EK U16: Oranje na zege op Servië vijfde

VoV, 21-07-2019. 14:45 uur. Na de verloren vijfsetters in de poulefase tegen Roemenië en Servië bewees de Oranje U16 selectie in de halve finale om plek vijf tegen Duitsland dat het terdege wel een vijfsetter kan winnen. En over stalen zenuwen en een vaste hand te beschikken als het er op aankomt om tot een vijfde set te komen. In de vierde vs Duitsland werden na 24-21 achter de matchpoints van Duitsland één voor één weggewerkt en won Oranje met 24-26.

Bondscoach Eelco Beijl begon tegen Servië met de volgende starting seven. Sanne Konijnenburg op spelverdeling, Pippa Molenaar als libero en voor de midposities en buitenaanvalsters werden geselecteerd Emily Silderhuis, Sanne Wagener, Tess Leemreize, Dagmar Mourits en Nicole van de Vosse.

In de strijd om plek vijf was Servië dus weer de tegenstander, en was er de mogelijkheid revanche te nemen voor het eerdere verlies. Feit was wel dat Nederland een zware vijfsetter van gisteren in de ledematen had, terwijl Servië in vier sets klaar was met Frankrijk, en een paar uur eerder speelde, dus ook meer rust had gehad.

Maar daarvan was aan het begin van de eerste set niet veel te merken.  Oranje sloeg zich na de 2-3 achterstand naar een 6-3 voorsprong en bouwde het verschil ( na verwoede pogingen van Servië om gelijk te komen bij 7-5 en 9-7) , gaandeweg de set steeds verder uit. Tussenstanden 12-7 en 16-9 en 19-10.  Oranje bleef nog even het initiatief houden, leverde vervolgens vele punten in op de voorsprong in (22-18, 23-22) en had met de finish in zicht Servië bij 24-24 naast zich. Na een uiterst spannende finale had Oranje pas bij 29-27 de winst binnen,

Topscorer bij Oranje in de eerste set werden Tess Leemreize en Dagmar Mourits met ieder 6 punten. De eigen score bedroeg 23 om 17, de foutenlast 10 om 6. Oranje had vooral aanvallend de betere cijfers (18/12)

De tweede set kantelde na 7-6 naar Servisch voordeel. Oranje stond vast in de rotatie en kreeg geen grip op de Servische opslagen / aanvallen, hetgeen resulteerde in een 7-14 achterstand. Dan wordt het dus hoog tijd om te gaan inhalen! Nederland kon echter het voorbeeld van Servië uit de eerste set niet kopiëren, kwam na 9-18  bij 15-21 nog wel een eind in de goede richting, maar verloor met 18-25 toch nog ruim.

In deze set was de Servische Ksenija Tomic met 7 punten de beul voor Nederland. Tess Leemreize kwam tot 5 punten, Servië had met 15 om 19 punten de betere eigen score via  aanval (+2) en aces (+2). En ze maakten minder directe punten voor Nederland dan omgekeerd (6 om 3).

In de derde doorgang was er na aanvankelijk Servisch voordeel in de beginfase (1-4, 2-5) vanaf de 7-7 tussenstand een in de score gelijk opgaand duel te zien. Nooit had één van beide teams tot aan 16-16 meer dan één punt afstand. En leek het er veel op dat in de aanloop naar of bij de big points deze keer de beslissing zou vallen.  Servië kwam op 17-19, Nederland maakte gelijk.  Servië kwam met 20-22 voor, Nederland bewees opnieuw met de druk van een achterstand in de finale om te kunnen gaan, bleef rustig en nam met 23-22 over om met 25-22 de set te pakken, voor de 2-1 stand in sets.

Nicole van de Vosse scoorde 6 keer in deze set, met 16 om 14 was Oranje twee puntjes beter op de eigen score. En ze maakten ook één punt minder voor Servië dan omgekeerd.

Kon Oranje de revanche voor de 2-3 nederlaag in de poulefase gestalte geven door de wedstrijd in vier sets af te maken? Dat leek in het begin van de set niet op te gaan (2-5) maar Oranje kwam terug in de wedstrijd en nam bij 10-9 de leiding. Ze namen drie punten afstand (15-12, 18-15) en lagen daarmee goed op koers om als vijfde in dit EK te finishen. Servië gaf zich echter niet geslagen en vocht zich terug naar 20-19, hield aansluiting bij 21-20, verloor het echter in de finale opnieuw van Nederland. Met vier punten op rij werd het 25-20 en 3-1. Dus de vijfde plek voor de U16 selectie.

In de vierde set was Nicole van de Vosse niet af te stoppen, ze scoorde 11 keer. Met 21 om 11 punten had Oranje ook de veel betere eigen score.

Topscorer bij Nederland werd Nicole van de Vosse met 26 punten. Tess Leemreize kwam op 15 treffers en Dagmar Mourits op 12.  In de totaal eigen score had Oranje een 76 om 61 voordeel. De foutenlast bedroeg 33 om 21 punten.

In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten voor Noa de Vos, die ook in de vierde set in de basis begon, Silke Bos en Sophie Posthumus.

De zevende plaats ging naar Duitsland dat met 3-0 (16, 22, 19) van Frankrijk won. Later vandaag staat de titelstrijd (Turkije vs Italië ) en het duel om het brons (Rusland vs Slovenië) nog gepland.