EK: Servië veel beter dan Wit-Rusland

VoV, 29-06-2017. 5:50 uur. Servië heeft zich gisteravond als tweede team geplaatst voor de halve eindstrijd van het EK in Azerbeidzjan. De ploeg van de power hitters Boskovic en Mihajlovic was een maatje te groot voor Wit – Rusland. Wit Rusland werd op geen enkel moment in de wedstrijd een echte bedreiging voor de ploeg van de altijd kauwgom kauwende trainer coach Zoran Terzic.

Vooral aanvallend, waar Servië met een 45 om 20 score bewees dat ‘een maatje te groot’ nog zwakjes was uitgedrukt. Overigens was ook hun serve een probleem voor de tegenstander (10/1)  en had Wit – Rusland moeite om langs het blok te komen (score 11/6). De eigen score van 66 om 27 punten spreekt dan ook boekdelen.

De foutenlast van Wit Rusland lag lager dan die van Servië, waarschijnlijk omdat ze door al dat scorend geweld vanaf de andere kant van het net niet aan fouten maken toekwamen. Daar werd het 18/9. Topscorer werd Boskovic met 18 punten.

Het werd een overduidelijke 3-0 voor Servië, via de setstanden 25-19, 25-12 en 25-14, waarmee zij dus door gaan. Hun tegenstander komt uit het duel van vandaag tussen Rusland en Turkije.

Na een voorzichtig aftasten in het begin van de eerste set (12-10 na 11-7) sloeg Servië het gaatje naar 17-11 om vervolgens via 21-15 de eerste set met ruim verschil voor zich te beslissen. Tijana Malesevic was in deze set met zes punten goed op dreef aan de kant van Servië. De tweede set had een soortgelijk verloop.  Via 16-10 en 21-11 werd de 2-0 setstand een feit.  Het leek Servië allemaal erg makkelijk af te gaan.

Wit Rusland dat eerder in het toernooi twee keer een 2-0 achterstand had omgebogen in 2-3 winst hoopte op hetzelfde scenario vanaf de derde set. Maar dat liet Servië, dat gewoon op alle onderdelen heerste, niet gebeuren. Meteen namen ze een 6-1 voorsprong, ze waren gewoon te goed voor hun tegenstander (17-10) en daarna werd snel duidelijk dat er voor Wit – Rusland niets meer te halen viel.

Zoran Terzic de coach van Servië: “Het was wel duidelijk dat mijn ploeg de beste was, maar vanwege hun eerder escape na een 2-0 achterstand tegen Kroatië en Tsjechië moesten we geconcentreerd blijven spelen nadat we met 25-19 en 25-12 de eerste sets hadden gewonnen. We bleven de druk er goed op houden en waren goed genoeg om met 3-0 te winnen.”

Vandaag wordt Azerbeidzjan vs Duitsland en Rusland vs Turkije gespeeld. Uit de eerste ontmoeting komt de tegenstander van Oranje in de halve finale.