EK U16: Nederlaag Nederland vs Turkije

VoV, 15-07-2019. 18:43 uur. “We hebben de laatste maanden keihard gewerkt” zei trainer coach Eelco Beijl na de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen België  “en we hebben een aantal keren tegen België geoefend met slechts éénmaal een positief resultaat. Ik ben dan ook erg blij met de winst , de ploeg deed het prima. Ik ben erg trots op de selectie, vooral omdat het een erg intensief duel was. We blijven elke dag knokken voor het beste resultaat ”

Na de wedstrijd tegen Europees kampioen Italië zei de Italiaanse bondscoach Pasquale D’Aniello:”Reden van het verlies in de eerste set: Nederland speelde gewoon beter dan ons. We wisten dat we een moeilijke wedstrijd voor de boeg hadden tegen een van de beste teams die ik ooit ben tegengekomen, maar we hebben het duel gelukkig voor ons kunnen beslissen. We gaven niet op en daardoor wonnen we uiteindelijk. In de vierde set knakte er iets bij Nederland, we maakten daar zeer goed gebruik van.”

Dit wetende voorafgaande aan de wedstrijd van vanmiddag tegen koploper Turkije deed iets moois van Nederland U16 verwachten. Oranje begon met spelverdeelster Sanne Konijnenberg, libero Sophie Posthumus en verder Tess Leemreize,  Dagmar Mourits, Marije ten Brinke, Emily Silderhuis en Nicole van de Vosse aan de klus tegen de nummer één na twee wedstrijden.

Oranje had geen goede start en kwam vlot met 2-7 achter in de eerste set, het herstel was knap en de gelijke stand bij 7-7 was het teken daarvoor. Nederland bouwde een 14-10 en 16-13 voorsprong op, met scores van Tess Leemreize, vijf punten in deze set, maar bij 19-19 had deze keer Turkije de schade ongedaan gemaakt. Tot 21-21 bleven de teams in de score bij elkaar, met een serie van vier punten op rij sloeg Turkije zich naar de 21-25 zege.

Ook in de tweede set kende Oranje geen voortvarende start. Ze kwamen met 2-5 en 3-8 achter. Maar konden het verschil daarna met een vijf om drie score tot drie punten inlopen bij de 8-11 tussenstand.  Turkije reageerde, liep uit naar 10-16 maar moest vervolgens een serie van drie punten van Nederland incasseren voor de 13-16 tussenstand. Het verschil bleef op de side out zo’n vier punten (14-18, 16-20), Oranje kreeg het gaatje niet gedicht en verloor de tweede set na 18-21 met 19-25.

Tess Leemreize en Marije ten Brinke scoorden in deze set vier keer, de voor Noa de Vos ingevallen Sanne Wagener maakte er drie. Met een eigen score van 14 om 20 punten had Turkije de beste puntenmakers in de ploeg zoals Pelin Eroktay, die er alleen al zeven voor haar rekening nam.

De derde set week in de openingsfase niet af van de voorgaande twee. Opnieuw nam Turkije het initiatief en sloeg zich naar een ruime voorsprong (1-5), die bij 5-12 al zeven  punten bedroeg. Nederland kon wat terugdoen ( 9-13, 12-16 ) maar kreeg ook nu het gaatje niet gedicht. Niet in het middendeel van de set en net niet bij de big points. Turkije hield afstand, maar bij 0-2 in sets achter en een 13-17 stand in de derde set is de wedstrijd nog steeds niet verloren. Oranje bleef knokken en kwam terug tot 16-18 en bleef bij 19-21 de aansluitende treffer in het vizier houden. Die was er bij 22-23, maar verder kwam Oranje niet. Turkije scoorde de laatste twee punten en won met 22-25 en 0-3.

Het grote verschil zat hem in de aces en foutserves. Nederland scoorde daarin een min 6 (aces min foutserves) en Turkije een plus 7. Oranje scoorde aanvallend beter (36 om 33) en had ook één blokpuntje meer. Tess Leemreize werd met 14 punten topscorer bij Nederland.

Nederland staat nu vierde in de poule, voor België, dat vandaag nog tegen Italië speelt, en Roemenië. Morgen is een rustdag, overmorgen speel Oranje tegen Roemenië.