EK: Super stunts België en Duitsland

BelgiëvsFrankrijk2

VoV, 26-08-2017. 5:35 uur. De tweede dag op het EK in Polen had een aantal stevige verrassingen in petto. Gerenommeerde ploegen gingen tegen hun minder geachte tegenstanders de boot in. Beide keren in een vijfsetter.  Naast de partij Nederland vs Turkije, 1-3 verlies Nederland, stond er in poule D Frankrijk vs België op het programma.

De titelverdediger en winnaar van de World League in deze zomer ging tegen hun Noorderburen met 2-3 onderuit. De teams wonnen om beurten een set, waarbij Frankrijk twee keer een achterstand met 25-23 goed kon maken. De eerste set verloren ze met 22-25, de derde met 21-25. Na de 12-15 in de tiebreak en meer dan 2 uur en 10 minuten  was het over en uit voor de Fransen.

Stephen Boyer (Frankrijk) en Bram van den Dries (België) kregen allebei 24 punten op naam en werden daarmee gedeeld topscorer. België scoorde totaal 18 blokpunten tegen Frankrijk 7 en had een beduidend lagere foutenlast (35 om 23 punten). Frankrijk was aanvallend beter (70 om 54) en scoorde een ace meer (5-4). In de foutenlast zaten 21 Franse foutserves, België miste de opslag 17 keer.

De tweede stunt van de dag kwam uit poule B in Szczecin. Uit de wedstrijd Duitsland vs Italië. De zilveren medaillewinnaar van Rio, onlangs nog twee keer veel te sterk voor Oranje, leed een 3-2 nederlaag. Italië kwam met 1-2 in sets voor, moest Duitsland via 25-19 een tiebreak toestaan en ging daarin keihard met 15-8 onderuit.

In totalen was Duitsland op alle scorende onderdelen beter. Aanval 57/52, blok 13/10, aces 7/6. En ze maakten ook een drietal fouten, directe punten voor de tegenstander minder, 31/28. Ook hierin een flink portie foutserves te weten 23/19. Georg Grozer werd de topscorer van de partij met 28 punten.

De andere partij in poule B ging tussen Tsjechië en Slowakije. Tsjechië won met 3-1. Ze hielden de tegenstander drie sets onder de twintig (19, 16, 17) alleen de tweede set moesten ze met 28-30 nipt afstaan. Michal Finger van Tsjechië werd met 24 punten topscorer.

Vandaag staan de wedstrijden uit poule A en C weer op de agenda.

A:  Estland vs Servië  en Finland vs Polen.