Vizier op volleybal

 

EK: Slovenië naar de finale in Parijs

VoV, 27-09-2019. 5:09 uur. De halve finale van het EK in Ljubljana, Slovenië voor een stampvolle en super enthousiast meelevende zaal vol 11.500 toeschouwers (zie foto onderaan) werd gewonnen door gastland Slovenië. Via de setstanden 23-25, 26-24, 22-25 en 23-25 versloegen ze wereldkampioen Polen. Met deze nipte verschillen (totaal 94 om 99) plaatsen zij zich voor de finale van aanstaande zondag in Parijs, Verliezer Polen speelt zaterdag voor EK brons.

Vooraf waren de stemmingen bij beide partijen optimistisch over het te behalen resultaat. “Natuurlijk gaan we winnen”,  zei Jan Kozamernik van Slovenië, “Ik kan toch niets anders zeggen.” Zijn coach Giuliani was iets voorzichtiger met “Polen is de favoriet, maar wat er op het veld staat te gebeuren moeten we nog maar even afwachten”.

De Poolse spelverdeler Marcin Komenda verwachtte dat als Polen zijn eigen spel kon spelen en het daarbij behorende niveau kon halen er een positief resultaat voor hen zou uitkomen. “Ik denk dat wij het betere team hebben.” Vital Heynen vond het zeer terecht dat Slovenië de halve finale had gehaald. “Als je Rusland en Bulgarije verslaat verdien je dat zelf. Ik hoop echter dat ze niet de finale halen, we gaan ons uiterste best doen om ze te verslaan.”

Polen had in de eerste set de beste start en kwam vlot op 9-4 voor, scores via de mid en Poolse fouten maakten gelijk bij 9-9 en daarna ging het gelijk op, waarbij Polen, veelal door scores van Wilfredo Leon, enkele punten voor kwam (15-12. 20-17, 22-20). Onder andere een foutserve, een in het net geslagen aanval van Leon en een ace van Cebulj maakten 22-24, waarna Slovenië de side out via een blokpunt van Alen Pajenk voor 23-25 verzilverde.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Slovenië ging zo’n beetje de hele set met twee punten aan de leiding (7-9, 14-16, 19-21) maar moest in de finale de zege aan Polen laten, dat met twee blokpunten en een ace de set voor zich besliste. Slovenië herstelde zich knap van die tegenslag in de derde set en liep na 6-6 uit naar 11-16, met time outs en wissels temperden ze de Poolse aanvalsdrift in de finale, waarin Urnaut na de 17-21 de beslissende klap uitdeelde.

Polen kwam in de vierde set op 21-20, Slovenië nam met 21-22 over waarna nog twee time outs en vier wissels volgden van Vital Heynen om de set te laten kantelen, tevergeefs, Slovenië liet zich niet in een tiebreak drukken en finishte met 23-25 en won dus met 1-3.

Zij gaan na zeges in de KO fase van het EK toernooi tegen Rusland, Bulgarije en wereldkampioen Polen dus terecht naar de finale, waar Frankrijk of Servië de tegenstander zal zijn. Dat wordt vanavond beslist.

De eigen score (65 om 66) kwam tot stand via aanval (47 om 51), blok (8 om 8) en aces (10 om 7). De foutenlast bedroeg 33 om 29.  Wilfredo Leon werd met 22 punten topscorer, Kubiak maakte er 14. Bij Slovenië kwamen vier spelers in de dubbele cijfers, Urnaut scoorde met 18 treffers het beste.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.