EK: Stunt Turkije, Rusland naar huis

VoV, 30-09-2017. 6:14 uur. Europees Kampioen Rusland heeft gisteravond de kans om de titel te verdedigen verloren door in de kwartfinale van Turkije te verliezen.  Turkije toonde geen greintje respect en mededogen en stuurde Rusland met een 0-3 uitslag huiswaarts. Via de setstanden 25-27, 18-25 en 20-25.  Meryem Boz is de nieuwe ster binnen de lijnen bij de Turkse ploeg, ze scoorde 23 keer. Turkije was op alle onderdelen van het spel beter, meer aanvallende punten (+4), meer blokpunten (+3) en meer aces (+7). De teams hielden elkaar qua foutenlast in evenwicht.

Turkije toonde meteen hun bedoelingen al in de eerste set en pakte een 1-4 voorsprong.  Rusland nam de leiding over (7-5) om die ook heel vlot weer kwijt te raken (13-16). Vervolgens jojode de stand nog een keer heen en weer, 19-17 werd 19-21, waarop de finale begon. Turkije slaagde er niet in het eerste setpoint te verzilveren bij 23-24, maar bij het tweede was het voor Naz Aydemir Akyol wel raak.

Tot aan 9-10 ging het gelijk op in de tweede set en velen verwachten dat het gezien de eerste set ook zo zou blijven gaan. Maar Turkije werd bij de hand genomen door Meryem Boz, ze scoorde vele punten naar de 10-16 tussenstand,  een voorsprong die Turkije zich niet meer liet afnemen. De ploeg van Guidetti bleef via 14-19 en 17-22 domineren. En zette de Europees kampioen via 18-25 op een 0-2 achterstand. Rusland, de Europees kampioen van 2013 en 2015,  stond met de rug tegen de muur en moest drie sets winnen om in het toernooi te blijven.

De Russische trainer coach Vladimir Kuziutkin nam kordate maatregelen. Op Goncharova en Fetisova na verving hij de hele ploeg voor het begin van de derde set. En dat werkte, tot 12-11 wel te verstaan. Echter Turkije was in een flow in het kwadraat en was niet meer af te stoppen.  Ze draaiden de stand om naar 12-19 en speelden een gewonnen wedstrijd. Dat kon niet meer mis gaan, dat mocht niet meer misgaan en dat ging ook niet meer mis. Via 18-23 werd met 20-25 gewonnen.

Giovanni Guidetti: : We speelden de beste wedstrijd van het toernooi, in ben het team onbeschrijflijk dankbaar voor deze geweldige prestatie.”  Bij de Russische coach was het anders. “Ik heb hier geen woorden voor, ik heb niets te zeggen over deze wedstrijd”