EK: Oranje begint met 1-3 nederlaag

OranejvsTurkijeOranjefans

VoV, 25-08-2017. 20:30 uur. Voor Nederland begon het EK in Polen in poule D met de wedstrijd tegen Turkije, een bekende tegenstander uit onder meer de World League duels van groep 2. Turkije won begin juni met 3-2 in Turkije. Nederland sloot de World League als 2de in groep 2 af (7 keer winst, 2 keer verlies) en Turkije werd 11de  (3 keer winst, 6 keer verlies). In de aanloop naar het EK oefende Oranje tegen Estland (3 keer winst) en Italië (2 keer verlies) Turkije speelde gelijk tegen en verloor van Tsjechië.

Deze eerste wedstrijd kon meteen al erg belangrijk zijn voor de uiteindelijke plaatsverdeling in de poule . Gido Vermeulen: “We denken dat we met Turkije om plek drie en vier in de poule spelen, de focus ligt dus op de eerste wedstrijd en daarna zien we wel verder.” Verder zitten in de poule België en titelverdediger Frankrijk, dat dit jaar de World League won. België werd 7de in groep 1.

Bondscoach Gido Vermeulen begon de wedstrijd met Daan van Haarlem op spelverdeling en Dirk Sparidans op de liberopositie. Nimir Abdelaziz was de diagonaal. Op mid stonden Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn en op de passer loper Thijs ter Horst en Robbert Andringa. Vooreerst hield hij Wessel Keemink, Gijs Jorna, Wouter ter Maat, Fabian Plak, Michael Parkinson, Jeroen Rauwerdink en Auke van der Kamp achter de hand.

Nederland bleef in de eerste set door een aantal fouten op rij van Turkije in de score meegaan en ging zelfs met 8-7 bij de eerste technische time out aan de leiding. Na de gelijkmaker volgde een opleving van Oranje, Nimir Abdelaziz en Jasper Diefenbach zorgden voor de 11-8 stand. En daarmee leek het kruit ook verschoten, want van de volgende negen punten gingen er acht naar Turkije, dat het initiatief mede door een aantal scores van Metin Toy volledig overnam.

Op 12-16 voorsprong voor Turkije ging  de tweede technische time out in, dit ondanks time outs van Vermeulen op 11-12 en 11-14. Na de verplichte pauze kon Oranje nog steeds geen vuist maken. Turkije bleef de toon aangeven en hield het verschil van een punt op vijf op de borden (15-20, 18-23). Op 18-24 kon teamcaptain Diefenbach nog tegen scoren, maar het verlies was niet meer te voorkomen. Eindstand 19-25. Terechte winst voor Turkije.

De tweede set ging heel lang gelijk op. Eigenlijk deden de ploegen tot aan 17-17 maar heel weinig voor elkaar onder. Wel was er in het midden van de set even een ‘we blijven fout serveren’ periode, maar omdat beide teams daar hard aan meededen leverde dat geen van beide voordeel op. Tussenstanden 4-5, 7-8, 11-10 en 14-15.  Matic scoorde de 17-18 een ace maakte 17-19, time out Nederland, waarna Robbert Andringa de volgende aanval uitsloeg voor 17-20.

Op 18-21 haalde Vermeulen zijn ploeg weer naar de kant. De ingewisselde Wouter ter Maat bracht met zijn serve de spanning nog even terug. Veel druk maakten blokkerend scoren bij 20-23 en 21-23 mogelijk, een ace van hem voor 22-23 bracht de spanning helemaal terug. De foutserve zette Turkije op setpoint en het Turkse ace maakte een heel snel einde aan de set. Eindstand 22-25.

In de derde set, na 10 minuten pauze,  moest het gebeuren om niet met een kansloze 0-3 nederlaag het EK te beginnen. Het was een rare middenperiode in de set, al vlot vanaf het begin eigenlijk. Beide teams bleven maar voor elkaar scoren na de 2-3. Zo maakte Oranje tot aan 13-13 wel acht punten voor Turkije en kreeg er daarvoor vier terug. De foutserve stond hoog in de top tien scores voor de tegenpartij.

Oja, Wouter ter Maat was in de basis begonnen en liet zich zien, middels veel servedruk en scorend. Bij de tweede technische time out stond Oranje met 16-14 voor. Ter Maat scoorde de 17-15, de 18-16, de 20-17 en de 21-18. Hij had overduidelijk zijn aandeel in de voorsprong. Oranje bleef een beslissend verschil houden, de 18-16 werd 21-19 en 23-21. Turkije vroeg een challenge en ging de time out in om het scorende ritme van Oranje te breken, zonder succes. Ter Maat scoorde 24-21 en meteen daarop joeg Thijs ter Horst een ‘dankjewel’ bal voor de 25-21 setzege tegen de vloer.

Oranje begon ronduit slecht in de vierde set, kwam meteen met 1-6 achter en had meteen met de druk van ‘moeten inhalen’ van doen. De 3-8 achterstand werd echter redelijk voortvarend ingelopen en bij 11-12, time out Turkije, was het verschil nog maar één enkel puntje. Oranje kon wel steeds de aansluiting behouden, maar niet naast Turkije komen, ook niet toen Thomas Koelewijn in een productieve periode het ene na het andere punt via snelle midaanvallen binnen sloeg.

Steeds had Turkije, vaak via Metin Toy, het antwoord klaar. Toy zette zijn ploeg ook op 14-17, time out Nederland. Na de 16-19 scoorden ter maat en ter Horst (18-19), Toy en Matic herstelden het verschil naar drie punten. De 20-23 werd 22-23, Toy scoorde 22-24 waarna een kill – block van Turkije de set op slot gooide. Eindstand dus 22-25 en 1-3.

Topscorer van de partij werd Metin Toy met 25 punten. Bij Oranje kreeg Wouter ter Maat er 14 op het scorebord.    Turkije won het op aanvallende scores met 49 / 55, blokkerend waren ze ook beter, met 6 / 11 en ze serveerden ook meer aces, te weten 3 /4. De foutenlast bedroeg 26 om 30, waarin begrepen 18 foutserves van Nederland en 20 van Turkije.

Om de poulefase te overleven zal Nederland tegen Frankrijk en / of België punten moeten pakken. Anders was dit wel een hele dure nederlaag.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, het team en de fans.