EK U16: Oranje met 2-3 langs Duitsland

VoV, 21-07-2019. 5:23 uur. Na een rust- en reisdag (van Triest naar Zagreb) speelde de Oranje U16 selectie op het EK in de kruisfinale voor de plaatsen vijf tot en met acht tegen Duitsland.

Onze Oosterburen hadden in hun poule drie zeges behaald (3-2 vs Slovenië, 3-0 vs Finland en Kroatië) en twee nederlagen geleden (3-0 vs Rusland, 3-1 vs Frankrijk). Oranje kon daar één zege en vier nederlagen tegenover zetten, maar dat zei gezien de sterkte in de verschillende poules uiteraard niks over de onderlinge krachtsverhoudingen.

Bondscoach Eelco Beijl begon met Sanne Konijnenburg op spelverdeling, Sophie Posthumus vulde de liberopositie in en verder maakten Sanne Wagener,  Emily Silderhuis, Dagmar Mourits, Tess Leemreize en Nicole van de Vosse de starting seven compleet.

Het venijn zat in de eerste set in de machtige finale van Nederland na een 20-17 achterstand. Tot aan de big points waren beide teams om beurten aan de leiding gegaan. Nederland bij 6-9, Duitsland bij 16-14, welke achterstand Oranje bij 17-17 ongedaan had gemaakt.  Duitsland dacht de beslissende tik uit te delen (20-17), Nederland ging de time out in en dat werkte wonderwel. Ze haalden de serve terug (20-18) en vervolgens serveerde Oranje (Tess Leemreize) zich in een serie naar de setzege, dit ondanks time outs van Duitsland op 20-20 en 20-22. Met 20-25 kwam Oranje op 0-1.

Tess Leemreize en Nicole van de Vosse namen 4 en 3 punten voor hun rekening in de set. Oranje had één puntje meer op de eigen score en 4 minder in de foutenlast.

Oranje begon in de tweede set met dezelfde basis. Vlot stond er bij 2-5 een voorsprong van drie punten op de borden, hetgeen bij 6-9 ook nog opging. Duitsland had de achterstand bij 13-13 weggewerkt en nam de leiding bij 17-16 over. Nu moest Oranje op de side out gelijk maken, dat lukt tot 18-18, vervolgens sloeg Duitsland het gaatje naar 20-18 en 23-20 om met 25-21 te winnen en zo de stand op 1-1 te brengen.

In de tweede set scoorden beide teams 14 eigen punten, Nederalnd had de beduidend hogere foutenlast met 7 om 11 scores voor de tegenstander. Nicole van de Vosse werd met 6 punten de meest scorende Nederlandse.

Blijkbaar zegt een voorsprong of achterstand van vijf à zes punten niks bij jeugdvolleybal, want Duitsland kwam in de derde set met 9-3 voor, maar was die voorsprong bij 10-10 ook al weer kwijt. Maar even vrolijk pakten ze na de 13-13 opnieuw een serie van zeven punten voor de 20-13 voorsprong, die Nederland deze keer niet meer ongedaan gemaakt kreeg. Via 21-17 en 23-18 werd de set door Oranje met 25-19 verloren.

Belangrijk voor Duitsland waren de 7 aces in deze set, de Nederlandse passlijn kreeg er maar geen grip op. Met 17 om 13 had Duitsland de betere eigen score en met 6 om 8 de lagere foutenlast. Tess Leemreize was de productiefste Oranje speelster met 6 punten in deze set.

In de vierde doorgang kon geen van beide teams beslissend voordeel nemen gezien de 4-4, 9-9 en 12-12 tussenstanden.  En het vervolg met 14-14, 17-17 en 20-20 was niet anders. De big points moesten de beslissing brengen over winnen/verliezen in vier sets of een tiebreak. Duitsland kwam op matchpoint bij 24-21, maar zoals al eerder gebleken was, een voorsprong van een aantal punten zei helemaal niks in dit duel. Met een serie van vijf punten ging Oranje erop en erover en dwong de tiebreak af.

Met 15 om 19 eigen punten had Oranje de betere eigen score, door onder andere 1 t.o.v. 4 aces. Dagmar Mourits nam 6 punten in de ze set voor haar rekening.

De tiebreak werd een prooi voor Oranje, Duitsland kwam de klap van de verloren vierde set, na vele matchpoints niet benut te hebben, niet meer te boven. Bij 4-10 had Oranje zich naar een niet meer in te halen voorsprong gespeeld en via 5-12 werd de vijfde set met 8-15 gewonnen.

Met een beduidend sterkere aanval (4 om 8 punten) en veel serve druk ( 0 om 3 aces) pakte Oranje het voordeel in de tiebreak. Nicole van de Vosse scoorde 4 keer in deze vijfde set.

Over de hele wedstrijd scoorde Oranje 10 eigen punten meer op de aanval, 2 meer blokkerend en 1 minder op de serve, maar had wel een beduidend hoger foutenlast. Nicole van de Vosse werd met 20 punten topscorer bij Oranje, hetzelfde aantal maakte Mia Kirchhoff er voor Duitsland. Tess Leemreize kwam tot 19 treffers, waarvan 5 aces. Ook Sanne Konijnenburg scoorde 5 keer serverend. Tess Leemreize serveerde een hele set (25 opslagen) aan punten bij elkaar.

In de wedstrijd hadden Noa de Vos (3de en 4de), Laura Roelofs (3de), Silke Bos (2de en 3de) en Pippa Molenaar (alle) sets invalbeurten.

Bondscoach Eelco Beijl noemde het een erg intensieve wedstrijd, waarbij Duitsland Oranje in de tweede en derde set de baas was. En we hadden ‘geluk’  met de winst in de eerste (20-18 naar 20-25) en vierde (24-21 naar 24-26) set. “Complimenten voor mijn ploeg, ze bleven kalm en waren gefocust op de zege in deze werkelijk erg zware wedstrijd.”

In de finale staan Turkije (3-1 winst vs Slovenië) en Italië (3-2 winst vs Rusland) tegenover elkaar. Slovenië en Rusland spelen om het brons. De strijd om plek vijf gaat tussen Servië  (3-1 winst vs Frankrijk) en Nederland (3-2 winst vs Duitsland). Frankrijk en Duitsland spelen dus voor plek zeven tegen elkaar. Alle plaatsingswedstrijden zijn herhalingen van duels in de poule fase.