen Böbner/ Vergé-Dépré gingen ze uiteraard voor de Round of 16. Met de 21-17 winst in de eerste set (via 9-6, 12-8 en 17-12) legden ze daarvoor een goede basis. Met een 17 om 12 eigen score in deze set ook een terechte zege.

In set twee kwamen de Zwitserse dames met 5-8 voor, een blokpunt van Katja Stam bracht het verschil terug tot één punt bij 7-8. Die minimale marge stond er ook bij 10-11 en 14-15, na een rake smash van Raïsa Schoon nog. Nadat Stam/ Schoon bij 17-17 gelijk hadden gemaakt stonden ze geen puntje meer af en wonnen de tweede set ook met 21-17. Zij werden dus poulewinnaar en gingen door naar achtste finale.

Ze scoorden aanvallend vier punten meer en hadden twee blokpunten meer. Beide speelsters maakten de helft van de eigen score van totaal 32 punten.

Emi van Driel/ Pleun Ypma streden tegen Carro/ Lobato uit Spanje voor een plaatsje in de Round of 24, de 16de finale. Het Spaanse duo was in de eerste set een maatje te groot. Tot aan 11-12 liepen de teams in de score gelijk op, daarna werd het 12-15 en met een serie van zes punten maakte Spanje de set met 12-21 in een keer uit.

De tweede set was een heel stuk spannender, daarin waren de teams vanaf de 3-3 via de 12-12 en 17-18 aan elkaar gewaagd. Spanje kon in de big points twee puntjes afstand nemen (18-20) en won de set met 19-21 en de wedstrijd met 0-2. Van Driel/ Ypma zijn dus uitgeschakeld.

Ook Emma Piersma/ Mexime van Driel moesten na hun verlies gisteren in de verliezersronde handhaving in het toernooi via winst in de verliezersronde veiligstellen. Tegenstander was het duo Makhno/ Makhno.

Het NL-duo speelde zich via 4-4 en 8-8 naar een 11-15 voorsprong in de openingsset. Het verschil van vier punten wisten ze vast te houden tot 14-18, daarna ging het mis. De tegenstander kwam ernaast en ging er met 19-18 voorbij, vervolgens pakten ze met 21-19 de zege.

In de tweede set was het ook erg close, Oranje stond weliswaar bij 11-14 drie puntjes los, maar was die bij 15-15 ook al weer kwijt. Makhno/ Makhno kreeg op 20-19 het eerste matchpoint, daar volgden er nog een paar op voordat ze na 24-23 de strijd met 25-23 in hun voordeel beslisten. De 2-0 nederlaag betekende uitschakeling voor Piersma/ van Driel

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV/ FIVB.