EK: Oranje U17 verslaat gastland Turkije

EKvsTurkije

VoV, 05-07-2017. 5:40 uur. Jeugd Oranje Jongens, de U17 ploeg van trainer coach Arnold van Ree, heeft bij het EK in Turkije bij hun tweede wedstrijd de eerste overwinning behaald. Tegen gastland Turkije werd een knappe 3-2 zege geboekt. Knap omdat Oranje zich vanuit een 1-2 achterstand in sets terugvocht naar 2-2 en in de tiebreak de thuisploeg vanaf de eerste rally ’s op onoverbrugbare achterstand zette.

Trainer coach van Ree begon met de volgende zeven. Martijn Brilhuis, Kian MacNack, Rik Damen, Jesper van Muijden, Luuk Hofhuis, Tieme de Jonge en libero Nick Martherus. Invalbeurten waren er voor Jasper Wijkstra, Yannick Bak en Luuk Hoge Bavel.

Oranje had een geweldig begin, Martijn Brilhuis serveerde de ploeg naar 5-1, bij 4-1 was Turkije al de time out in gegaan. De Nederlanders bleven domineren, ook in de periode tussen de technische time outs bepaalden ze het gebeuren binnen de lijnen. Bij 14-7 ging Turkije voor de tweede keer naar de kant, bij 16-9 ging de tweede technische time out in. Nederland behield een ruime voorsprong, begon met 21-14 aan de big points en gaf geen krimp meer. Na een paar blokpunten en een ace sloten ze met 25-19 af.

Martijn Brilhuis was met 6 punten de topschutter in deze set. Met een scoringspercentage van 63% had Oranje vooral aanvallend het betere van het spel, Turkije kwam op 35%.

In de tweede set ging het Turkse publiek achter hun ploeg staan en werd het ‘Holland, Holland’ uit de wisselhoek steeds minder goed hoorbaar. Dat gebeurde vanaf de 5-3 voor Nederland, toen Turkije met een serie van vier punten de leiding overnam (6-7) en van Ree de ploeg naar de kant haalde. De Turkse jeugd had echter vervolgens een erg slordige periode waarin het de ene na de andere score voor Nederland op het scorebord liet zetten. Een stuk of zes telden we er tot 15-14.

Turkije herpakte zich na 16-15, nam een 16-19 voorsprong. Jesper van Muijden scoorde, de Turkse ploeg maakte zo’n laffe serve ace via de netband, waartegen niets te doen is, maar voelden de Nederlandse druk toenemen en gaven zich zelf rust bij 20-23 en 22-24. Ze waren er verre van gerust op dat de set goed zou aflopen, Nederland hielp ze met een foutserve een handje. De 22-25 betekende 1-1 in sets.

Rik Damen werd in deze set met 4 punten topschutter. Oranje had 11 eigen punten, Turkije 16. Het aanvallende scoringspercentage daalde naar 40%, Turkije klom naar 41%.

De fanatieke aanmoedigingen voor de Turkse ploeg bleven ook in de derde set. Het ‘Turkiye, Turkiye’ klonk geregisseerd door de zaal. Boe geroep bij elke Oranje opslag! Oranje leek onder de indruk, kwam na de 6-6 stand achter met 8-11 door een foutserve, een technische fout, een uitgeslagen aanval en een netfout. Oranje moest in de achtervolging (10-14, 12-16), was bij 14-16 op twee puntjes genaderd maar kon de aansluiting niet maken.

Een ace van Tieme de Jong maakte 16-18, de foutenlast bleef echter hoog. Twee foutserves en een aanvallende fout dwongen Oranje bij 17-22 in de time out. Daar kwam meteen een ace van Turkije overheen (17-23). Met een netfout en een Nederlandse voetfout bij 19-24 werd de set afgesloten met 19-25. Turkije stond op 1-2 in sets.

Rik Damen werd de topschutter in deze set met 5 punten. Oranje had een eigen score van 14 punten en scoorde 9 keer voor Turkije. Beide teams sloten de set af met een aanvallend scoringspercentage van 55%.

Nederland moest de vierde set winnen om in de wedstrijd te blijven en handelde er vanaf het begin naar. De 3-4 achter werd 8-5 voor en na de 8-7 nam Oranje opnieuw afstand, nu naar 11-8. Nederland had een goede periode, zette veel serve en aanvalsdruk hetgeen tot veel aces (totaal 6 in deze set) en missers bij de Turkse ploeg leidde. Met 16-10 werd er gerust. Het ruime verschil stond bij 19-13 nog op de borden, onder luide aanmoedigingen begon Turkije aan een inhaalrace, die echter door Oranje keurig werd gepareerd.

De 22-16 na 20-16 gaf weer veel lucht, maar toen het verschil tot 22-19 slonk verzamelde de ploeg zich voor het eerst in de set voor een tactische time out rond coach van Ree. Turkije kwam nogmaals opzetten (23-21) maar een scorende messcherpe midcombinatie van Oranje zette de ploeg op setpoint bij 24-21. Geheel in stijl werd met een ace afgesloten en was dus de verlenging binnen.

Martijn Brilhuis en Kian MacNack werden met elk 5 punten de topschutters in deze set. Oranje maakte 18 eigen punten en had een aanvallend scoringspercentage van 46% tegenover 48% van Turkije. De aces maakten het verschil.

In de tiebreak zette oranje vanaf het begin heel veel druk, hetgeen resulteerde in een 7-1 voorsprong. Dit mocht niet meer mis gaan, bij 10-3 was het verschil nog één puntje gegroeid. Turkje gaf echter niet op, serveerde zich terug naar 11-9 en bezorgde de Nederlandse fan nog een paar bange momenten. Bij 12-10 sloeg Nederland opnieuw toe en nam naar 14-10 afstand. De set werd met 15-11 gewonnen. En de wedstrijd dus met 3-2.

In deze set scoorden Martijn Brilhuis, Kian Macnack en Rik Damen elk 3 keer. Oranje maakte 10 eigen punten en gaf er 3 weg. Scoringspercentage 50% om 33% voor Nederland.

Topscorer van de partij werd Martijn Brilhuis met 19 punten, Kian MacNack kwam op 18 en Rik Damen op 17. Dan volgden Jesper van Muijden met 8, Luuk Hofhuis met 5 en spelverdeler Tieme de Jong met 2. Op de verschillende scorende onderdelen had Nederland een 70/64 aanvallend voordeel en waren ze serverend met 10/7 aces ook beter. Turkije scoorde meer blokpunten (6/8) en had een iets lagere foutenlast (37 / 36).

Nederland staat na twee wedstrijd vierde in de poule. Bulgarije is koploper. Vandaag is Finland de tegenstander.